להקדים תרופה לטיסה: מה צריך לקחת לטיול בחו"ל
נגד כאבים, נגד אלרגיה וגם מסנני קרינה להגנה מהשמש אפילו אם לא מתכננים ביקור בחוף הים. מה מומלץ לקחת בתיק העזרה הראשונה לטיול שלכם בחו"ל?
בשיתוף סופר-פארם
חופשות חודש החגים הם הזמן האולטימטיבי לנסיעות לחו"ל. לפני שנוסעים כדאי להכין לא רק את מסלול הטיול אלא גם את תיק התרופות, שיוכל לסייע לחזור מהטיול בשלום. ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים, מפרט באיזה כללי זהירות כדאי לנקוט.
קיראו עוד במדור פארם נט
לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?
בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?
מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?
"מאחר שאנחנו מחוץ לבית ולאזור המוכר לנו סכנת התאונות הכלליות ותאונות הדרכים גבוהה יותר. יש להיזהר בחציית כבישים ונהיגה במיוחד במדינות בהן התנועה הפוכה לזו שבארץ, כמו כן מומלץ להימנע מנהיגה בלילה במיוחד אם נחשפים לג'ט לג".
לדבריו, מומלץ להסתגל לשעון החדש על ידי פעילות בשעות האור והימנעות משינה בשעות אלה ושינה בשעות החשיכה. למבוגרים מומלץ להיעזר בטיפול תרופתי כחצי שעה לפני השינה.
קיימות תרופות שנועדו לטפל בהפרעות שינה קלות, מרביתן מצריכות מרשם רופא. יש טבליות שאינן מצריכות מרשם ואינן ממכרות דוגמת, טונייט, נייטול, ביודרים ועוד. בכל מקרה לגבי כדורי שינה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
בנוסף לכך, הוא אומר כי "במהלך הטיסה ישיבה ממושכת עלולה לגרום לפקקת ורידים לכן מומלץ להתהלך ולבצע תרגילי חילוץ עצמות כל שעתיים למשך 10-20 דקות".
אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מוסיף כי לטסים טיסות ארוכות/ארוכות מאוד, כדאי להיוועץ ברופא לגבי המלצה לנטילת כדור אספירין זמן קצר לפני הטיסה, שכן ישיבה ממושכת ולחצי אוויר מגבירים סיכוי לתסחיפי דם. בעיקר הדבר חשוב במיוחד לנוטלים תרופות המגבירות קרישיות כגון: EVISTA (תרופה להאטת הידללות העצם).
רז מוסיף כי כדאי לזכור שמגוון התרופות הקיימות בחו"ל שונה מזה שבארץ, וכמו כן, השמות המסחריים של התכשירים שונים, כך שתמיד כדאי להצטייד בתרופות המוכרות מהארץ, גם אם טסים למדינות מפותחות עם זמינות טובה של בתי מרקחת.
להצטייד בכמות מספקת של תרופות
ד"ר כרמי מסביר כי לסובלים ממחלות כרוניות מומלץ לדאוג לאיזון המחלה לפני היציאה מהארץ ובנוסף להצטייד בתרופות לכל תקופת הנסיעה וגם מעט רזרבה על כל מקרה של דחיית החזרה לארץ.
כמו כן להצטייד במכתב המסכם את המחלה ולאלה הסובלים מאלרגיה יש להצטייד בתרופות מתאימות ומכתב המציין את גורמי האלרגיה, אפשר בצורה של צמיד על היד. נוסעים הנאלצים לשאת עמם תרופות נוזליות כגון אפיפן במהלך הטיסה כדאי שיצטיידו במכתב מהרופא המטפל המאשר זאת.
"כאשר נוסעים למדינות פחות מתקדמות במיוחד בדרום אמריקה, אסיה ואפריקה חשוב לפנות למרפאת מטיילים ולקבל הדרכה וחיסונים נגד מחלות המאפיינות מדינות אלה. כמו כן מומלץ להצטייד בתרופות אנטיביוטיות לדלקות מעיים דלקות בדרכי השתן ותרופות למניעת מלריה ותכשיר לחיטוי ידיים.
"יש להימנע משתיית מים לא מבוקבקים. הרתחה של מים לא תמיד מחסלת את כל הטפילים והחיידקים. עוד מומלץ להימנע מרחצה במקורות מים מתוקים לא מאושרים היכולים להכיל טפילים.
"חשוב גם לדעת כי טיול למקומות גבוהים מ 2500 מ' ומעלה עלול לגרום למחלת גבהים שתתבטא בכאב ראש, קוצר נשימה ודופק מהיר. ניתן למנוע תופעות אלה ע"י טיפוס הדרגתי והסתגלות לגובה בכל עלייה של 500 מ' מעל 2000 מ'. טיפול מונע תרופתי אפשרי גם כן בהתייעצות עם מרפאת מטיילים או הרופא המטפל. למפליגים הסובלים ממחלת ים כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי טיפול מונע".
אל תצאו בלי זה מהארץ
רז מסביר מה כדאי היה בתיק העזרה הראשונה שלכם:
נעליים נוחות - חשוב להיראות טוב בתמונות, אך לא פחות חשובה הנוחות והבריאות. לכן, חשוב לצאת מהארץ עם זוג נעליים אחד שנוח לכם במיוחד (גם אם "פחות אסטטי"). זכרו שבחו"ל מצפים לכם ימים שלמים של עמידה על הרגליים ומסלולי הליכה.
הגנה מהשמש - בין אם הטיול הוא בקיץ, תחת שמש חזקה, ובין אם בחורף, שבו העננים מסנוורים, או בשלג, המחזיר בעצמה את קרני השמש הישר אל עורנו. מומלץ להצטייד גם בשפתון המכיל מקדם הגנה, ובמשקפי שמש איכותיים.
תכשירים נגד אלרגיה- תכשירים המכילים חומר אנטי-היסטמיני: כמו פניסטיל ג'ל (נוברטיס) הם מרגיעים ויכולים לסייע מלגרד כוויה או עקיצה. הפורמולה של הג'ל עוזרת גם לקרר את המקום.
הוא אינו מכיל קורטיזון או סטרואידים ולכן בטוח לשימוש בקרב ילדים ותינוקות. למבוגרים כדאי להצטייד גם בכדורים אנטי-היסטמיניים, כגון: לורטדים (כצת), אלרג'יקס (טבע), זילרג'י (דקסל). הכדורים נותנים מענה עמוק יותר, במקרה של אלרגיה מערכתית או רק מערכתית.
תכשירים נגד גירויים ופציעות בעור - תכשירים המכילים חומרי חיטוי: כגון ויטה-מרפן/מרפן ספריי (נוברטיס) ,בפאנטן פלוס (באייר), טריפלדרם פלוס (לייף) וסביעור (טבע). תכשירים אלו עוזרים לחיטוי האיזור עם כוויה ובדרך כלל מכילים חומר פעיל שנועד להרגיע את המקום ולעזור בתהליך הריפוי ושיקום העור הפגוע
תכשירים המכילים אלוורה - המסייע בהרגעת העור במקרה של גירויים שונים, שיזוף יתר ועוד.
תכשירים המכילים קלנדולה - הקלנדולה (או בשמה העברי, ציפורני החתול) היא מתנה נוספת מהטבע, ויכולה לסייע בהרגעת המקום וגם מסייעת לריפוי ואיחוי העור. מוצרים של קלנדולה יש לחברות שונות כגון לייף פרופשיונל, וולדה, וחברת היל.
תכשירים נגד כוויות ופציעות: סקין סייבר של מורז - משחה על בסיס צמחי מרפא שהוכחו כיעילים לטיפול בפגיעות בעור מפציעה, נפילה, כוויה, עקצוץ , גרד, צריבת מדוזה ועוד. מכילה לענה, הדס, מרווה וצמח הפולוגונום.
קרמים/משחות נגד פטריות, במקרה של שפשפות ופטרת כף הרגל, הנגרמת כתוצאה מהליכה מרובה ומאומצת. משחות כגון: אגיסטן (פריגו), פיטודרם (לייף), למיסיל (נוברטיס).
נגד כאבים: לא לשכוח גם תרופות משככות כאבים ולהורדת חום כמו למשל, פארצטמול, אקמול ודומיהן. או משככי כאבים על בסיס איבופרופן (נורופן, אדוויל ודומיהן).
מניעת שלשולים וכאבי בטן: חשוב לקחת תרופות נגד שלשול ונגד כאבי בטן שיכולים להתרחש בעיקר בגלל אכילה של אוכל שאנחנו לא מורגלים אליו. כמו למשל: קלבטן (ללא מרשם מגיל 3 ) או אימודיום או לופריד, שעוצרים את השלשול. לעתים נוצר דווקא מצב של עצירות בנסיעה למדינה אחרת וכדאי להיערך בהתאם ע"י חוקנים/נרות גליצרין או פורמולות על בסיס פירות יבשים.
הצטננות ושיעול: לא לשכוח כי חילופי מזג אוויר יכולים לגרום להצטננות ולשיעול. כדאי להצטייד בתרסיסים לאף ותכשירים להקלת השיעול וליחה בגרון, כגון: נוסידקס, קולדקס, פראמול צינון, דקסמול קולד וכו'.
חבישה: מומלץ להצטייד בתיק קטן של עזרה ראשונה ובו עזרי חבישה בסיסיים. למי שסובל משלפוחיות ושפשופים מהליכה ממושכת, כדאי לרכוש פלסטרים העשויים סיליקון להגנה מפני שפשוף באיזורים שונים של הרגל.