שתף קטע נבחר

 

כתום בעיניים: מסדרים שולחן סוכה מרהיב

עם חומרים שיש בכל בית, דבק דו-צדדי, קצת השקעה והמון יצירתיות: קחו לכם השראה, ותלמדו איך מעצבים שולחן סוכה בניחוח סתיו (גם כשבחוץ חמסין), ועוד בזול. כל הפרטים והטיפים כבר כאן

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

נעצתם את המסמרים במקומות הנכונים? חיברתם בהצלחה את "סכך הנצח"? הקישוטים המסורתיים כבר נתלו? כעת כל שנותר הוא להזמין את האורחים לסוכה. לכבוד האושפיזין הפרטיים שלכם, ארגנה ה"מרתה סטיוארט" של המגזר, אלישבע גליקסברג, השראה מהציורים: שולחן אירוח ישראלי נוסטלגי בהשראת נחום גוטמן.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

איך מעצבים סוכה בניחוח סתיו (גם כשבחוץ חמסין), ועוד בזול? כל הפרטים והטיפים כבר כאן, הפקה מדהימה מתוך הספר מדעי האירוח - Master Piece" שייצא בקרוב. לא חובה נוף לים, הטבע היפהפה שמזמנות הגינה או המרפסת הביתית הנוחה, יכולות לטענת גליקסברג להוות רקע מזמין לא פחות למפגש חגיגי וקסום של זיכרונות ואחווה.

 

כל מה שרציתם לדעת על חג הסוכות - כאן

 

נראה מסובך? ממש לא נורא. ההשראה של גליקסברג נלקחה מתמונת התפוזים של גוטמן, שצוירה עוד בטרם הפכה מדינת ישראל למציאות, וזכה בהמשך לספר הנעורים "שביל קליפות התפוזים".

 

המקור (נחום גוטמן) (נחום גוטמן)
המקור(נחום גוטמן)

 

"גוטמן", אומרת גליקסברג, "מתאר כיצד עמד על חוף ימה של יפו, ודמיין את התפוזים הישראליים מציפים את העולם הרחב, וזו הייתה ההשראה שלו. אני קוראת לשולחן הזה 'בשורת הסתיו'. זהו שולחן ישראלי מאוד, המיועד לאירוח בלתי פורמלי של חברים ומשפחה. הצבעים, המבנה, הכול תוכנן במחשבה להתאים את האירוח 'לתנאי החוץ' שבסוכה, ומצד שני, ליצור אווירה נינוחה של שיתוף ושיחה קולחת".

 

איך יוצרים "שיחה קולחת" ממפה וסידור פרחים?

 

"באמצעות צבעים, למשל. השתמשתי בשולחן הזה בכתום. מדובר בצבע שאין סתוויי ממנו. כתום הוא צבע חם, שלפי מחקרים מדעיים מעודד תיאבון. הוא יוצר חמימות ורקע לדיאלוג אוהב בין אנשים, ועם זאת המינון הוא נמוך. עד 30% מהצבעים בשולחן, לא יותר. אחרת הוא מעמיס, ובנוסף המארחים יצטרכו משאיות מזון במקרה של שולחן שכולו כתום.

 

הפקה: אלישבע גליקסברג, מנכ"ל style academy - "יופי של אירוע" (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
הפקה: אלישבע גליקסברג, מנכ"ל style academy - "יופי של אירוע"(צילום: דניאל לילה)

 

"הצבע הבא שמככב בשולחן הוא כמובן הירוק. צבע קר, מרגיע, שמשתלב באופן נהדר עם הירוק שמחוץ לסוכה - ועם הסכך שמעליה. השתמשו בכלים שיתנו הומז' לעבר. הלפתניות, למשל, הן פריט יפיפה שמעורר הרבה זיכרונות מארוחות חג אצל סבא וסבתא. הרעיון הוא לעורר שיחה וזיכרונות נעימים באמצעות המראות שמזמן השולחן".

 

החבר הטוב ביותר של המארחים בסוכה: דבק דו-צדדי

אלישבע ממליצה על בז' כצבע הדומיננטי בשולחן. "המטרה כפולה: מצד אחד, צבע טבעי וניטרלי,

שמשתלב היטב עם שני הצבעים האחרים, ועם הסביבה - הטבע והחוץ. מצד שני, צבע שמשדר יציבות, רגליים על הקרקע, ולא מעמיס על העין.

 

"דווקא בגלל שהסוכה היא מקום לא גדול, ברוב המקרים, מומלץ 'לתחם' את השטח של כל סועד באמצעות פלייסמנט או מפית, ולהניח בתוך הטריטוריה שיצרנו את כל הכלים האישיים שצריך האורח. בנוסף, כדאי לא להשאיר דברי מתיקה פתוחים בסוכה, כדי לא להזמין 'אושפיזין' בלתי קרואים בצורת ברחשים טורדניים שיהרסו את האווירה".

 

היערכות לאירוח בסוכה צריכה להתאים, בראש ובראשונה, לניידות וארעיות: "האלמנטים העיצוביים צריכים להיות ממוקמים בצורה שלא תפריע לנו, ושלא תכביד. לרוב הסוכה גם ככה מקושטת, לכן אין צורך להעמיס בצבעים ובאלמנטים גם בשולחן עצמו".

 

לדברי גליקסברג, רצוי לוודא עוד לפני בואו של האורח הראשון, כי הקישוטים יציבים ומקובעים היטב למקומם. "בסוכה שלי, אחרי שאני מסיימת לתלות את הקישוטים, אני נותנת כמה מכות על הדופן לוודא שהכל יציב, ואני ממליצה לערוך בדיקה נוספת לפני שהאורחים באים. לא כדאי שהאורח יקבל את השרשרת שהילד הכין, בתוך המרק".

 

מותר גם תפוחים או רימונים (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
מותר גם תפוחים או רימונים(צילום: דניאל לילה)

 

למי שרוצה בכל זאת להוסיף דקורציה עדינה משלו לדפנות, ממליצה גליקסברג להיצמד לגוונים בהירים, במיוחד באם הסוכה קטנה. "אפשר להוסיף בדים יפים ושקופים, אבל במינון עדין. ההמלצה שלי לרכז אנרגיות בדופן שמול הכניסה לסוכה, כי זה הדבר הראשון שרואים כשנכנסים. ושוב, לא להעמיס. לא לבחור במפות מקושקשות, אחרת זה ייצור תחושה של גודש וצפיפות אצל האורחים".

 

"קחי לך תפוחים ותמרים" - לסוכה

שולחן הסוכה הוא, בדרך כלל, רהיט מתקפל או ריהוט גינה פשוט. לכן גליקסברג מציעה להשקיע ב"חיפוי הולם", כהגדרתה. "גם אם הכלים חד-פעמיים, כדאי לשים על השולחן מפת בד. זה מעניק מגע של יציבות ויוקרה לכל מה שתניחו על השולחן. אם אין ברירה ומוכרחים חד-פעמי, אל תוותרו על קיבוע של כל העסק עם דבק דו-צדדי. אין דבר יותר מעצבן משולחן ערוך ונאה ש'התעופף' ברוח או עם המאוורר. המלצה שלי, לקבע כל מה שאפשר באותו הדבק שבו השתמשתם לקיבוע המפה".

 

אם אין ברירה ומוכרחים חד-פעמי, אל תוותרו על קיבוע של כל העסק עם דבק דו-צדדי (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
אם אין ברירה ומוכרחים חד-פעמי, אל תוותרו על קיבוע של כל העסק עם דבק דו-צדדי(צילום: דניאל לילה)

 

ומה קורה במקרים שבהם הסוכה נמצאת אי-שם בחצר הבניין המשותף, והמארחים גרים חמש קומות למעלה? לדברי גליקסברג, כאן עולה חשיבותה של מנת פתיחה יצירתית ויפה שתחכה לסועדים בסוכה. "כשהאורח מגיע, צריך שיהיה משהו להתעסק אתו. העין זה השער הראשון לאוכל. מנת פתיחה יפה קונה למארחים זמן להתארגן עם שאר המנות והלוגיסטיקה הכרוכה בלהעביר אותן לסוכה. מחקרים מציינים כי מנה מעוצבת נאכלת הרבה יותר לאט, מה שבריא גם לסועד וגם למארחת".

 

הכל טוב ויפה, אבל איך בעלי ידיים שמאליות מעצבים יצירות שכאלו?

 

"זה לא מסובך כמו שזה נראה. צריך לחשוב על קונספט - במקרה שלנו התפוזים - אבל אפשר ללכת גם על תפוחים או רימונים. הצבעים והצורות מכתיבים כבר את השאר. צריך להסתכל על הצלחת כמו דף נייר חלק, ועל זה מתחילים 'לצייר עם האוכל'. לפזר בעדינות, ולהניח עלים בין לבין, לתוספת צבע".

 

"גם את הסידור המרכזי, צריך ליצור באותו האופן. אין טעם להשקיע במשהו יקר מחנות פרחים. בסידור המצולם השתמשתי בפרחים כפרִיִים שיעניקו מראה מחוספס, ובעלי מילוי זולים. בסוכה הפרטית, למי שלא מרשה לעצמו להשקיע אפילו בפרחים בודדים, ניתן להשתמש בירק מילוי מחנות פרחים או אפילו מהגינה. אפשר גם עשבי תבלין מהסופר כמו נענע, ולשלב שיפודים ועליהם פלחי פירות, ובמקרה שלנו - תפוזים. אין שום סיבה להפריז בהוצאות, אפשר להיות יצירתיים ולהשתמש בקיים".  

 

 

"המוטיב לא נשאר רק בסידור המרכזי, שמונח בצד כדי לא להפריע לניהול השוטף של האירוח (כי עיצוב אף פעם לא בא על חשבון נוחות). הוא יכול להיות בשתייה שנמזגת כבר לכוסות, ומוסיפה במקרה שלנו 'כתום' בעיניים; במרק או ברוטב של המנה העיקרית. שוב, לא להגזים, אך כדאי בהחלט להמשיך את המוטיב של הצבע והפרי אל תוך הצלחת.

 

"כיסאות לא אחידים בסוכה הם מחזה שעלול להפריע, וכדאי לחשוב על דרך 'לאחד' אותם, באמצעות הנחה של אלמנט זהה על המסעדים של כולם. למשל סרט או קיטום של פרח. כמובן מהצד החיצוני, שלא יפריע לאורחים".

 

אלישבע גליקסברג, מנכ"ל style academy – "יופי של אירוע". ההפקה צולמה במלון "דן פנורמה" בתל אביב, ותופיע בספרה "מדעי האירוח - Master Piece" שייצא בקרוב.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

שלב אחרי שלב: עכשיו נראה אתכם מקפלים מפיות (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
שלב אחרי שלב: עכשיו נראה אתכם מקפלים מפיות(צילום: דניאל לילה)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
תוקעים פלחי תפוזים על מקלות שיפודים
צילום: דניאל לילה
צילום: דניאל לילה
"לצייר" על הצלחת
צילום: דניאל לילה
דנה קופל
אלישבע גליקסברג
דנה קופל
מומלצים