"התינוק שלי קיבל תחליף חלב בתינוקייה, בלי ידיעתי"
שלושת ילדיה של עוזית קיבלו בבית החולים תחליפי חלב ללא ידיעתה. האחיות בתינוקייה אמרו לנתלי שהתינוקת יורדת במשקל ולא ישחררו אותה אם לא תיתן לה תמ"ל. אורטל הייתה צריכה עזרה בהנקה בלילה - ולא היה לה למי לפנות. המדיניות המוצהרת של משרד הבריאות ובתי היולדות מעודדת הנקה לאחר הלידה, אבל בפועל לרוב היולדות מציעים בבתי החולים תחליפי הנקה
בתי החולים מעודדים הנקה? לא לפי היולדות. מתברר שגם נשים המגיעות ללידה עם החלטה ברורה להניק, נתקלות לא פעם בהמלצות חמות מצד צוות בית החולים לתת תחליף חלב, לרוב ללא שום סיבה רפואית. לעיתים אף מדובר בלחץ של ממש על היולדת הטרייה וישנם מקרים בהם התינוק מקבל תחליף חלב, למרות שהאם ביקשה במפורש לא לעשות כך.
קראו עוד על האכלת תינוקות:
מחקר: הנקה מפחיתה ב-50% הסיכון לדיכאון
קמפיין ראשון בישראל: למען החופש להניק
בלי כוונה: הסכנות הגדולות בהאכלת תינוקות
"לכי לנוח, אנחנו נאכיל את התינוק"
"כל שלושת ילדיי קיבלו בבית חולים תחליפי חלב ללא ידיעתי", אומרת בכעס עוזית קלאורה-נעים, "את שלושתם ילדתי בניתוח קיסרי, פעמיים בבית החולים ברזילי ובפעם השלישית בסורוקה. עם הילד הראשון, הייתי בהתאוששות כמה שעות אחרי הניתוח ושאלתי מה הילד יאכל. הרגיעו אותי 'אל תדאגי, יש לך זמן, הם לא רעבים ישר אחרי הלידה'. אחרי שעברו 12 שעות, נראה לי מוזר שהילד לא רצה לאכול. לקחתי אותו מהתינוקייה ואז התברר לי שהוא קיבל מהאחיות תחליף חלב".
"אף אחד לא טרח לשאול אותי לפני הלידה אם אני רוצה להניק והאם אני מסכימה לתת לתינוק שלי משהו חוץ מחלב אם", נזכרת קלאורה-נעים, "גם אחרי הלידה לא ניגשו לשאול אותי מה אני מעדיפה. פשוט פעלו כמובן מאליו. כשבאתי לקחת את הילד, כי שמעתי את הבכי שלו, האחות אמרה לי: 'למה את צריכה? לכי לנוח. מקסימום, נאכיל אותו'".
הלידה השנייה של קלאורה-נעים, הייתה קשה ובמהלכה איבדה הרבה דם ולא יכלה לקום מהמיטה. כשאחותה הביאה לה את התינוק כמה שעות אחר כך, הבחינה קלאורה-נעים כי הוא ישן לאורך זמן רב. כשביררה, גילתה שוב שהוא כבר קיבל תחליף חלב בתינוקייה.
"גם בלידה השלישית, בבית חולים אחר, קרה אותו דבר", מוסיפה קלאורה-נעים, "ביקשתי עזרה מהאחיות בתינוקייה, לאפשר לי קצת לישון. אחרי זה התברר שבלי ידיעתי שוב, הילדה קיבלה תחליף חלב. בלי לשאול אותי, בלי להציע. מאותו רגע היא הייתה צמודה אליי, כך שבמקום להתאושש ולנוח בבית חולים, הייתי עסוקה בלגונן על הילדים שלי".
קלאורה-נעים גאה לספר כי למרות שילדיה קיבלו תחליפי חלב בתינוקייה, זה לא הרס מבחינתה את ההנקה, ושלושת ילדיה נהנו מהנקה מלאה.
סקר: 53.2% מהנשים אומרות שהציעו להן תחליפי חלב
נהלי משרד הבריאות קובעים כי הזנת ילוד בתחליף מזון לתינוק תתרחש רק כאשר קיימת הוראת-נגד רפואית להנקה, דהיינו סיכון רפואי לאם או לילוד שייגרם כתוצאה מההנקה, או כאשר קיימת התנגדות מפורשת של האם להנקה לאחר שקיבלה הסבר על יתרונות ההנקה.
אלא שמסקר שנערך לאחרונה על ידי פורטל "מאמא גורו", בקרב 1,500 אימהות שילדו במהלך השנתיים האחרונות, עולה כי 53.2% מהנסקרות העידו כי הצוות הרפואי בבית החולים הציע להן מיוזמתו לאחר הלידה לתת תחליף חלב לתינוק, על אף שלא ביקשו זאת.
מעיבוד תשובותיהן עולה כי כרבע מהאמהות טוענות כי הוצע להן להשתמש בתחליף פעם אחת ואילו לכ-30.1% הוצע להשתמש יותר מפעם אחת. עוד עולה מהסקר כי כ69.5% מהאימהות השתמשו בתחליף חלב בבית החולים כאשר 29% מעידות שהשתמשו בו יותר מפעמיים.
מנתוני הסקר אף עולה כי 21.9% מכלל היולדות כלל לא נפגשו עם יועצת הנקה בבית החולים ומבין אלו שכן נפגשו, במצטבר, כ-23.2% השיבו כי המידע שקבלו מיועצת ההנקה בבית החולים לא עזר להן וכ-38.4% השיבו כי המידע סייע להן רק באופן חלקי.
היבט נוסף שנבחן בסקר הוא הרגלי ההיוועצות של אימהות לאחר שחזרו בבית החולים, בכל הנוגע לקשיים בהנקה. תוצאות הסקר מלמדות כי רק 16.2% מהאימהות פנו ליועצת הנקה של קופת החולים או טיפת חלב לאחר שנתקלו בקושי להניק. השיעור הגבוה ביותר - כ-34.6% פנו ליועצת הנקה פרטית.
"להנקה יש ערך גדול לתינוק, לאמא ולקשר שביניהם", אומרת ליאור רותם גורדון, מנהלת האתר וקהילת הפייסבוק של מאמא גורו, "אני ממליצה לכל אמא לפני לידה לקרוא המון, לחקור על הנושא ולהגיע מוכנה לבית החולים עם ידע רלוונטי. הגברת המודעות יכולה לסייע בהתמודדות עם בעיות שעשויות להיווצר ועם הקשיים של ההתחלה".
תור ארוך מדי ליועצת ההנקה
"הייתי מאד מרוצה מהלידה", מספרת אורטל הופמן, "קיבלתי מיילדת בגישה טבעית שקלטה את הראש שלי, ילדתי בכריעה עם כדור פיזיו והתינוק הונח עליי עוד לפני הבדיקות ולפני כל דבר אחר. בחרתי ללדת בבית היולדות ליס באיכילוב אחרי שעשיתי סקר מקיף וביקרתי בשישה בתי חולים אחרים".
לדברי הופמן, היממה הראשונה לאחר הלידה עברה ללא בעיות, אבל בלילה השני הילד פשוט לא הפסיק לבכות. "קצת נלחצתי", מודה הופמן, "לא ידעתי אם הקולוסטרום, שהוא החלב הראשוני, משביע אותו ודאגתי מאד שהילד שלי רעב ובגלל זה הוא בוכה. זה היה בלילה ולא הייתה אף יועצת הנקה בסביבה. ניגשתי לאחות בתינוקיה שהייתה עסוקה והציעה לי לתת לילד תחליף חלב, כי זה ירגיע וישביע אותו. לא הסכמתי. העברתי לילה ללא שינה".
בשלב הזה בחרה הופמן להתייעץ בקבוצת פייסבוק של אמהות טריות בה הייתה חברה. הנשים בקבוצה הרגיעו אותה והסבירו שבלילה השני יש קפיצת גדילה ולכן הילד יונק כמעט בלי הפסקה כדי להפוך את הקולוסטרום לחלב אם.
"בבוקר למחרת, כאשר הגיעה יועצת ההנקה, היה תור ארוך מאד כדי להגיע אליה", ממשיכה הופמן, "חלק היולדות נשברו והלכו על תחליפי החלב. עד היום, כשהוא כבר בן שנה וחצי, הבן שלי יונק, אבל הלילה הזה היה עבורי מאד קשה ומלחיץ. מאוד מצער שלא הייתה מישהי מהצוות הרפואי שיכלה לסייע ולייעץ לי".
האחיות צעקו: "את מרעיבה את הבת שלך"
גם נתלי שפונט, שילדה בליס לפני שנה וחודש, מתארת חוויה לא נעימה סביב שאלת ההנקה. "בגלל שבלידה התגלו מים מקוניאליים, התינוקת לא ינקה בחדר לידה, אלא ישר נלקחה לבדיקות וניטור", משחזרת שפונט, "אחרי שחזרה אליי, התחילה לינוק והכל נראה מושלם. ערב לפני השחרור הביתה הגעתי לתינוקייה לבדיקת ערב שגרתית ושקילה, ונאמר לי שהתינוקת ירדה יותר מדי במשקל. זה היה בערך אחוז עד אחוז וחצי מתחת לנורמה. וכאן התחיל כל הבלאגן.
"האחיות צעקו עלי בכעס: 'את מרעיבה את הבת שלך! בגלל זה לא ישחררו אותך מחר. איך לא שמת לב שהיא לא יונקת כמו שצריך?' ואני, שלושה ימים אחרי לידה, עדיין עם תפרים כואבים, נכנסתי להיסטריה מוחלטת. כששאלתי מה אפשר לעשות, מיד הציעו לי לתת לילדה תחליף חלב. הן ניסו לשכנע אותי שאני עושה נזק לבת שלי, הסבירו שהיא מתעייפת מהר מדי ולכן לא יונקת מספיק וכל מה שצריך זה רק לתת לה בקבוק".
שפונט הציעה שתשאב חלב ותיתן לתינוקת חלב שאוב בבקבוק, האחיות התרצו ושלחו אותה לחדר עם משאבת חלב ובלי שום הסברים. "הייתי על סף בכי, עם כאבים בתפרים, בלי שמץ של מושג איך שואבים", היא ממשיכה בתיאור, "בסופו של דבר הצלחתי לשאוב כמה מיליליטרים בודדים. היה כבר מאוחר בלילה, והאחיות סירבו לשחרר את הבת שלי מהתינוקייה, למרות שהיינו בביות מלא. נשארתי איתה כל הלילה בתינוקייה, לנסות להניק כמה שאפשר, כדי שתעלה במשקל ונשתחרר הביתה".
כשהגיע הרופא בבוקר, שפונט שאלה אותו בחשש האם ישחרר אותן הביתה, והוא ענה מיד שכן, מבלי להתעכב על נושא המשקל. "עד היום אני לא מצליחה להבין מה הניע את האחיות לדרוש ממני לתת לילדה שלי בקבוק עם תחליף חלב", היא אומרת בכעס.
כמה עולה תמ"ל ?
עלותה הממוצע של חבילת תמ"ל (תחליף מזון לתינוקות) היא כ-60 שקלים. תינוק שמתבסס על הזנת תמ"ל בלבד, צורך כחפיסה בשבוע. בחישוב של חצי שנה הסכום עומד על כ-1,440 שקלים. אימהות רבות ממשיכות להזין את התינוק בתמ"ל עד לגיל שנה וחצי, אולם בתדירות נמוכה יותר של כחפיסה בחודש. בחישוב כולל, העלות המצרפית של הזנת התינוק בתמ"ל במשך שנה וחצי היא כ- 2,340 ש"ח.
התגובות: אנו מעודדים הנקה
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ככלל, משרד הבריאות מעודד הנקה ובהתאם לכך משקיע רבות בהכשרת יועצות הנקה. החל משנת 2010, על פי הנחיות מינהל הסיעוד נדרש בית החולים להעניק יעוץ הנקה לכל יולדת, ומדי שנה מכשיר משרד הבריאות כ-100 יועצות נוספות המורשות למתן יעוץ. בשנת 2015 ערך משרד הבריאות בקרה ליישום ההנחיה ותוצאות הבקרה הוכיחו שביעות רצון גבוהה של היולדות. הבקרה נעשתה ב-26 בתי חולים ב-42 מחלקות ליולדות. עידוד ההנקה מצוי בסדר עדיפות גבוה במשרד הבריאות וככל שניתן לשפרו - נפעל."
תגובת המרכז הרפואי איכילוב: "בית החולים ליס ליולדות מעודד הנקה מטעמים רפואיים מובהקים, זאת מכיוון שאין לנו ספק שהנקה חשובה לאם בתקופה הסמוכה ללידה ולילוד בחודשי חייו הראשונים. הפעילויות למען עידוד הנקה כוללות סדנאות בנושא הנקה עוד בשלב ההיריון ומיד לאחר הלידה, העסקת יועצות הנקה במחלקות, חלוקת מידע מקצועי ליולדות וקיום כנסים בנושא. לגבי המקרה המדובר, האחות בתינוקייה הציעה עזרה ופתרון מיידי לאם על מנת להשביע את התינוק הרעב, למחרת בבוקר הגיעה יועצת הנקה שקיבלה את כול היולדות לפי התור והעניקה הדרכה מקצועית להנקה נכונה ובריאה לאם ולילוד".
תגובת המרכז הרפואי ברזילי: "המרכז הרפואי ברזילי הכשיר לאחרונה מספר יועצות הנקה כדי לממש את האידיאולוגיה שלו לעודד הנקה. כל יולדת עוברת תדרוך וייעוץ לעידוד ההנקה ולאופן ההנקה. המלצות לתחליפי חלב ניתנות אך ורק במקרים של בעיה רפואית אצל האם או אצל היולדות או למי שאינה רוצה להניק. אנו מודעים היטב ליתרונות ההנקה וחשיבותה."
תגובת המרכז הרפואי סורוקה: "המרכז הרפואי סורוקה מקדם הנקה. אנו מייחסים חשיבות להנקה, שהיא הדרך המיטבית להזין את הרך הנולד מהיבטים רבים כמו: הרכב החלב, חיסון, פיתוח הקשר בין האם לתינוק ועוד. בכל מחלקה מקבלות היולדות הדרכה אישית ו/או קבוצתית על ידי יועצת הנקה מוסמכת ואחיות שהוכשרו לכך, כמו גם חומר כתוב על חשיבות ההנקה לאם ולילוד.בכל מקרה, אנו מאפשרים ליולדת לבחור ומכבדים את בקשתה, תוך כדי בירור הסיבה לבחירתה בתחליפי חלב. המלצה לתחליפי חלב ניתנת רק במקרים של הוראה רפואית לכך. נציין כי במכתב השחרור הסיעודי ממחלקת היולדות, הצוות מתעד את סטטוס ההנקה".