שתף קטע נבחר

 

רמון נגד פרקליטים: "לי לא היה למי להתלונן"

השופט אליעזר גולדברג יפרסם את המלצותיו על גוף הביקורת נגד הפרקליטים. שר המשפטים לשעבר חיים רמון שראה עצמו כאחד הנפגעים העיד: "הפרקליטות – הגוף החזק במדינה". לדור: מפחידים את הפרקליטים

שופט בית המשפט העליון בדימוס אליעזר גולדברג יפרסם ביום חמישי את המלצותיו בקשר לנציבות הביקורת נגד הפרקליטים שהחלה לפעול באפריל 2014 ובראשותה עומדת השופטת הילה גרסטל. 

 

גולדברג, שהיה גם מבקר המדינה ונציב התלונות על שופטים, מונה לפני כמה חודשים על-ידי שרת המשפטים איילת שקד כדי לבדוק את נחיצות הגוף לאור התנגדות חריפה של הפרקליטים לקיומו ובעיקר לביקורת הפרטנית נגדם.

רואה עצמו נפגע של הפרקליטות בפרשת הנשיקה. רמון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רואה עצמו נפגע של הפרקליטות בפרשת הנשיקה. רמון(צילום: גיל יוחנן)

ההערכה היא שגולדברג יציע הקמת גוף ביקורת באמצעות חקיקה של הכנסת, יתיר ביקורת מערכתית ויגביל את היקף הביקורת הפרטנית על פרקליטים. ועדת גולדברג ראיינה עשרות אישים, בהם הנציבה גרסטל שמועמדת להתמנות לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה שי ניצן, שופט בית המשפט העליון מני מזוז, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי ונוספים.

 

מי שביקש להגיע להעיד היה גם שר המשפטים לשעבר חיים רמון שרואה עצמו כאחד מנפגעי הפרקליטות, שהגישה נגדו כתב אישום בפרשת הנשיקה. הוא ביקש לספר כיצד מנעה ממנו פרקליטת מחוז תל-אביב דאז, רות דוד, חומרי חקירה שהיו חיוניים להגנתו וכיצד לאחר שנמתחה עליה ביקורת על-ידי שלושה גופי בדיקה כולל מבקר המדינה, לא ננקטו נגדה כל צעדים.

 

רמון אמר שאינו סבור שהפיקוח צריך להיות על שיקול הדעת המשפטי של הפרקליטים. "אני מדבר על מקרים של התנהלות לא ראויה, בלשון המעטה", אמר רמון. "אני לא דוגמה. אני הייתי חבר כנסת, אני בן אדם חזק, אני יודע לגייס תקשורת, אבל מה עם אחרים שהיו נתקלים בזה? לא היו יודעים מה לעשות".

גוף הביקורת הופך את הפרקליטים למפוחדים. לדור (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
גוף הביקורת הופך את הפרקליטים למפוחדים. לדור(צילום: הרצל יוסף)

רמון תיאר את המקרה שבו פרקליט המדינה לשעבר משה לדור כתב מאמר נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. "לדור כתב מאמר דיבה. אם אני רוצה להתלונן ולומר שלא יכול להיות פרקליט מדינה שמשקר, אין לי למי", הסביר רמון. 

 

הוא הביא כדוגמה גם את דבריו של מני מזוז כשנכנס לתפקידו כיועץ משפטי לממשלה. "מצאתי בפרקליטות מדיניות של סימון מטרות וגיוס עמדות", ציטט רמון את מזוז. "הייתה גם דוגמה שבה השופט דוד רוזן, שניהל את תיק הולילנד, כתב דברים חמורים נגד הפרקליטים שהופיעו בתיק הלבנת ההון. למי אני אפנה?", שאל רמון.

 

לדבריו, משיחותיו עם סנגורים הם אומרים לו שהם לא יכולים להתלונן על הסתרת ראיות על-ידי הפרקליטות. "למי הם ילכו? אני מדבר עם עורכי דין והם אומרים לי: 'מה שעשו לך זה מעשה של יום-יום'. מבקר המדינה בדק כמעט רק את המקרה שלי, יש לא מעט תיקים כאלה. איפה עורך הדין יתלונן? זה לא יעיל. הפרקליטות היא הגוף הכי חזק במדינה".

 

פרקליט המדינה לשעבר משה לדור העיד גם והתנגד לשימור מוסד הביקורת שקם. "אני לא חושב שראוי לשמר את הגוף הזה, אסור להנציחו, ולמעשה צריך לפעול בדרך הפעולה הבאה: לשדרג את מערך הביקורת בכך שיאפשר את קיומו במשרד מבקר המדינה. אני מציע הכול חוץ מגוף ייעודי".

 

לדור טוען כ מוסד הביקורת הופך את הפרקליטים ל"שחקנים מפוחדים". "אני מוטרד. אתם במו ידיכם הופכים את הפרקליטות לחיוורת, חסרת מעוף, חסרת תעוזה. הפרקליט יאמר: 'אני לא אעשה את ההחלטות הקשות כי אין מי שיגבה אותי'".

 

לדעת לדור, גוף הביקורת בעצם הקמתו נתפס בעיני הפרקליטים כהבעת חוסר אמון. "הגיבנת הזאת, שכל פרקליט נושא על גבו בפוטנציה, והפרקליט ראו בביקורת פרטנית זו כיוצרת שיצרה רתיעה. אנחנו במדינת ישראל לא יכולים להרשות את הקמת הגוף הזה. מה שיפגע באמון הציבור זה החלשת הפרקליטות. לא יעלה על הדעת בעיניי אם השופטת גרסטל מצאה שלוש תלונות מוצדקות. זאת הצדקה להקים גוף ממלכתי? זו החלטה חסרת פרופורציה ואסור להנציח את הגוף הזה".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתי אלמליח
חיים רמון
צילום: מתי אלמליח
מומלצים