שתף קטע נבחר

אוכלת בשביל שלושה? תזונה בהריון תאומים

ידוע כי נשים בהריון לא באמת צריכות "לאכול בשביל שניים", אבל האם זה נכון גם בהריון תאומים? מה מומלץ לאכול בשביל השניים שבבטן, אילו תוספים מומלצים וכמה כדאי לעלות במשקל?

ילדים זה שמחה, ואם הם באים בזוג, השמחה אפילו כפולה. עם זאת, כדאי לזכור שהריון תאומים דורש תשומת לב רבה יותר מאשר הריון יחיד, בשל העובדה שהוא בעל פוטנציאל מוגבר לסיבוכים לאם ולילודים, הנובעים לרוב מלידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך.

 

קראו עוד על גידול תאומים :

לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

 

הוכח כי לתזונת האישה במהלך ההריון יש השפעה מכרעת על התפתחותו של העובר ועל בריאותה שלה. לכן בהריון עם תאומים עולה עוד יותר חשיבותה של תזונת האם לפני ההריון ובמהלכו, כדי לאפשר התפתחות תקינה של העוברים, וחשוב מאוד לספק את הרכיבים החיוניים באמצעות תזונה בריאה ומאוזנת.

 

במחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן השתתפו נשים בהריון עם תאומים בתוכנית ייעוץ ומעקב תזונתי שכללה התאמת כמות הקלוריות, רכיבי התזונה ממזון ומתוספים ומעקב עליה במשקל. בקרב הנשים שהשתתפו בתוכנית נצפו פחות סיבוכי הריון, פחות אשפוזים ושכיחות נמוכה יותר של לידה מוקדמת. גם מספר העוברים במשקל לידה נמוך היה קטן בהשוואה לנשים שלא השתתפו בתוכנית.

 

מכאן שעמידה בהמלצות יכולה לשפר את מהלך ההריון ואת בריאות האם והילודים. אם אינך בטוחה שאת עומדת בהמלצות, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית שתוכל לכוונך כיצד לאכול נכון בשביל שלושה.

 

כמה מומלץ לעלות במשקל?

לנשים שהיו במשקל תקין לפני ההריון, הטווח המומלץ לעלייה במשקל במהלך הריון עם עובר יחיד הוא 16-11.5 ק"ג. לאשה הרה עם תאומים מומלץ לעלות בממוצע כ-7 ק"ג יותר. אין זה אומר שאפשר לעלות במשקל ללא הגבלה, ודווקא רצוי להימנע מעודף משקל לאחר הלידה.

 

על מנת לעמוד בהמלצות אלה, אשה בהריון תאומים צריכה להגדיל את כמות האנרגיה (קלוריות) שהיא צורכת, ולספק לגופה בממוצע 2,700 קלוריות עד 4,000 קלוריות ביום, בהתאם למשקלה לפני ההריון. אישה שהתחילה הריון בתת משקל תצרוך קלוריות בגבול העליון של הטווח, ומי שהתחילה בעודף משקל, צריכת הקלוריות שלה תהיה בגבול התחתון שלו.

 

מחקר הוכיח כי לנשים שהקפידו על תזונה מאימה בהריון תאומים, היו פחות סיבוכים בהריון ובלידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחקר הוכיח כי לנשים שהקפידו על תזונה מאימה בהריון תאומים, היו פחות סיבוכים בהריון ובלידה(צילום: shutterstock)

 

מה חשוב שיהיה בתפריט?

במהלך הריון עם תאומים, נפח הדם של האם עולה ב- 70%-50% עד השבוע ה-20 להריון. עלייה זו מדללת את ריכוזם של רכיבי תזונה חשובים, לפיכך יש להקפיד על צריכת מזונות מזינים מכל קבוצות המזון ולגוון בין המזונות בכל קבוצה.

 

הצעת "האקדמיה האמריקאית לתזונה" נוגעת למספר מינימלי של מנות בכל יום מכל קבוצת מזון לאישה בהריון תאומים ובמשקל תקין, ולפיה יש לצרוך:

 

חלב ומוצריו - לפחות שלוש מנות (מנה לדוגמה: כוס חלב, גביע יוגורט, 1/2 קופסה גבינה לבנה 5%, פרוסת גבינה צהובה).

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו 

 

בשר, דגים, ביצים וקטניות - לפחות שלוש מנות (מנה לדוגמה: ביצה, כרע עוף, 150 גרם דג טרי או קופסה קטנה של טונה משומרת במים, 3/4 כוס עדשים מבושלות).

 

ירקות - לפחות שלוש מנות (מנה לדוגמה: כוס ירקות קצוצים טריים או ירקות מאודים, שתי כוסות ירקות עלים).

 

פירות - לפחות שתי מנות (מנה לדוגמה: כוס ענבים, שני תמרים, בננה קטנה, תפוח).

 

פחמימות ודגנים- לפחות שש מנות (מנה לדוגמה: פרוסת לחם, 1/2 כוס דגני בוקר לא ממותקים, 1/2 כוס אטריות או אורז מבושל, תפוח אדמה בינוני, קלח תירס קטן).

 

מהם תוספי המזון המומלצים?

האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ממליץ לכל הנשים בהריון ליטול כדור אחד ביום של מולטי ויטמין המותאם לנשים הרות, במטרה להפחית סיבוכי הריון. הריון תאומים מציב את האם בסיכון גבוה למחסור ברכיבי תזונה חשובים. לכן מומלצת תוספת רכיבי תזונה במינונים הגבוהים יותר מאלו המתאימים להריון יחיד. 

 

אלו הם התוספים המומלצים לנשים בהריון תאומים:

 

מולטי-ויטמין - לפי המלצות ועדת המומחים של האיגוד האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה, מרבית רכיבי התזונה החשובים בהריון, צריכים להיות בכמות כפולה כאשר מדובר בהריון תאומים. לכן, מהשליש השני של ההריון מומלץ ליטול שני כדורי מולטי ויטמין שמכילים ברזל, חומצה פולית, סידן, ויטמין D, מגנזיום, אבץ ויוד.

 

חומצה פולית - כבר בשלב תכנון ההריון ממליצים גינקולוגים על אכילת מזונות העשירים בחומצה פולית (קטניות, פירות הדר וירקות עליים ירוקים) ועל נטילת תוסף חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני הכניסה להריון. בהמשך יש לצרוך 1,000 מק"ג חומצה פולית לאורך כל ההריון על מנת להקטין את הסיכון למומים מולדים בעמוד השדרה.

 

סידן - בשליש הראשון להריון מומלצת צריכה של 1,500 מ"ג סידן, ומהשליש השני מומלצת צריכה של 2,500 מ"ג. סידן חשוב להתפתחות העצמות ומבנה השלד. הוא נמצא בכמות טובה בעיקר בחלב ומוצריו, מוצרי סויה, טחינה ובכמות סבירה בירקות ירוקים, אך יש לצרוך אותם בכמות גדולה מאוד על מנת לקבל כמות סבירה ממנו. לכן בלתי נמנע לצרוך סידן הן ממזון והן מתוספי תזונה על מנת לעמוד בדרישה גבוהה זו.

 

ויטמין D - יש לצרוך 400 יחב"ל (יחידות בינלאומיות) בשליש הראשון, ולהכפיל את הכמות ל-800 יחב"ל בשלישים השני והשלישי להריון. המקור העיקרי לוויטמין D הוא חשיפה לאור השמש, ובכמויות קטנות גם דרך התזונה. מרבית תוספי מולטי ויטמין לנשים הרות מכילים כמות ויטמין D המותאמת להמלצות עבור עובר אחד.

 

מגנזיום - מומלצת צריכת 400 מ"ג בשליש הראשון, וכמות כפולה של 800 מ"ג בשלישים השני והשלישי. מגנזיום יכול להועיל גם בהפחתת התכווצויות שרירי הרגליים של נשים הרות.

 

אבץ - מינרל חשוב לבניית DNA וגדילה תקינה של העובר. מומלץ לצרוך 15 מ"ג בשליש הראשון ו- 30 מ"ג מהשליש השני.

 

יוד - אף שלא קיימות המלצות ברורות לגבי כמות היוד בהריון עם תאומים, חשוב לצרוך לפחות 250 מק"ג ביום, כפי שמומלץ בהריון עם עובר יחיד, ועד 1,100 מק"ג (גבול צריכה עליון). לצורך כך ודאי שאת נוטלת מולטי ויטמין המכיל יוד.

 

אומגה 3 - חומצות שומן אומגה 3 אינן נמצאות במרכיבי המולטי ויטמין, אך בשנים האחרונות עולה ההכרה בחשיבותן בהריון ובהנקה נוכח תרומתן להריון תקין, מניעת לידה מוקדמת ולהתפתחות הקוגניטיבית של ילדים.

 

בהריון עם עובר אחד ההמלצה היא לצרוך חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA+DHA במינון של 300-200 מ"ג ביום. אפשר לעמוד בדרישה זו באמצעות צריכה של עד שלוש מנות דגים שמנים בשבוע. אך יש לזכור שדגים גדולים כמו כריש, דג חרב, מקרל, סטייק טונה, טונה לבנה (טונה אלבקור), עלולים להכיל כספית ולכן יש להימנע מאכילתם בהריון.

 

בהריון עם תאומים, בו עולה הסיכון ללידה מוקדמת, עולה גם מינון אומגה 3 עליו ממליצים חברי הועדה המקצועית. לדבריהם יש לצרוך 500-300 מ"ג חומצות שומן מסוג EPA+DHA ביום לאורך כל ההריון ואף בהנקה. כיוון שלא סביר להגיע לצריכה קבועה של כמות גבוהה זו רק באמצעות תזונה עשירה בדגים, השימוש בתוסף תזונה שבו אומגה 3 מסוג EPA+DHA במינון המומלץ, הוא בלתי נמנע בהריון עם יותר מעובר אחד.

 

צפו ברגעי הקסם של התאומים:

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, אחראית תוכן מדעי אלטמן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צריכת המזון בהריון תאומים גבוהה יותר מאשר בהריון יחיד
צילום: shutterstock
מומלצים