לקראת 2016: כל מה שצריך לדעת על חיסכון תלוי גיל
משנת 2016 חוסכים שיצטרפו בפעם הראשונה לקופת גמל או קרן פנסיה, ישויכו באופן אוטומטי למסלול השקעה שמתאים לקבוצת הגיל שלהם. איך זה יעבוד ולמי זה רלוונטי? מדריך
בשיתוף בית ההשקעות פסגות
אחרי שנים ארוכות של דיונים והצעות שונות, החליט משרד האוצר על שינוי בתחום הפנסיוני והכניס לתוקף מודל השקעות שנקרא "מודל תלוי גיל" (המוכר יותר בשם "המודל הצ'יליאני"), שיביא לשינוי בשוק הפנסיוני.
- מהיום בכספומטים: שטר חדש של 200 שקל
המודל, שיכנס לתוקף בתחילת שנת 2016, צפוי להקל על החוסכים, ויעזור להם להימצא במסלול ההשקעה המתאים להם מבחינת רמת הסיכון. המודל רלוונטי גם עבור עמיתים חדשים וגם עבור עמיתים קיימים שיבחרו להצטרף למודל, אולם ההשפעה על עמיתים חדשים צפויה להיות מידית.
רגע לפני שהמודל נכנס לתוקף, ענת כנפו-תבור, ראש חטיבת חיסכון ארוך טווח בפסגות, מסבירה כיצד הרפורמה צפויה לשנות את החיסכון הפנסיוני עבור רבים.
האם מדובר בבשורה לחוסכים?
לפני כניסת המודל לתוקף, חוסך שהצטרף למשל לקרן פנסיה ולא ביקש להצטרף למסלול השקעה ספציפי, שויך באופן אוטומטי למסלול ברירת המחדל (לרוב מסלול השקעה כללי). במצב זה, ראינו חוסכים רבים שנמצאים במסלול בעל רמת סיכון שאינה מתאימה להם ולטווח החיסכון שלהם. לאור זאת, פרסם משרד האוצר חוזר שנועד לצמצם מקרים כאלו, ולאחר ה-1.1.16 ברירת המחדל למצטרפים חדשים תהיה המודל תלוי גיל.
איך זה ייעשה בפועל?
במסגרת המודל יהיו שלושה מסלולי השקעה שונים - כל אחד מהם מותאם לקבוצת גיל מסוימת. המסלול הראשון הוא לקבוצת "גילאי 50 ומטה", השני מותאם עבור "גילאי 50-60" והשלישי - מסלול ל"גילאי 60+".
החל מינואר 2016 חוסכים חדשים, שיצטרפו בפעם הראשונה לקופת גמל או קרן פנסיה ולא יבחרו במסלול מתמחה, ישויכו אוטומטית למסלול שמתאים לקבוצת הגיל שלהם ובהמשך, יועברו בין המסלולים בהתאם לגילם. אם ניקח לדוגמא חוסך בן 30 שפותח חיסכון פנסיוני בפעם הראשונה, הוא יצורף תחילה למסלול לגילאי 50 ומטה. בהמשך, כשימלאו לו 50, על פי המועד שייקבע בתקנון הקופה, הוא יועבר למסלול לגילאי 50 עד 60, וכך ימשיך לעבור בין המסלולים באופן אוטומטי ככל שיתקדם גילו.
נניח שמדובר בחוסך בן 30 שכבר מפקיד לפנסיה, נמצא במסלול הכללי ומעוניין לעבור למודל תלוי גיל. איזה שינוי במדיניות ההשקעה יהיה אצל חוסך כזה?
הוראות האוצר קובעות שכל חברה מנהלת תקבע את תמהיל ההשקעות בכל מסלול כך שיתאים למאפיינים של החוסכים באותה קבוצת גיל, על פי שיקול דעתה. החברות יפרסמו את מדיניות ההשקעה עבור כל מסלול באתר שלהן כך שהמידע שקוף וזמין לכולם.
מה לגבי מסלולים מתמחים? איך זה יעבוד?
בנוסף למסלולים של המודל, האוצר מתיר לפתוח עד עשרה מסלולים מתמחים נוספים, כדוגמת מסלול מתמחה מניות או מסלול מתמחה אג"ח. מסלול "מתמחה" הוא מסלול שלפחות 75% מהנכסים מושקעים באפיק השקעה, תחום השקעה, מכשיר השקעה, אוכלוסיית יעד או מסלול מתמחה משולב.
כל עמית יכול לבחור את המסלול המתאים לו ביותר, וכמובן שאפשר גם לפצל את ההפקדות בין מסלולים שונים או לעבור ממסלול אחד לאחר מעת לעת.
איך מתבצע מעבר בין המסלולים השונים?
חופש הבחירה הינו בידי החוסכים, כל אחד יכול לבחור לעבור בכל זמן לאחד או יותר ממגוון מסלולי ההשקעה, גם אם הוא אינו מותאם בהכרח לגילו.
באופן כללי, כל חוסך יכול לבחור את אחת מהאפשרויות האלה: להצטרף למודל, כלומר להיות משויך למסלול התואם את גילו ולעבור באופן אוטומטי בין מסלולי המודל בהתאם לגילו ולתקנון הקופה. אפשרות נוספת היא להצטרף לאחד או יותר מהמסלולים המתמחים, והאפשרות השלישית היא להצטרף למסלול תלוי גיל ולבחור להישאר בו אף אם אינו מתאים עוד לגילו, כלומר לא יבוצע מעבר בין המסלולים באופן אוטומטי בהתאם לגיל.
מה יקרה בפועל לעמיתים קיימים לאחר ה-01.01.2016?
ביחס לעמיתים הקיימים לא יחול שינוי, אלא אם יבקשו להצטרף למודל תלוי גיל. בפסגות למשל, המסלול הכללי בקופת הגמל גדיש ישנה את שמו ל"גדיש מסלול לבני 50-60", אולם לא יחול שינוי מהותי בתמהיל ההשקעות וזכויות העמיתים בקופה יישמרו במלואן. חשוב להבין שעמית שנמצא כיום במסלול הכללי לא יעבור בין קבוצות הגיל במודל, אלא אם יבקש זאת במפורש לאחר ה-01.01.2016.
כיצד יוכלו חוסכים קיימים להצטרף למסלולי ההשקעה מותאמי הגיל?
חוסכים קיימים שהצטרפו לפני ינואר 2016 צריכים לפנות לגוף המנהל ולבחור באופן אקטיבי (על ידי הודעה לחברה בטופס ייעודי) להצטרף למודל. החוסכים יוכלו לבקש זאת החל מינואר 2016.
מצטרף חדש (לרבות מי שמבצע ניוד של קופתו) החל מה- 1.1.2016 ישויך כברירת מחדל למודל (למסלול המתאים לגילו), אלא אם יבחר אחרת.
איך חוסך שלא מבין בשוק ההון יכול לדעת מה מסלול הכי מתאים עבורו?
מ
סלול ההשקעה צריך להיות מתאים לצרכי החוסך, לטווח החיסכון ולרמת הסיכון. למי שפחות מתמצא בשוק ההון, חשוב לבחון את מסלולי המודל החדש ואת רמת הסיכון שתוגדר לכל מסלול, ובהתאם לכך לבחור האם להצטרף למסלול מותאם גיל על פי המודל החדש, או להצטרף למסלול מתמחה. בכל מקרה, רצוי להיוועץ בבעל רישיון פנסיוני או בגורם מקצועי אחר שיוכלו לסייע בזיהוי צרכי החוסך ובהתאמת מסלול החיסכון.
האם חוסך שבחר להשתייך למודל יכול לחזור בו ולעבור למסלול אחר?
החוסך יכול לבחור בכל עת, בכפוף לתקנון הקופה, לעבור לאחד או יותר מהמסלולים המתמחים או להצטרף למסלול תלוי גיל ולבחור להישאר בו אף אם אינו מתאים עוד לגילו. המודל לא "חובה" עבור אף עמית, אלא הוא מהווה ברירת מחדל עבור מצטרף חדש שלא יבחר באופן אקטיבי במסלול השקעה.
מה לגבי קרנות השתלמות או פוליסות חיסכון? האם יהיה שינוי גם במכשירי החיסכון האלה?
המודל לא יחול על קרן השתלמות ועל פוליסת חיסכון, אלא רק על מכשירי חיסכון פנסיוני: קופות גמל, קרנות פנסיה חדשות וביטוחי מנהלים. יחד עם זאת, בקרנות ההשתלמות נעשה שינוי במספר המסלולים שאפשר לנהל - עד 10 מסלולים מתמחים ושני מסלולים כלליים. בעקבות זאת, ייתכן שנראה למשל מיזוגים של מסלולים אצל חברות שיש להן יותר מ-10 מסלולים. בנוסף, נעשה סדר בשמות המסלולים כך שהם הפכו לברורים יותר.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות על ידי בעל רישיון כדין המתחשב בנתונים המיוחדים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא. פסגות בית השקעות עוסק בשיווק השקעות/פנסיוני ולא בייעוץ