נזיפה בשגריר האיחוד האירופי: הושעו חלק מהדיאלוגים
השגריר לארס פאבורד אנדרסן הגיע לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים. במשרד החוץ אמרו כי הם משעים כמה דיאלוגים עם האיחוד. מנגד, הפלסטינים מברכים על ההחלטה לסמן מוצרים מהתנחלויות: "דרושות פעולות נוספות כדי שישראל תבוא חשבון על פשעיה המתמשכים"
החלטת האיחוד האירופי לסמן מוצרים מההתנחלויות עוררה זעם רב בקרב הדרג המדיני והפוליטי בישראל. הערב (יום ד') הגיע השגריר לארס פאבורד אנדרסן לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים.
במקביל לשיחת הנזיפה משרד החוץ השעה דיאלוגים עם האיחוד האירופי במספר תחומים: מפגש תת הוועדה המדינית ותת הוועדה לזכויות אדם וארגונים בינלאומיים. בנוסף לא נקבע תאריך לדיאלוג המובנה על פרוייקטים אירופים בשטחי C מול הפלסטינים. מדובר בשיחות שעיקרן נוגע לתהליך השלוםבין הפלסטינים לישראל. מנגד, ישראל תמשיך בדיאלוגים שלירושלים יש אינטרס בהם - כגון מדע וטכנולוגיה, חקלאות, כלכלה וכדומה.
בניגוד לישראל, הפלסטינים בירכו כצפוי על ההחלטה. מזכ"ל הועד הפועל של אש"ף סאיב עריקאת אמר כי הפלסטינים מחשיבים החלטה זאת כצעד משמעותי בכיוון של חרם מוחלט על ההתנחלויות, שבנויות באופן לא חוקי על אדמה פלסטינית כבושה. "האיחוד האירופי עבר שוב משלב של הצהרות לשלב של קבלת החלטות קונקרטיות. אנו מאמינים כי פעולות נוספות נחוצות כדי שישראל תבוא חשבון על פשעיה המתמשכים נגד האדמה והעם הפלסטיני". הוא הדגיש כי צעדים נוספים יקרבו את שני הצדדים לקראת פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67'.
קצפה של ישראל יצא על אישורה של נציבות האיחוד האירופי בבריסל החלטה מספטמבר האחרון לסמן מוצרים מהשטחים שנכבשו ב-1967. ההתנחלויות, מזרח ירושלים ורמת הגולן.
המוצרים יסומנו כך: תוצרת הגדה המערבית (התנחלות ישראלית) או תוצרת רמת הגולן (התנחלות ישראלית). בהחלטה הסבירו כי אם הכיתוב יהיה "מתוצרת הגדה המערבית" או "מתוצרת רמת הגולן", הוא עלול להטעות ולכן חייבים להוסיף בסוגריים - התנחלות ישראלית. בהמשך הודיעה הנציבות כי כל מדינה תחליט בעצמה אם וכיצד לסמן מוצרים שמקורם בהתנחלויות.
על רקע הביקורת החריפה בישראל על המהלך, קיים אנדרסן מוקדם יותר מסיבת עיתונאים שבה התעקש: "סימון המוצרים הוא הליך טכני. הוא לא מביע מדיניות חדשה או יוזמות חדשות אלא למעשה יישום של החלטה שכבר נלקחה. המטרה היא להבטיח שצרכנים ידעו מאין מגיע המוצר שהם קונים. המוצרים שמגיעים משטחים שנמצאים תחת שליטת ישראל מ-1967 לא יכולים להיות מסומנים כייצור ישראלי, כי האיחוד לא מכיר באזורים שמעבר לקו הירוק כחלק מגבולותיה הלאומיים של ישראל".
ראש הממשלה בנימין נתניהו, השוהה בוושינגטון, הגיב להחלטת הנציבות ואמר שהיא "צביעות ומוסר כפול, ומתייחסת רק לישראל ולא לסכסוכים אחרים ברחבי העולם. האיחוד האירופי החליט לסמן רק את ישראל, ואיננו מוכנים לקבל את העובדה שאירופה מסמנת את הצד המותקף במעשי טרור. כלכלת ישראל חזקה ותעמוד בכך. מי שייפגעו יהיו דווקא הפלסטינים שעובדים במפעלים הישראליים. האיחוד האירופי צריך להתבייש".