התינוק אכל טוב? כך תדעו
לא מספיק לבדוק כמה זמן התינוק ינק מכל צד וגם אין טעם להילחץ מארוחות קצרות. אז איך אפשר לוודא שהוא לא רעב? יועצת הנקה עם 8 סימנים שיעזרו לך להיות רגועה ובטוחה
רוב האמהות המניקות את ילדן הראשון חוששות שתינוקן לא אוכל טוב מכיוון שאינן יכולות למדוד את כמות החלב שהוא מקבל. בשונה מהאכלה מבקבוק, בהנקה אי אפשר לדעת במדויק כמה התינוק אכל והאם הכמות מספיקה לו.
כשהתינוק אוכל חלב אם מבקבוק הערכים שווים בכל הבקבוק ולכן לכמות יש יותר משקל. מהשד לעומת זאת, במהלך היניקה הרכב החלב משתנה והופך שומני יותר לאורך ההנקה, וכשהתינוק מסיים לינוק מהשד זה אומר שמבחינתו סיים לצרוך את המרכיבים להם היה זקוק ומוכן לעבור לצד השני. התינוק מסמן עם הרוק על ידי קולטנים על ההילה לאמו מה הוא צריך והאם מייצרת חלב המתאים בדיוק לצרכיו.
איך אפשר לדעת שהתינוק שלך אכל טוב? יש מספר סימנים אובייקטיבים המאפשרים לך להיות רגועה ובטוחה שהתינוק שלך מקבל את מה שצריך:
1. אין כאבים
כאב הוא עניין סובייקטיבי ומשתנה מאדם לאדם, התחושה שאת אמורה להרגיש הינה וואקום, שאיבה ולחץ שהם תחושות שבהתחלה ובעיקר בלידה ראשונה יכולים להרגיש מוזר ואף לא נעים אך מתרגלים אליה במהרה ומה שחשוב היא לא פוגעת בפיטמה או בשד ולא פוצעת.
לא הגיע הזמן להפסיק להניק? 20 המשפטים המעצבנים
במידה ואת נפצעת בהנקה ואת מרגישה כי התינוק נושך אותך בכל יניקה, סימן שלא תפס טוב וגם לא אוכל טוב כי הוא נושך את "הצינור" ממנו הוא שותה ובכך מקבל כמויות מאד קטנות.
2 . קצב זרימה
בימים הראשונים הזרימה היא איטית כי הכמויות מאד קטנות ולכן יכול להיות שלא יהיה קצב על השד, לכן ניתן לעזור לתינוק על ידי לחיצה עמוקה וסטטית על השד ממנו הוא יונק בכדי להגביר את הזרימה.
בהמשך, התינוק מגיב לזרימה על השד. כאשר כל לגימה של התינוק מלאה בחלב זה נותן לו "מוטיבציה" לקחת עוד לגימה ובכך הוא מייצר קצב של מספר לגימות, הפסקה לנשימה ושוב מספר יניקות. ככל שהחלב הופך שומני יותר קצב היניקות יורד עד שהתינוק מסיים ומשחרר את הפיטמה.
3. התינוק גומע מהשד
בימים הראשונים הזרימה היא איטית כי הכמויות מאוד קטנות ולכן לרוב לא יהיו גמיעות בשלב זה, אלא יתחילו כארבעה ימים לאחר הלידה. עם הגעת החלב הכמותי תרגישי שהשד התנפח והתמלא, נעשה כבד.
גמיעה היא תנועה ארוכה של בליעה ולרוב גם תשמעי את קולות הבליעה. תנועות קטנות ומהירות בשלב שיש כבר חלב כמותי מעידות כי התינוק לא מקבל כמות גדולה של חלב, מה שיכול לגרום להנקה להיות ארוכה מאוד ולא יעילה.
4. הבדל בשד לפני ואחרי
חייב להיות הבדל משמעותי בשד. תרגישי כי השד המלא והכבד הופך להיות רך במרקמו וקל במשקלו. שד שנשאר כבד ומלא מסמן לך כי התינוק לא לקח כמות משמעותית של חלב ממנו.
5. התנתקות
הסיום הטוב ביותר להנקה היא שהתינוק מתנתק לבד, אך לעיתים תינוקות שסיימו לאכול מעוניינים להישאר קרובים לאמם ולכן אם את רואה שסיים ואין יותר יניקה פעילה וגמיעות, הרגישי חופשי לנתק ולהעביר צד.
6. זמנים
מומלץ מינימום עשר דקות על הצד הראשון. אולם, אין זה נכון כי הנקה חייבת להיות עשר דקות או עשרים דקות. יש תמיד צורך להסתכל על התמונה המלאה ועל כל הסימנים שיש לנו לכך שהתינוק אוכל טוב. אם התינוק יושב על השד עשר דקות אך את לא רואה יניקות והשד נשאר מלא וכבד, הזמן לא נתן אינדיקציה להנקה.
מחקר: הנקה מפחיתה ב-50% הסיכון לדיכאון
אז למה עשר דקות? לרוב זה הזמן מינימום הנדרש לתינוק לצד הראשון, כמובן שצריך להרגיש הבדל בשד ובזמן הזה את צריכה לראות ולרוב גם לשמוע גמיעות.
יכולות להיות ארוחות ארוכות ויכולות להיות ארוחות קצרות וזה היופי בהנקה, שאין כמות מדודה והארוחה היא דינאמית מבלי שנקציב לתינוק מהי הכמות הנכונה לאכול. גם אנחנו כאנשים מבוגרים לא אוכלים את אותם כמויות בכל ארוחה.
7. יציאות
מהיום החמישי לחיים אנחנו סופרים את מספרי הברזל - 3 קקי נוזלי ובצבע חרדלי, 6 פיפי וכ-8 הנקות ביממה. חשוב לוודא שהתינוק נינוח ורגוע בין ההנקות. הפסקה יכולה להיות בחודש הראשון בין שעתיים לארבע שעות.
8. משקל
ההמלצה היא שתהיה עליה במשקל של 180 גרם בשבוע, כאשר המינימום לעליה הוא 140 ומצפים כי התינוק יחזור למשקל הלידה עד גיל שבועיים.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
הכותבת היא אחות מוסמכת, יועצת הנקה ושינה