שתף קטע נבחר

בעקבות פרשת הזיהום בשיבא: ייתכן צמצום ביקורי יולדות

בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת דיווחה מומחית משיבא כי עדיין לא ברור מה הגורם לשרשרת ההדבקות בחיידק הסטרפטוקוק שהביא לכריתת הרחם של 4 נשים. חברי הכנסת המשתתפים בוועדה אמרו כי בכוונתם לצמצם את הביקורים בחדרי הלידה והיולדות מחשש לזיהומים נוספים

סוף לביקורי יולדות? בעקבות כריתת הרחם של 4 נשים בשל ההדבקה בחיידק הטורף, הכנסת מתכוונת לפעול לצמצום הביקורים בחדרי הלידה והיולדות. לאור האירועים, קיימה היום (ב') ועדת הבריאות של הכנסת דיון בנושא הידבקות היולדות, לבקשת חברי הכנסת עאידה תומה סלימאן, יואל חסון ומירב בן ארי.

 

פרשת ההדבקה התרחשה לפני כשבועיים, כאשר ארבע נשים נדבקו בחיידק הסטרפטוקוק, אותו חיידק הגורם לדלקות גרון ומכונה גם "החיידק הטורף" בשל יכולתו להיות אלים ביותר ולגרום להרס איברים.

 

הרופאים נאלצו לכרות את רחמן של הנשים לאחר שנתגלו בהם סימני נמק. בדיקות שנערכו גילו כי הם נדבקו בחיידק. בית החולים פתח בחקירת האירוע, שבו נתגלה כי אחד הרופאים שבא במגע עם אחת היולדות נושא את אותו זן של סטרפטוקוק של אחת היולדות.

 

קיראו עוד

בעקבות פרשת הזיהום בשיבא: מה זה חיידק טורף - כל התשובות

פרשת הזיהום בשיבא: רחמה של יולדת נוספת נכרת

 

להגביל את מספר המבקרי אצל היולדות. פרשת החיידק הטורף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להגביל את מספר המבקרי אצל היולדות. פרשת החיידק הטורף(צילום: shutterstock)

 

"החיידק נמצא אצל כולנו"

במהלך הדיון אמרה מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים שיבא תל השומר, פרופ' גליה רהב, כי לא מדובר בהתפרצות של חיידק טורף: "אלה רק 4 מקרים שונים של כריתת רחם. רק במקרה של אחת החולות נמצא סוג מסוים של סטרפטוקוקוס, אשר נמצא לאחר מכן גם אצל רופא, בבדיקות שערכנו. כל שאר המקרים אינם קשורים".

 

הפרופ' רהב טענה כי עדיין לא ידוע מה מקור ההדבקה לנשים, וכי אין ביטחון כי מדובר באותו רופא שנמצא נשא של אותו זן חיידק אלים: "הרופא הזה בכלל נבדק בטעות", סיפרה רהב, "הוא לא היה ברשימה של מי שבא עם אותה חולה במגע, אלא נזכר שהניח יד על בטנה במהלך בדיקה. כלל לא בטוח שהוא זה שהדביק אותה. ליתר ביטחון, הרחקנו אותו ועוד אחות שנתגלה אצלה סטרפטוקוקוס בגרון. אשת הרופא, הנמצאת בהיריון, התגלתה אף היא כנשאית של חיידק טורף".

 

פרופ' רהב הוסיפה: "זו מחלה נדירה, 6 מקרים על מאה אלף לידות. הדבר היחיד היעיל כנגדה הוא שימוש במסכות פנים בעת טיפול, ומשרד הבריאות יכול להורות על כך. מסוכן לתת ליולדת אנטיביוטיקה לשם מניעה, ואין טעם לבצע בדיקות סקר בקרב הצוות הרפואי; זה לא נהוג בעולם ולא ניתן לדעת מתי תתרחש הידבקות".

 

"הרופא מרגיש רע מאוד", סיפר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, "שוחחתי איתו חיזקתי אותו, הוא לוקח את זה מאוד קשה. יש להדגיש שחיידק הסטרפטוקוקוס הוא חיידק שנמצא אצל כולנו, והידבקות יכולה להיות מאחד לשני ולאו דווקא בבית חולים.

 

"אפיץ המלצות לשטח להדגיש בפני נשים מהם סימני הזיהוי להידבקות, ואם מתגלה חשש, להנחות אותן להגיע למיון". פרופ' אפק ציין כי לאחרונה אירעו שני מקרי הידבקות בחיידק טורף בבית החולים "סורוקה", ובעזרת טיפול אנטיביוטי מוגרה המחלה.

 

חברי הכנסת סופה לנדבר ויואל חסון הודיעו כי בכוונתם לקדם החלטה לצמצם משמעותית ביקורי אורחים במחלקות היולדות, על מנת לשמור על סביבה סטרילית מחיידקים ככל הניתן. יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף הודיע כי יתמוך ביוזמה זאת.

 

ח"כ עאידה תומא-סלימאן ציינה במהלך הדיון כי מנסיונה האישי ומעדויות נשים נוספות, יש לעתים תחושה כי רופאים לא תמיד רגישים מספיק ומתייחסים לכריתת רחם כאל תהליך רפואי שיש לבצע, בלי לתת דעתם לתהליך הנפשי הקשה שעל הנשים לעבור.

 

חבריה לסיעה, חברי הכנסת אחמד טיבי ועבדאללה אבו-מערוף, רופאים במקצועם, טענו כי כריתות רחם מתבצעות רק במקרים קיצוניים של חוסר ברירה.

 

סטרפטוקוק: מדלקת פשוטה להרס רקמות

הסטרפטוקוק הוא חיידק שכיח ביותר הנראה תחת המיקרוסקופ כצורת זוגות אליפסות זעירות, או שרשראות קטנות של אליפסות. שמו מגיע מיוונית – סטרפטוס - פירושו מעוקל ו"קוקוס" הוא גרגר.

 

החיידק עלול לעבור בהפרשות לוע ואף, כך הוא עלול להדביק דרך שימוש בכלי אוכל משותפים, נשיקה, עיטוש, שיעול, מגע עם יד שעליה הפרשות (למשל יד ש"ניגבה" נזלת נגועה). החיידק עלול תאורטית לעבור גם באמצעות נפיחה.

 

סטרפטוקוקוס A גורם למחלות רבות בגוף האדם ובהם דלקות גרון המתבטאות באודם בלוע, הגדלת שקדיים עם "תפליטים" (נקודות לבנות על גביהם) וריח רקוב אופייני. החיידק גורם גם לזיהום עור הקרוי אימפטיגו, או לזיהומי עור בשם צלוליטיס.

 

החיידק עלול להמשיך ולהתרבות בעור ולגרום לנמק בעור הדורש ניתוח להסרתו. החיידק עלול לגרום במצבים מסויימים ל"תסמונת השוק הרעיל", מצב מסכן חיים הגורם לזיהום חמור וללא טיפול גם למוות.

 

החיידק עלול לגרום גם לאחר כמה שבועות מההדבקה, לסערת נוגדנים בגוף המתחילים לתקוף אלמנטים בגוף החולה וליצור פגיעה במסתמי הלב ובמפרקים (קדחת שגרונית או ראומטיק פיבר) או דלקת בכליות (גלומרולונפריטיס).

 

תרופת הבחירה הוותיקה פניצילין, היא הטיפול נגד זיהום בסטרפטוקוק, והיא ניתנת למשך 10 ימים לפחות. אם מדובר בזיהום מסכן חיים, מקבל המטופל מינון גבוה של פניצילין בשילוב של אנטיביוטיקה נוספת בשם קלינדמיצין.

 

סטרפטוקוק הוא אחד החיידקים השכיחים ביותר בעולם, ומיליונים ברחבי העולם נושאים אותו על גופם מבלי שהם כלל יודעים. מאחר שהוא מדבק כל כך, קשה מאוד לצפות את ההדבקה או למנוע אותה. הדרך היחידה למנוע את ההדבקה היא באמצעות היגיינה מקסימלית.

 

כיצד תוכלו לצמצם הדבקה בבית החולים? בקשו מהרופא לחטא ידיים ומיכשור רפואי לפני שהוא מתקרב אליך. הוא לא ייעלב, גם אם הוא חיטא את המכשיר לפני שנכנסת לחדרו.

 

הצוותים הרפואיים כעיקרון מונחים שבמידה שהם סובלים מתסמיני הצטננות, עליהם להשתמש בWכפפות ובמסיכת פה ולהקפיד על היגיינה מקסימלית. אין כיום חיסון נגד החיידק.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לצמצם את הביקורים כדי למנוע זיהומים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים