שתף קטע נבחר

 

בעל חברה? תכנון מס לקראת 2016

לקראת שנת המס החדשה, שתחל בסוף השבוע והפחתת מס החברות, כדאי להיערך נכון ולחסוך כסף רב. מדריך

תכנון מס והיערכות נכונה לשנת 2016 יכולים לחסוך לכם כסף רב. להלן סקירה תמציתית של סוגיות מיסוי אשר נעשו בהן שינויים בשנים האחרונות, ואשר תהיה להן השפעה במהלך שנת 2016. 

 

  • אושרה הפחתת מס החברות ב-1.5%

 

תכנון מס הוא סוג של אומנות הדורשת יצירתיות רבה וכמובן ידע רב ומעמיק בדיני המס בישראל ובמדינות אחרות, לרבות הבנה ויכולת ניתוח של הרגולציה וההסדרים הבינלאומיים המשפיעים על חקיקת המס והפרקטיקה המדינתית.

 

כיצד ניתן לנצל את הפחתת מס החברות?

 

הפחתת מס החברות משיעור של 26.5% בשנת 2015 לשיעור של 25% בשנת 2016, מאפשרת תכנון מס אלמנטארי של דחיית הכנסות או הקדמת הוצאות, במיוחד בחברות המדווחות על בסיס מזומן. דחיית הכנסות, היינו קבלת הכנסות בינואר 2016 במקום בדצמבר 2015, תביא להקטנת חבות המס בשנה השוטפת בשיעור של 1.5% בגובה ההכנסה הנדחית.

 

במקביל, הקדמת הוצאות לדצמבר 2015 שבכל מקרה הייתה כוונה לבצע, תקטין את חבות המס ב 2015. כך לדוגמא תשלום משכורות לעובדים לפני סוף שנת 2015, במקום ב1 בינואר 2016, הוצאות פרסום, רכישת ציוד משרדי, יציאה להשתלמויות, תשלום פיצויים חופשה והבראה לעובדים.

 

האם ניתן לשלם מס חברות נמוך יותר?

 

החוק לעידוד השקעות הון מאפשר לחברה בעלת "מפעל מועדף" לשלם שיעורי מס חברות נמוכים משמעותית משיעור המס הרגיל, של בין 9% ל- 16% בהתאם למיקום הגיאוגרפי של המפעל. התנאי הבסיסי לקבלת ההטבות, בצד תנאים אחרים, הוא ייצוא של לפחות 25% מהמכירות.

 

מס החברות המופחת מתאים במיוחד לחברות תוכנה, כך שאם הקמתם חברה לייצור תוכנות או אפליקציות, תוכלו ליהנות משיעורי המס הנמוכים בהתאם להוראות החוק לעידוד השקעות הון. אם תימשכו דיבידנד מהחברה המוטבת תשלמו בסך הכול 20% מס, וזאת במקום שיעורי המס הרגילים על משיכת דיבידנד הנעים בין 25%-32%.

 

חברה המבקשת להחיל עליה את הטבות המס של מפעל מועדף צריכה לשלוח הודעה לרשות המסים באמצעות טופס 908 לא יאוחר מהמועד הקבוע להגשת הדוח השנתי, זאת לפי פרשנות רשות המסים. לאור האמור, חברה שטרם מסרה הודעה זו לגבי שנת המס 2015 ומעוניינת להחיל את ההטבות החדשות בשנת המס 2016, צריכה לשלוח את ההודעה לכל המאוחר עד ליום 31 במאי 2016. מומלץ גם לחברה המעוניינת להחיל עליה את הוראות החוק לקבל חוות דעת משפטית המאשרת את הזכאות לקבלת הטבות המס.

 

האם צריך לדווח על חוות דעת שקבלתם?

 

בהנחה כי קבלתם חוות דעת משפטית מעורך דין המאשר את תכנון המס שלכם או את זכאותכם לתשלום מס מופחת, האם צריך לדווח לרשות המסים על חוות דעת שקבלתם? הכנסת אישרה לאחרונה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת האוצר להחיל חובת דיווח בשל שימוש בחוות דעת מסוימות כאשר שכר הטרחה של היועץ תלוי בחסכון המס של מקבל חוות הדעת, דיווח על "חוות דעת מדף" ודיווח על עמדה הסותרת עמדה של רשות המסים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עם זאת, חובות הדיווח החדשות לא יחולו על מלכ"רים ועסקים קטנים בעלי הכנסה של עד 3 מיליון שקלים או עד מיליון שקלים וחצי בגין רווח הון אם חוות הדעת ניתנה בקשר לרווח זה.

 

בהתאם להוראות שנקבעו, הדיווח בגין חוות דעת העוסקת בסוגיות של מס הכנסה (להבדיל ממע"מ) יבוצע בדוח המס השנתי שחייב בו אותו אדם שקיבל את חוות הדעת. הדיווח יהיה על עצם קבלת חוות הדעת, הפעולה או הנכס הנדונים בחוות הדעת, וסוגיית המיסוי המושפעת מחוות הדעת. בכל מקרה, אין צורך לצרף את חוות הדעת לדוח השנתי.

 

גילוי מרצון

כיצד ניתן להכשיר כספים לא מדווחים?

 

בעל עסק או כל אדם שהשתמט מתשלום מסים יוכל בתנאים מסוימים, לעשות שימוש בנוהל לגילוי מרצון של רשות המסים. לדוגמא, אם מכרתם מוצר או ספקתם שירות ולא דיווחתם על ההכנסה, או שיש לכם חשבון בנק לא מדווח בחו"ל, הרי שתוכלו לעשות שימוש בנוהל לגילוי מרצון, וכך למנוע העמדה לדין פלילי וגם לסגור באופן סופי את חבות המס בתנאים טובים יחסית.

 

בעיקרון, הנוהל לגילוי מרצון חל מיום פרסומו ועד ליום 31 בדצמבר 2016. במסגרת הוראת שעה, אשר הוארכה לאחרונה, ניתנת אפשרות להגשת בקשות אנונימיות, וכן בקשות במסלול מקוצר, עד ליום 30 ביוני 2016. במסגרת המסלול המקוצר, יוגשו בקשות לגילוי מרצון, כאשר סך ההון אינו עולה על שני מיליון ש"ח וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינו עולה על חצי מיליון ש"ח בשנות הדיווח.

 

הנוהל לגילוי מרצון חל על עבירות על פקודת מס הכנסה, חוק מיסוי מקרקעין, חוק מס ערך מוסף, חוק מס קנייה, פקודת המכס וחוק מסי מכס ובלו. התנאים העיקריים להליך גילוי מרצון:

 

• הגילוי מרצון יהיה כן ומלא ויעשה בתום לב

 

• במועד הפניה לגילוי מרצון לא נערכה חקירה, או, בדיקה בעניינו של המבקש, בן/ת הזוג וחברות שבשליטתם על ידי רשות המסים, או, על ידי משטרת ישראל לרבות פעילותם העסקית, או, כל פעילות אחרת המניבה הכנסות.

 

• הנוהל לגילוי מרצון לא יחול ככלל על הכנסות שמקורן בפעילות לא חוקית.

 

הנוהל לגילוי מרצון נועד לאפשר למבצעי עבירות מס להכשיר את כספם בדרך נוחה ויעילה. אמנם ישנם מצבים בהם כלל לא ברור כי בוצעה עבירת מס, ולכן במקרים אלה יש לבחון היטב את הוראות החוק והפסיקה הרלוונטיים. למעשה, הגבול בין תכנון מס לבין העלמת מס אינו ברור תמיד, ולפיכך פנייה לעורך דין מומחה במסים היא הדרך הנכונה לקבל החלטה מושכלת בדבר הפעולה שיש לנקוט. לעיתים הפתרון של "שב ואל תעשה" בליווי חוות דעת משפטית, הוא הטוב ביותר.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין המייצג אזרחים בהליך לגילוי מרצון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים