חברות ביטוח נגד המשתמשים בקנאביס רפואי
מפוטרים, נדחים ומתקשים לשכנע מעסיקים: על מאבק הזכאים לשימוש בקנאביס להשתלב בשוק העבודה או לקבל הכרה על אובדן כושר עבודה
זהבה (55), אשת ניהול בכירה, סבלה במשך שנים רבות מדיכאון שהחמיר עד שהקשה עליה לתפקד. היא החלה להיעדר רבות מהעבודה עד שפוטרה. במשך הזמן פיתחה זהבה, בנוסף לדיכאון, תסמונת של פיברומיאלגיה – מחלה שלוותה בכאבים קשים, עייפות כרונית, והתנתקות מהעולם שסביבה. עקב מצבה אושר לזהבה שימוש בקנאביס רפואי כדי להקל על תפקודה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- עיריית ת"א הפסידה: חניון כיכר אתרים יימכר
- אב דרש משמורת על הבת כי "אמה מתהוללת"
- כוס נשברה, הברמן נפצע. הפיצוי: 111 אלף ש'
- העבירה את מתנת החתונה לחשבון בנק שגוי
היא ניסתה להשתלב במקומות עבודה אחרים אבל מעסיקים סירבו לקבל אותה בטענה שהשימוש היומיומי בקנאביס רפואי יפגע במרקם החברתי ובסביבה במקום העבודה. זהבה הגישה תביעה לאובדן כושר עבודה אך חברת הביטוח שלה סירבה בטענה שהיא לא איבדה את הכושר לעבוד בכל עיסוק סביר בהתאם לניסיונה, למשל גננת, מנהלת עבודה או מפקחת על עובדים.
זהבה הבינה שהיא נמצאת במלכוד. מאחד מעסיקים לא רוצים לקבל אותה לעבודה בגלל תדמית הנלווית לשימוש בקנאביס, אבל מאידך אין באפשרותה לתפקד ביעילות ללא הקנאביס. מצבה הידרדר והלך עד שנאלצה להפעיל הליכים משפטיים נגד חברת הביטוח כדי לממש את זכויותיה. רק לאחר מלחמה ארוכה לא נותרה לחברת הביטוח ברירה אלא להכיר בה כמי שאיבדה את הכושר לעבוד.
איזו פוליסה
זהבה לא לבד. מהנתונים האחרונים של המפקח על הביטוח עולה כי שליש מהתביעות לאובדן כושר עבודה נדחות. אחת האוכלוסיות שנפגעת ממדיניות זו הוא ציבור צרכני הקנאביס הרפואי. חולים אלה המצוידים באישורים כחוק, מתקשים לרוב להשתלב במעגל העבודה.
כיום קיימים כמה סוגי פוליסות ביטוח לאובדן כושר עבודה: אחת מהן היא פוליסה שבמסגרתה ישולם פיצוי של 75% אם התובע איבד את כושרו לעבוד בכל עיסוק סביר בהתאם לניסיונו ולהשכלתו. מדובר בהגדרה כללית של ניסוח הפוליסה, דבר שנותן פתח למבוטח לטעון ולהוכיח כי איבד את כושרו לעבוד בכל עיסוק סביר אחר עקב השימוש בקאנביס רפואי.
פוליסה אחרת מגדירה פיצוי על אובדן כושר עבודה לפי העיסוק הספציפי של התובע לפני האירוע. מדובר בפוליסה מצוינת שתקל בהמשך על ההתמודדות מול חברת הביטוח.
פיטורים על רקע קנאביס
בוריס (40) הועסק כמפעיל ציוד מכני הנדסי ואהב מאוד את העבודה אבל מחלת הקרוהן שממנה סבל החריפה והלכה. התקפי המחלה והכאבים הקשים החמירו והאשפוזים הפכו תכופים יותר ויותר.
לאחר שהרופאים לא מצאו פתרון הוצע לבוריס להשתמש בקנאביס רפואי. השיפור היה מהיר ובוריס התחיל להרגיש מצוין, אך לאור החשש מתופעות הלוואי האפשריות של השימוש בקנאביס החליט המעסיק לפטר אותו.
בוריס לא מצא עבודה חדשה, על כן הוא החליט לממש את זכותו ופנה לחברת הביטוח. הפוליסה שלו קבעה שבמקרה של אובדן הכושר לעבוד במקצוע שבו עבד לפני עריכת הביטוח, על חברת הביטוח יהיה לפצותו בהתאם.
החברה סירבה לשלם לו בטענה שהוא עדיין צעיר ויכול לעבוד בעבודה אחרת עם הפסקות רבות בין עישון לעישון. אולם בית המשפט צידד בבוריס זכה וחברת הביטוח נאלצה להכיר בכך שמקרה זה אכן פוגע בכושר העבודה שלו.
לידיעת הנהגים
נוהלי משרד התחבורה קובעים שכל מי שמשתמש בקנאביס רפואי לא יוכל לנהוג במשך שש שעות לאחר העישון. כפועל יוצא, במקרה שחולה ינהג לפני תום 6 השעות, פוליסת ביטוח הרכב לא תהיה תקפה.
התוצאה היא שנהגים מקצועיים, שעקב אירוע או מחלה החלו להשתמש בקנאביס, לא יהיו כשירים לעבוד ובכך פרנסתם תיפגע. במקרה זה, אדם בעל פוליסת אובדן כושר עבודה ספציפית יוכל לתבוע את הפוליסה ולקבל תגמולים.
חברת הביטוח נאלצת לשלם
ציון (45) עבר תאונת דרכים קשה, שבה נפגע בכל הגוף ובעקבותיה סבל מפוסט טראומה, והומלץ לו להיעזר בקנאביס רפואי. הוא ניסה להתקבל לעבודה אך נתקל במעסיקים רבים שסירבו. גם הפעם חברת הביטוח סירבה לשלם לציון את תגמולי הביטוח ודחתה את תביעתו להכרה באובדן כושר עבודה.
ציון נאלץ להגיש תביעה בבית המשפט. הוא צירף חוות דעת מקיפה שבה נטען כי כאביו, חרדותיו ועצם הצורך לעשן כמה פעמים ביום קנביס רפואי – שוללים ממנו את הכושר לעבוד. בעקבות התביעה ניהלה חברת הביטוח מו"מ עם ציון והגיעה איתו לפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט.
בבתי המשפט קיימת מגמה לבחון את הקשר בין השימוש בקנאביס רפואי ותדירותו לבין יכולתו של המבוטח לעבוד. ככל שתדירות השימוש גדולה יותר, כך ימליצו בתי המשפט לחברת הביטוח ללכת לקראת המבוטח ולסגור את התיק.
מניהול תיקים לאורך השנים עולה כי קיים יתרון גדול יותר למבוטחים בעלי פוליסת אובדן כושר העבודה עם עיסוק ספציפי, או לבעלי פוליסה שמגדירה זכאות לפיצוי כאובדן של 25% מהכושר לעבוד, מאשר פוליסה המגדירה פיצוי רק על אובדן של 75% מהכושר לעבוד.
אם אתם משתמשים בקנאביס רפואי עקב בעיות רפואיות, ויש לכם פוליסה לאובדן כושר עבודה, עליכם להוכיח לחברת הביטוח שתפקודכם בעבודה פחת בהתאם לתנאי הפוליסה שלכם.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד אייל פייפר ממשרד פייפר כהן
עוסק בתביעות ביטוח ואבדן כושר עבודה