נתניהו לנשים מוכות: "להתלונן, לפעול, לא לוותר"
ביום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים ביקר ראש הממשלה במעון לנשים מוכות: "החובה שלנו היא לתת לכן חיים של כבוד, ביטחון ופרנסה. אנחנו לא מוותרים עליכן, אתן אל תוותרו על עצמכן". דו"ח ויצו: כ-60 נשים לא נכנסו השנה למעונות עקב מחסור במקום פנוי
ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר היום (ד') במקלט ויצו לנשים נפגעות אלימות, ופנה אליהן בבקשה "להתלונן, לפעול, לא לוותר. אני אומר להתלונן בפעם הראשונה. אל תוותרו על עצמכן כי אנחנו לא נוותר עליכן".
ראש הממשלה הגיע למעון לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים יחד עם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל ומנכ"ל משרד הרווחה אליעזר יבלון. נתניהו אמר: "אני חושב שהדבר החשוב ביותר זה לא להסכים לאיזה גזר דין של הגורל. לא להגיד, 'אני חיה בתוך גיהינום, זה מה שנגזר עליי ואני צריכה לקבל את זה'. בשום אופן. להתלונן, לפעול, לא לוותר".
הוא הביע הזדהות עם נשות המעון: "אני חושב על המצב הזה שבו אנשים חיים בתוך פחד ומצוקה תמידית. זה כמו מכות פטיש כל הזמן. אני פשוט מתקומם נגד תופעות האלימות והרצח של נשים". הוא הבטיח להפעיל "את כל הכוח בחוק, ויש הרבה כוח נגד הפושעים, אלה הם פושעים. מכאן אני שומע שיש גם מצבים קצת יותר מורכבים. אבל הפושעים צריכים להיכנס לכלא ולהיענש. לגבי אחרים צריך לעשות את ההפרדה ולטפל".
נתניהו הוסיף: "אם הייתי מדבר עם כלל הנשים שסובלות מבעלים מכים, הייתי אומר, להתלונן בפעם הראשונה, כי בפעם השנייה זה לא הולך להשתפר, ובפעם השלישית זה עוד יותר גרוע, ובהדרגה אתן כביכול מסתגלות למצב הזה. אבל אל תסתגלו לזה. מהפעם הראשונה - להתלונן, להתלונן, לפנות. לפנות לרשויות. אנחנו נעזור לכן ונעזור יותר בעתיד. אבל נורא חשוב לי שתעזרו לעצמכן".
במפגש עם ראש הממשלה השתתפו 11 נשים והן שיתפו אותו בסיפוריהן האישיים. מ', בת 28, אם לשתיים, סיפרה על האלימות הפיזית והנפשית שחוותה: "כולנו הותרנו מאחור חיים שלמים - בית, חברים, עבודה - ועכשיו אנו נאלצות להתחיל את חיינו מההתחלה. זה לא פשוט, ואנו זקוקות לעזרה".
נתניהו פנה לאחת הנשים וביקש ממנה: "תעזרי לעצמך, אל תוותרי, אל תוותרי, אל תוותרי. אם באת הנה, סימן שלא ויתרת. אפשר לעזור לכל מי שרוצה לעזור לעצמו. מגיעים לכן חיים של כבוד, חיים טובים שבהם תוכלו לעמוד זקופות קומה, להתפרנס ולגדל את הילדים שלכן בביטחון. אני יודע שזה קשה, אבל אנחנו נעזור לכם כי זו המצווה שלנו, זו החובה שלנו - לתת לכן חיים של כבוד וביטחון ופרנסה. אנחנו לא מוותרים עליכן, אתן אל תוותרו על עצמכן. זה כל מה שאני מבקש".
גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל, הודתה לראש הממשלה, לשרה לשוויון חברתי ולמנכ"ל משרד הרווחה על ביקורם במקלט, ואמרה כי ביקורם מעביר מסר חברתי חשוב נגד אלימות, ובמיוחד לנשים שאזרו אומץ והגיעו למקלט. אשרת קראה לראש הממשלה להכריז על תכנית לאומית למיגור תופעת האלימות במשפחה.
מנכ"ל משרד הרווחה, אליעזר יבלון, הציג בפני ראש הממשלה את ממדי האלימות במשפחה ואת שירותי הסיוע המוענקים למשפחות נפגעות אלימות. יבלון אמר: "לצערנו מספר הנשים המדווחות על אלימות במשפחה קטן מאוד ביחס לשיעור הפגיעות האמיתי. יש קשר של שתיקה במעגל האלימות, ואנשים לא מדווחים לרשויות. זו תופעה חברתית קשה, וזהו אחד הנושאים המרכזיים על סדר היום של משרד הרווחה". הוא ציין כי ראש הממשלה נענה לפנייתו של שר הרווחה, חיים כץ, ואישר הגדלת תקציב המשרד ב-20% לצורך זה.
16 נשים נרצחו השנה
בדו"ח "מדד האלימות" שפרסם ויצו השבוע, התברר כי בשנה האחרונה נרצחו 16 נשים על-ידי קרובי משפחתן בשנה האחרונה, עלייה של כ-60% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, שבמהלכה נרצחו עשר נשים. בכל יום נפתחים בממוצע 60 תיקים של פגיעות נשים על רקע אלימות במשפחה, ובשנה האחרונה טופלו ברשויות השונות ובמקלטים למעלה מ-13 אלף נשים. לפי הדו"ח כ-60 נשים לא נכנסו השנה למעונות לנשים מוכות בשל היעדר מקום פנוי.
מתוך 16 הנשים שנרצחו בשנה החולפת, שמונה מהמגזר הערבי. לפי ויצו, ב-15 השנים האחרונות נרצחו 300 נשים על רקע אלימות במשפחה. לדברי העובדת הסוציאלית נורית קאופמן, מנהלת תחום אלימות במשפחה בתנועה, בכל שנה מתרחשים מאות ניסיונות לרצח בתוך המשפחה, אך כיוון שלא הסתיימו במוות הם אינם נכללים בסטטיסטיקה.
בויצו מסרו כי 755 נשים ו-1,083 ילדים שהו ב-14 המקלטים הפועלים ברחבי הארץ, לעומת 641 נשים ו-932 ילדים ששהו במקלטים בשנת 2014 - עלייה של 20% במספר הנשים ו-16% במספר הילדים.
למרות העלייה במספר הפניות למרכזים, מספר המטופלים בפועל אינו משתנה. לפי מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, הדבר נובע מאי עדכון תקציב המרכזים בשנים האחרונות, מה שלדבריה "מייצר קיבעון במערכת שאמורה לספק שירות מציל חיים".