שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

בג"ץ עונה לנתניהו: "לקח ארבעה חודשים להוציא צווי הריסה לבתי מחבלים"

השופטים מתחו ביקורת מרומזת על ראש הממשלה בעקבות דרישתו לקבל החלטה מהירה יותר בסוגיית הריסת בתי המחבלים. במהלך דיון בעתירות של מעורבים בפיגועים נגד ההחלטה להרוס את בתיהם, אמר השופט חנן מלצר: "אתם אומרים שזה דחוף, מכניסים את כל המערכת ללחץ, ואחרי שניתן פסק הדין אתם משתהים"

ביקורת חריפה של בג"ץ על ראש הממשלה: על רקע הדרישה של בנימין נתניהו מבית הדין הגבוה לצדק לקבל החלטה מהירה יותר בסוגיית הריסת בתי המחבלים, מתח בצהריים (יום ה') השופט חנן מלצר ביקורת נוקבת על הדברים. במהלך דיון בבג"ץ בעתירות שהגישו תשעה מעורבים בפיגועים נגד ההחלטה להרוס את בתיהם, פנה השופט מלצר לנציג הפרקליטות ואמר: "קודם כול אתם אומרים שזה דחוף ומכניסים את כל המערכת ללחץ, ואחרי שניתן פסק הדין אתם משתהים?".

 

השופט מלצר אמר עוד לנציג הפרקליטות עו"ד אבינעם סגל: "תביאו לנו רשימה מתי היה האירוע, מתי ניתן פסק הדין ומתי מימשתם אותו. היו מקרים שהדברים אושרו ואתם השתהיתם חודשים בביצוע, הרי אומרים שבתי המשפט מעכבים את הדברים".

השופט חנן מלצר (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט חנן מלצר(צילום: אתר בתי המשפט)

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, תהתה מדוע נמסרו צווי הריסת בתים באוקטובר בהתייחס לפיגועים שהתרחשו ביוני. לדבריה, "לקח לכם ארבעה חודשים ואז נתתם לבאי כוח העותרים 48 שעות.

 יש לזה הצדקה? בטווח של ארבעה חודשים לא צריך לתת זמן סביר לתגובה?". הנשיאה נאור התייחסה בדבריה לעובדה שמערכת הביטחון נתנה לקרובי המפגעים שאת בתיהם אמורים להרוס רק 48 שעות לערער על ההחלטה.

 

השופט נעם סולברג מתח גם הוא ביקורת על ההשתהות. לדבריו, "יש מקרים שבהם ניתן פסק דין ואז עד הביצוע חולף זמן רב מאוד. זה פוגע בעוצמתה של הדחיפות. יש פסק דין ואז חולפים חודשים רבים".

נשיאת העליון השופטת נאור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיאת העליון השופטת נאור(צילום: גיל יוחנן)

הדברים החריפים של השופטים מתקשרים לאמירות של ראש הממשלה ביום שני במהלך דיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. "בית המשפט אינו פועל בזדון בעניין הריסת בתי המחבלים והוא גם אינו פועל למען אויבי ישראל", אמר נתניהו. "הממשלה קיבלה החלטה להרוס את בתי המחבלים ונכון שזה יבוצע סמוך ככול הניתן לאירוע כדי לחזק את ההרתעה. כל שאנחנו מבקשים מבית המשפט הוא להחליט מהר יותר, גם אם ההחלטה בסופו של דבר תהיה בניגוד לעמדתנו".

 

נציג הפרקליטות עו"ד סגל אמר בפתח דבריו בדיון היום בבג"ץ כי "אנחנו נמצאים במצב של פיגוע רודף פיגוע. כשיש מצב קיצוני כזה נשלפים מהארסנל גם כלים חריגים. המדינה מודעת לכך שמדובר בהליך חריג. יש בכלי הזה כדי להרתיע מפגעים פוטנציאליים נוספים".

 

"לא רוצה עוד אימהות שיאבדו בנים" 

הדיון נערך במסגרת העתירות שהגיש המוקד להגנת הפרט בשמם של המעורבים בפיגועים שבהם נרצחו בני הזוג איתם ונעמה הנקין, מלאכי רוזנפלד ודני גונן. דבורה, אמו של גונן שנרצח ביוני בפיגוע לאומני, אמרה לעיתונאים: "רצחו את הילדים שלנו ואני לא רוצה שיהיו עוד אימהות שיאבדו את הבנים שלהן".

 

בשלב כלשהו בדיון התפרצה דבורה גונן כלפי אחד הסנגורים בתיק ואמרה: "יש לי ילד בן 11 שאיבד אח שהיה לו כאבא. אני אלמנה וגידלתי חמישה ילדים לבד. קול הנרצחים צריך להישמע, קול המשפחות צריך להישמע".

 

האם טענה כי מהלך הריסות בתי המחבלים הוא הכרחי. "כשהם יידעו שיש להם מה להפסיד זה כן ירתיע. המחבל שרצח את הבן שלי זה לא מחבל לבד - זו חוליה שרצחה. זה לא מפגע בודד. צריך להגיד את הדברים. זו חוליה שחיפשה להרוג. אם היו תופסים לפני ומשלמים מחיר כבד היו עושים את זה?".

דני גונן ()
דני גונן

מלאכי רוזנפלד ()
מלאכי רוזנפלד

נעמה ואיתן הנקין ()
נעמה ואיתן הנקין

בהמשך פנתה גונן ישירות אל השופטים ואמרה: "דני היה עמוד התווך של המשפחה. הנרצחים הפכו לשקופים. אני שומעת כמה המשפחות של המחבלים מסכנות. אנחנו לא?". הנשיאה נאור קטעה את דבריה ואמרה: "גם לאם שכולה יש גבול במה שהיא יכולה לומר פה. הגברת לא תהפוך פה את הזכות שניתנה לה להטחת האשמות".

 

האם השכולה הוסיפה: "בחור בן 25 יצא לטייל למעיין בדולב. חצי שעה מהבית שלי. יצא ולא חזר. תחליטו מה שתחליטו אני לא מתערבת בשיקולים המשפטיים. אני לא משפטנית. יש לנו אחריות למנוע את הרצח הבא. סתם אנשים לא צריכים לסבול. אני מבקשת להבין שיש פה משפחות שהחיים שלהם נהרסו, לא הקירות שלהן".

 

גם אליעזר רוזנפלד, אביו של מלאכי שנרצח אף הוא ביוני השנה, הביע תמיכה בהריסת בתי מחבלים. לדבריו, "רק למשפחות של הרוצחים יש זכויות אדם, לנרצחים אין זכויות אדם. אנחנו עומדים בפני גיהינום. מלאכי נרצח על ידי חוליה של שמונה איש, לא מדובר על מחבל בודד. זה היה תכנון של כמה חודשים. אני מאמין שצריך להעניש. אותה משפחה לא מנעה את הרצח, הם באותה אידיאולוגיה כמו הרוצחים. הם לא מגנים ומהללים את המעשים. מחר אנחנו נירצח בגלל האידיאולוגיה הזו".

 

בתחילת הדיון שאל השופט מלצר את עו"ד מיכל פומרנץ, שמייצגת את אחיהם של אחד ממבצעי הפיגועים: "האם בני המשפחה הניאו אותו מלבצע את הפעולה או גינו אחרי פעולה?". פומרנץ השיבה כי היא אינה יודעת. לדבריה, "מדובר על אחים בני 21 ו-23 בבית בן שמונה קומות והם גרים בו בשכירות. מדובר באנשים צעירים מאוד שרוב משפחתם לא נמצאת בארץ. הריסת המבנה תותיר אותם ללא שום תמיכה".

 

בשלב כלשהו בדיון דיבר אחד הסנגורים על המשפט הבינלאומי, והשופט סולברג התפרץ לדבריו ואמר: "את המשפט הבינלאומי צריך לעדכן. לא מדובר על מלחמה בין מדינות, אנחנו נמצאים בפעולות טרור שהאמנות שאתם מדברים עליהן לא תופסות לגביהן".

 

עו"ד פומרנץ ציינה בנוגע להליך הריסת הבתים באופן עקרוני כי "מה שלא שנוי במחלוקת זה המצב הביטחוני הקשה והצורך להרתיע. השאלה האם כל האמצעים כשרים להשגת המטרה? בני המשפחה הם אנשים חפים מפשע והם נענשים על דברים שלא הם עשו".

 

ביום שלישי השיבה פרקליטות המדינה לעתירות שהגישו נציגי המעורבים בפיגועים וטענה כי הריסת בתי מחבלים היא חיונית כדי להרתיע מפגעים פוטנציאליים. "יש צורך ממשי בנקיטת פעולות הרתעה", ציינה הפרקליטות בתשובתה לעתירות.

 

עוד טענה המדינה כי "החל משנת 2013 נרשמה עלייה חריגה במספר ההרוגים הישראלים כתוצאה מפיגועי טרור שיצאו מאיו"ש ומירושלים. החל משנת 2013 ישנם 35 הרוגים כתוצאה מפיגועי טרור וזאת לעומת אפס הרוגים בשנת 2012".

 

בשבוע שעבר הקפיא שופט בג"ץ עוזי פוגלמן את הריסת בתי המחבלים. ההחלטה עוררה תרעומת בקרב חוגים בימין. ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) אמר כי השופט פוגלמן "שם את עצמו בצד האויב". בעקבות כך הוצבה אבטחה לשופט.

 

ראש הממשלה נתניהו ביקר את ח"כ יוגב ואמר השבוע לנשיאת בית המשפט העליון מרים נאור: "מערכת המשפט אינה נמצאת בצד האויב". שרת המשפטים איילת שקד, חברת מפלגתו של ח"כ יוגב, אמרה אתמול בתגובה לביקורת שנמתחה על בג"ץ כי "בית המשפט ושופטיו אינם אויבים, אך אין גוף שחסין מביקורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסת בתים בג'בל מוכבר (ארכיון)
מומלצים