הפליטים שתקועים בבסיס כבר 17 שנה
ב-1998 הגיעו 75 מבקשי מקלט סורים וכורדים לחופי קפריסין והועברו לבסיס בריטי. אמרו להם שזה פתרון זמני, אבל מאז הם שם: "בריטניה וקפריסין זרקו אותנו כמו כלבים". עכשיו הם מקווים לעזרה מבית המשפט
טאג' באשיר ראה את היבשה אחרי ימים ארוכים בסירת דיג רעועה, וחשב שהמסע המייגע שלו מסודן לאירופה סוף סוף נגמר.
17 שנים אחר כך הוא ועשרות מחבריו לאותו מסע עדיין תקועים בבסיס של צבא בריטניה בקפריסין, ומשתתף בעל כורחו בסכסוך בינלאומי שנמשך כמעט מחצית מחייו. "התרגלנו לחכות", אומר באשיר בן ה-43 מחוץ לביתן הפלדה שמשמש כבית משפחתו בבסיס בדקליה, בחופה הדרומי של קפריסין. "אין לנו את רוב זכויות האזרח בגלל שאנחנו בבסיס צבאי. רוב המשפחות כאן נפגעו נפשית ופיזית".
באשיר ועוד 74 מבקשי מקלט, בעיקר סורים וכורדים מעיראק, שטו מלבנון ב-1998 אבל נתקעו מול בסיס בריטי אחר בקפריסין, אקרוטירי, משם יוצאת היום בריטניה לתקיפות אוויריות נגד דאעש בסוריה ובעיראק. 75 מבקשי המקלט הועברו לבסיס בדקליה, שטח ריבוני של בריטניה.
את באשיר וחבריו העבירו לבקתות שנבנו בשנות ה-60, שנמצאות על גבעות עמוסות בשיחים ומשקיפות על מטווח. אמרו להם שמדובר בדיור זמני בלבד. 17 שנה אחרי, הם עדיין שם. "אנחנו כמו שאריות שזורקים לכלבים", אומר מוסטפה בן ה-41, כורדי חסר מדינה שנמלט מסוריה. "הלוואי שהאנשים בבריטניה היו יודעים מה קורא כאן".
תיאורטית הם יכולים לבקש מקלט בקפריסין, אבל רבים בבסיס אומרים שיש להם סיכוי קטן למצוא עבודה ולזכות במעמד של תושב קבע. "הקפריסאים אומרים שאין לנו קשר אליהם ושאנחנו באחריות הבסיס", אומר קובאן בן ה-20, מעיראק. "בבסיס אומרים בדיוק אותו דבר. כל צד זורק את האחריות לצד השני".
מבקשי המקלט יכולים לצאת מגבולות הבסיס, ששטחו 7 קמ"ר. קובאן היה פעוט כשהגיע עם משפחתו לקפריסין. הוא סיים תיכון בשנה שעברה ואומר שעכשיו אין לו מה לעשות. "אתה יודע שמחר יהיה בדיוק כמו היום". אימאם, אחותו בת ה-14 של קובאן, נולדה בבסיס. "אני לא רוצה להישאר פה. אין לי כלום, לא זכויות ולא עתיד".
17 שנים אחרי שהגיעו נמצאות שש משפחות בהליך משפטי שידרוש מבריטניה לשנות את עמדתה. "הלקוחות שלנו מייחלים להזדמנות להתיישב בריטניה", אומרת טסה גרגורי שמייצגת את המשפחות. "הם רוצים לעזוב ולתרום לחברה", אומרת גרגורי.
גרגורי טוענת שעמדתה של בריטניה, לפיה יכולים הפליטים להישאר בשטח ריבוני בריטי אבל לא להתיישב בבריטניה עצמה, נוגדת את החוק ההומניטארי הבינלאומי. במסגרת ההליך המשפטי נדרשה הממשלה הבריטית להגיב בנושא עד ינואר, ובלונדון צפויים לדון בסוגייה בתחילת 2016.
מבקשי המקלט בדקליה טוענים כי בריטניה רוצה שהם יעזבו את הבסיס באמצעות קיצוץ הדרגתי בשירותים. הילדים הסורים והכורדים בעבר למדו בבית הספר בבסיס, אבל כעת צריכים לנסוע לבית ספר מחוץ לדקליה. גם באספקה הרפואית הבריטים קיצצו.
יותר מ-956 אלף מהגרים עשו במהלך 2015 את הדרך לאירופה מהים התיכון. בריטניה הודיעה כי יש לה את המשאבים לקלוט בחמש השנים הקרובות 20 אלף
פליטים סורים. מדוברות הבסיס הבריטי בדקליה נמסר כי עמדתה של בריטניה בנוגע לפליטים בבסיס "לא קשורה למרחב ולמשאבים". לדבריו בריטניה לא "תפתח את הסכר" ותאפשר "קיצורי דרך מהבסיסים שלה".
באוקטובר הגיעו 115 מהגרים בשתי סירות לאקרוטירי והועברו לדקליה. בבסיס איימו עליהם בגירוש ורובם ביקשו מקלט בקפריסין, אחרי שהפגינו על התנאים בבסיס. "אתה יכול לראות כמה קשה לנו פה על ידי אלה שרק הגיעו לכמה ימים", אומר באשיר שהגיע ב-1998.
עמנואל, בנו בן ה-15 של באשיר, מקווה ללמוד ביפן ואומר בצער שהמעמד של משפחתו עלול לסכל את התוכנית. "למה לא יכולים להיות לי חיים רגילים? מה עשיתי שמגיע לי שידחפו אותי למטה? קשה להתקדם", הוא מספר.