שם פצצה על השולחן: 'אבו מאזן מאיים בכאוס'
הנשיא הפלסטיני לא נקב בנאומו בתאריך יעד לביטול ההסכמים, אבל אם לא תחול פריצת דרך הוא עלול לבטל בהדרגה את ההסכמים - ואף להכריז על ישראל כשלטון כובש. אלו כל האפשרויות שלו, ואלו הסכנות הנובעות מהן
הניח את הפצצה על השולחן, אבל עדיין לא מימש את האיום. אבו מאזן הבטיח פצצה בנאומו באו"ם והוא מימש אותה חלקית. מעל במת העצרת הכללית בניו יורק הוא אמנם איים אמש (ד') בביטול ההסכמים עם ישראל, אבל גם בנאום תוקפני במיוחד הוא לא נקב בתאריך יעד. עם זאת, העתיד לא נראה מבטיח. אם לא תחול פריצת דרך, הנשיא הפלסטיני צפוי לבטל באופן הדרגתי את ההסכמים עם ישראל, והחשש העתידי הוא מהכרזה על ישראל כשלטון כובש, שיחזיר את הממשל הצבאי הלכה למעשה ליו"ש.
האווירה ברגעים שלפני עליית אבו מאזן לבמת העצרת הכללית של האו"ם הייתה מתוחה. ברמאללה, כמו בניו יורק, ישבו בכירי ההנהגה הפלסטינית וחיכו לראות אם אכן תוטל הפצצה שהובטחה. לא רחוק מהם ישבו השגריר היוצא של ישראל באו"ם רון פרושאור ולידו מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב (פולי) מרדכי, שנמצא בניו יורק לרגל כינוס המדינות התורמות לרשות הפלסטינית.
נאום הראיס, כותרות נוספות
אבו מאזן באו"ם: "ישראל מפעילה משטר אפרטהייד"
רוצה שהעולם יכפה מדינה פלסטינית / רון בן ישי
חמאס: אבו מאזן לא חידש כלום בנאום באו"ם
נתניהו: נאום אבו מאזן שקרי ומעודד הסתה
גם ח"כ אחמד טיבי, שהגיע לתפוח הגדול לרגל נאומו של הראיס, היה שם. גורם מדיני פלסטיני המעורה היטב בנעשה אמר לפני הנאום כי היחיד שיודע מה יקרה על בימת האו"ם הוא אבו מאזן עצמו והיחיד שיקבל את ההחלטה אם להטיל אותה זה הוא.
כעת ניתן לומר כי אבו מאזן רצה מאוד להכריז שהפלסטינים יפסיקו להיות מחויבים להסכמים מול ישראל ובמקביל לנקוב בתאריך יעד ברור לכך. אלא שבשבוע האחרון הופעל עליו מכבש לחצים אדיר, שכלל את נציגי הקוורטט, האיחוד האירופי והממשל האמריקני, שדרשו ממנו להנמיך את הטון ולהסתפק באיום בלבד. בתמורה הם הבטיחו לו כי יופעל על ישראל לחץ גדול לשוב לשולחן המשא ומתן ולצד זאת להיענות לדרישתו להקפאת הבנייה בהתנחלויות ואולי גם לבצע מחווה של שחרור מספר קטן של אסירים.
אבו מאזן יודע שהפופולריות שלו ברחוב הפלסטיני עולה בכל פעם שהוא שב בספטמבר מניו יורק. בעבר הוא חזר עם הכרה סמלית במדינה פלסטינית, הפעם הוא ישוב עם דגל פלסטין שמתנוסס לו גבוה בין שאר דגלי משפחת העמים במטה האו"ם בניו יורק.
לפיכך הוא החליט, אחרי הערכות מצב מרובות, לשגר את האיום בביטול ההסכמים אך ללא תאריך יעד, או כמו שהוא רואה זאת - להניח את הפצצה על השולחן, אבל לא להדליק את הפתיל.
קנה לעצמו שבועות של תמיכה ציבורית
בנאומו קנה לעצמו אבו מאזן שבועות ספורים של תמיכה ציבורית, אבל כשאלה יסתיימו והשטח יתחיל לבעבע מחדש הוא יבצע הערכת מצב מחודשת. אם לא תושג פריצת דרך שתוביל לחזרה לשולחן המשא ומתן על פי תנאים שיהיו מקובלים עליו הוא יתחיל לבטל בצורה הדרגתית את ההסכמים עם ישראל.
האפשרויות שיש ליו"ר הרשות מגוונות: הפסקה או צמצום משמעותי של התיאום הביטחוני מול ישראל, גם כאשר הוא יודע שזה עשוי לפגוע בו ולגרום לחמאס להרים את ראשו בגדה ולאיים עליו; הפסקת המחויבות להסכמים הכלכליים (פרוטוקול פריז), ביטול הוועדות המשותפות כמו ועדות המים, החשמל וכדומה; ובסוף-בסוף נמצא גם האיום הגדול ביותר - ביטול הסכמי אוסלו שהמשמעות שלו היא פירוק הרשות הפלסטינית.
האחראי על ההכנות לביטול ההסכמים מול ישראל הוא סאיב עריקאת, שכבר הכין תוכנית עבודה סדורה בעניין. אבו מאזן ובעיקר הסובבים אותו הבינו שרק באמצעות כוח הם יוכלו להשיג את מבוקשם ולכן לא מן הנמנע שהיום שבו הנשיא הפלסטיני יחליט להפעיל את הפצצה אינו רחוק כלל. לכן, לצד הציניות, כדאי להתייחס לנאומו ברצינות.
נתניהו יתקוף את "מסע ההסתה של אבו מאזן"
הערב, יממה לאחר נאום אבו מאזן, ינאם מעל אותה במה ראש הממשלה בנימין נתניהו. בסביבתו אמרו כי יישא נאום תקיף, שבו יתקוף את "מסע ההסתה והשקר של אבו מאזן ואת הצביעות הבינלאומית, ויבהיר את מדיניותה של ישראל לאחר ההסכם עם איראן והמצב המתהווה בסוריה".
אורי סביר, מאדריכלי הסכם אוסלו, סבור כי משמעות דברי אבו מאזן היא שהסעיפים הביטחוניים בהסכם נמצאים בסכנה: "הסיבה היא שלא התקדמנו במכלול ההסכמים לעבר הסדר הקבע. הביטחוניים כוללים שלושה מרכיבים חשובים - מאבק נגד הטרור, חלוקה לאזורים ביהודה ושומרון ומנגנון המעברים, בעיקר בגשר אלנבי. אם אבו מאזן יבטל את ההסכם, זה ייצור מצב כאוטי. אבו מאזן לא מבטל את הרשות ולא מתפטר. הוא מדבר על מדינה תחת כיבוש, וזה משהו אחר לגמרי מישות שמוקמת תחת הסכם".
סביר, שטוען כי ישראל מנעה במו ידיה את פתרון שתי המדינות, מעריך כי אבו מאזן העביר את הכדור לקהילה הבינלאומית, כדי שתפעיל לחץ על ישראל. "זה לא קורה מהיום למחר, אלא זה תהליך של חודשים רבים. המטרה של הפלסטינים היא לדרדר משפטית את המצב בשטח. אם הם לא יהיו מחויבים להסכמים, זה ייצור בעיה מבחינת האלימות. אם הם לא מחויבים לחלוקה לאזורים, אז השוטרים הפלסטינים יכולים לנוע בכל מקום. בקיצור, זה ניסיון לאיים באנדרלמוסיה מוחלטת. בימין עוד יתגעגעו להסכמי אוסלו".
"מצבנו הבינלאומי עלול להידרדר במהירות"
ד"ר דנה וולף, מומחית למשפט בינלאומי ועמיתת מחקר בתוכנית משא ומתן באוניברסיטת הרווארד, מסתכלת דווקא על הצד החיובי באיום של אבו מאזן. "ביטול הסכמי אוסלו עובד לטובת ישראל בהיבט של רצועת עזה. הסכמי אוסלו מנעו אפשרות לשנות באופן חד צדדי את הסטטוס המשפטי של יהודה, שומרון ועזה. מרגע שהם מבוטלים ואבו מאזן טוען שהם לא ישימים - ישראל יכולה לטעון כי עזה אינה שטח כבוש".
"הסכנה לגבי יו"ש היא שהוא יכול להכריז על ישראל כשלטון כובש, וכל יחידות השטח - A, B ו-C - מתבטלות", הוסיפה מיד, והזהירה מהעתיד, אם אכן האיום יתממש. "למעשה, זה אומר שישראל תהיה אחראית פורמלית לכל האוכלוסיה הפלסטינית, כולל בשטחי A ו-B, שם לא היתה שליטה כזו בעשרים השנה האחרונות. ישראל תיראה בעיני העולם כמי שלמעשה מחזירים לה את המפתחות על כל השטח, ואז ישראל תפעיל ממשל צבאי כובש. מצבנו הבינלאומי יידרדר בקצב הרבה יותר מהיר".