הורים, חולים ועובדי קבלן נפגעים מהשביתה: "מלחמה על הגב שלנו"
ספי יצטרך למצוא תעסוקה לילדיו בשל החלטת ההסתדרות לפתוח בשביתה כללית, שבמסגרתה בתי הספר יישארו סגורים. "מנצלים אותנו". אביו של אילן לא יודע אם יעבור את הניתוח שתוכנן לו: "צריך קצת חמלה לחולים". ועובדי הקבלן? השביתה תאלץ אותם לשבת בבית ולנצל את ימי החופש: "לעובדי מדינה ישלמו שכר מלא בימי השביתה. אנחנו נישאר בלי כלום"
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, ובמקרה שבית הדין הארצי לעבודה לא יטיל צווי מניעה להסתדרות, היום (ד') ב-06:00 יושבת המשק ועמו ניתן לומר שגם המדינה כולה.
אחד המרכיבים המשמעותיים בשביתה הוא ההצטרפות של ארגון המורים והסתדרות המורים כך שמערכת החינוך, למעט החינוך המיוחד, תושבת כולה.
בניסיון למנוע את השביתה הגישו אתמול משרדי האוצר והחינוך, מרכז השלטון המקומי ושלוש הערים הגדולות (תל אביב, ירושלים, חיפה) לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים בקשה לצווי מניעה נגד השביתה המתוכננת של ארגון המורים והסתדרות המורים.
לטענת העותרים, ארגון המורים התחייב במסגרת רפורמת "עוז לתמורה" על "שקט תעשייתי" עד אוגוסט 2017, ולכן אינו יכול להשבית את הלימודים. לדבריהם, גם הסתדרות המורים התחייבה ל"שקט תעשייתי", בהסכם שנחתם איתה בכל הקשור לשביתות כלליות במשק.
אלא שבהסתדרות המורים טוענים כי אותו "שקט תעשייתי" הסתיים כבר ביוני 2015, ואין להם כל מניעה להשתתף בשביתה היום. מארגון המורים נמסר כי ככל שלא יוצאו להם צווי מניעה, מורי הארגון ישבתו גם הם היום.
אם השביתה אכן תצא לפועל, הורים רבים ייאלצו למצוא פתרון לילדיהם. ספי דורון הוא אחד מהם. דורון, אב לשלושה ילדים בני 4, 8 ו-10 מאזור, תכנן להישאר היום בבית לצורך שיפוצים בביתו, אך לא חשב שיאלץ לעשות זאת עם שלושת ילדיו הקטנים.
"אני חושב שמנצלים את המצב לרעתנו ולרעת הילדים, עושים את המלחמה על חשבון הגב שלנו", מאשים דורון. אם לילדים בכיתה ה' יש השנה מיצ"ב, אז כל יום שבו לא לומדים הוא לרעתנו. כל יום בגילאים האלה הוא בעוכרינו. אין לי עם מי להשאיר היום את הילדים, ואני אאלץ למצוא דרך להעסיק אותם כשאני בעצם מנוטרל. כמה אפשר לשבת מול הטלוויזיה?".
אחז אגם, תושב תל אביב ואב לשלושה ילדים בני שנה וחצי 6 ו-7 ייאלץ להישאר בביתו ולא ללכת לעבודה. "ניסינו לפעול כדי שהמועדוניות שלא שובתות יפעלו מהבוקר אבל זה לא קורה, אז אני נאלץ לא ללכת לעבודה ונשאר עם הילדים בבית. הפגיעה היא גם בי וגם בילדים ולא יכול להיות שבכל פעם שאחד מהגופים הציבוריים לא מתאים לו, כולם מושבתים". ומה אגם יעשה? "אני מניח שנצא לגנים בחוץ ונעשה פעילויות יחד. ביום בודד אני אסתגר, אבל אם זה יהיה מעבר ליום אחד זה יהיה בלתי אפשרי".
"ההורים הולכים לשלם את המחיר"
אמש שלח פז כהן, יו"ר ועד ההורים העירוני בירושלים וחבר בפורום ועדי ההורים היישוביים מכתב ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שבו הוא מבקש ממנו לשקול מחדש את עניין ההשבתה במערכת החינוך.
"הורי ישראל תומכים במאבק שאותו נושאת ההסתדרות בצדק ובגאון", כתב כהן. "כדי לחזק את המאבק אנו מציעים שלא להשבית את בתי הספר, אלא להפכם לזירה דמוקרטית שבה ילמדו תלמידי ישראל על הסיבות להשבתה".
חלופה אחרת שהציע כהן היא להשבית את הלימודים החל מכיתות ה', גיל שבו לרוב הילדים יכולים להישאר לבד לאחר יום הלימודים. "אף אחד לא סופר אותנו, ההורים", אמר אתמול כהן ל-ynet. "הם שוכחים שציבור העובדים במדינת ישראל מורכב ברובו מהורים שהולכים לשלם את המחיר. לצערנו, ההסתדרות מתעלמת מאיתנו לחלוטין. הפגיעה הגסה הזו בציבור ההורים בישראל פשוט לא מתקבלת על הדעת. ככל שההתעלמות מאיתנו נמשכת, כך פוחתת האהדה הציבורית לשביתה הזו".
גיא יארניצקי, יו"ר הנהגת ההורים ביבנה וחבר בפורום ועדי ההורים היישוביים, יאלץ היום להישאר בבית עם ארבעת ילדיו. "אני עצמאי וביטלתי את כל הפגישות שהיו לי כדי שאוכל להישאר עם ארבעת ילדיי בבית. יש לי שלישיה בני 8 וילד בכיתה ה'. לעובדים יש זכות לשבות, ישנם מאבקים ובכל לגיטימי, אבל אני מתקומם בצורה חד משמעית נגד העובדה שמכניסים למאבקים האלה את הילדים שלנו, תשאירו אותם מחוץ לסיפור".
פרט לבתי הספר, ישבות היום גם הסגל המנהלי באוניברסיטאות, אך הדבר לא כולל את הסגל האקדמי, קרי הלימודים והמבחנים יתקיימו כסדרם. בחלק מהמוסדות הודיעו שלא תירשם היעדרות לסטודנטים שלא יוכלו להגיע ליום הלימודים בשל השביתה בתחבורה הציבורית. במכללת סמינר הקיבוצים לא יתקיימו לימודים אם אכן הסתדרות וארגון המורים ישבתו.
עובדי הקבלן ללא מענה
אך לא רק ההורים, שייאלצו למצוא פתרונות לילדיהם, יסבלו מהשביתה. עובדי הקבלן המועסקים במגזר הציבורי ייאלצו לשבת בבית. שכר הם לא יקבלו אלא יצטרכו לנצל את ימי החופש שלהם. יש לציין שהחוק מאפשר לחברות הקבלן להכריח את העובדים לנצל את ימי החופש.
ב', עובדת קבלן במוסד רפואי ציבורי, לא תלך לעבודה בגל השביתה בתחבורה הציבורית משום שאין לה איך להגיע לעבודה. "בתור עובדת קבלן במקום ממשלתי עובדים איתי עשרות עובדים. רק חמישה הם עובדי קבלן. כולם עושים את אותה עבודה. ברגע שיש שביתה, פתאום אין אמא ואבא", תוקפת ב'.
"חברת הקבלן אומרת להישאר בבית ויירד לנו יום חופש", היא מספרת. "אני זכאית ל-12 ימי חופש בשנה. חסכתי אותם לחופשת לידה ועכשיו הולכים לנגוס לי בזה. לעובדי מדינה יש הסתדרות, שתדאג שהעובדים שלה יקבלו שכר מלא על ימי השביתה ואנחנו? נישאר בלי כלום. מי שייפגע זה אנשים כמוני".
"למה לפגוע בחולים?"
גם בגזרה הרפואית ייאלצו אזרחים שחיכו לניתוח מיוחל להמתין זמן נוסף. אביו של אילן היה צפוי לעבור היום ניתוח בקע באחד מבתי החולים הממשלתיים. אם השביתה תצא לפועל, הניתוח יבוטל.
אביו של אילן מהצפון היה צפוי לעבור היום ניתוח בקע טבורי באחד מבתי החולים הממשלתיים. "אבא שלי סובל ממש. יש לו נפיחות באזור הבטן כל פעם שהוא משתעל או עושה מאמץ כלשהו והוא צריך לשכב כל היום במיטה כדי לא לסבול מכאבים. נכון, זה לא ניתוח חירום אבל עדין קשה לי לראות את אבא שלי סובל. הוא כמעט בן 75 וצריך קצת חמלה עבור החולים".
אילן הוסיף כי "אין לי בעיה שלא תהיה תחבורה ציבורית. אפילו אני מוכן לסבול את זה שהילדים יישארו בבית. אבל למה לפגוע בחולים? אני בכלל לא יודע על מה השביתה של ההסתדרות".
עבור אלונה, שם בדוי, היה אמור להיות היום אחד הימים המאושרים בחייה. היא הייתה אמורה לעבור ניתוח לקיצור קיבה כדי לשפר את מצבה הבריאות. הניתוח היה אמור להתקיים באחד מבתי החולים הגדולים במרכז הארץ.
"עברתי מסכת ייסורים עד שנקבע לי הניתוח הזה שכוללת סדרה ארוכה של בדיקות אצל רופאים מומחים, פגישות הכנה עם פסיכולוג ועובד סוציאלי ואפילו פגישת הכנה עם המרדים".
אלונה קיבלה טלפון אתמולבצהריים מנציגה של בית החולים שאמרה לה שאם השביתה תתקיים כמתוכנן, הניתוח יידחה. "אני כל כך למודת אכזבות. אני לא מאמינה שאני אצטרך לחכות עוד כמה חודשים עד שייקבע לי תאריך חדש. חוץ מזה שאני במסגרת הכנה לניתוח נאלצתי להימנע מפחמימות במשך שישה שבועות כדי לא לפגוע בכבד", אומרת אלונה באכזבה.