שרת המשפטים: פיקוח שכ"ד לא יוריד מחירים
במסיבת עיתונאים הבהירה שרת המשפטים, איילת שקד, כי היא מתנגדת לחוק שכירות הוגנת בשלב זה. "עד שלא ימצא פתרון שיקל על השוכרים אך לא יוביל לעליית מחירים, לא אתן להעביר חוק רק כדי להעביר חוק". ח"כ שפיר, ממובילות החוק: "שקד מפגינה ניתוק מהמצב בשוק השכירות"
"פיקוח על שכר דירה לא יוביל לירידת מחירים". כך אמרה הבוקר (ב') שרת המשפטים, איילת שקד, במסיבת עיתונאים בתל-אביב. לדברי שקד, "במדינות ארגון ה-OECD הוכח שפיקוח על שכר דירה לא הוביל להורדה במחירים אלא רק לעלייתם. היא הבהירה: "עד שלא ימצא פתרון שיהיה פשוט ונכון ויקל על השוכרים מצד אחד, אבל לא יוביל לעליית מחירים, לא אתן להעביר חוק רק כדי להעביר חוק".
כתבות נוספות על חוק השכירות בערוץ הנדל"ן :
לאחר שנתיים: אושר חוק השכירות ההוגנת
"להפוך את בעלי הדירות לעושקים זו הסתה"
חוק שכירות הוגנת: שכר דירה קבוע ל-3 שנים
שרת המשפטים התייחסה לחוק שכירות הוגנת שמקודם בימים אלה מחדש על ידי ח"כ רועי פולקמן בשיתוף ח"כ סתיו שפיר, אשר הגישה את הצעת החוק לפני כשנתיים עם חיליק בר ואורלי לוי אבקסיס. אתמול אמור היה להיערך דיון בנושא בוועדת השרים לענייני חקיקה, אולם הוא נדחה ליום א' הבא.
"ישנם חברי כנסת שמובילים שורה של חוקים בכל מיני ורסיות, שאמורים לטפל בנושא השכירות ההוגנת", המשיכה שקד, "המטרה של אותם חברי כנסת היא טובה, הם בוודאי רוצים להיטיב עם השוק, אבל כמו שהחוקים האלה נראים כיום בעיני", אמרה, במקום ברכה הם קללה, כך לדבריה.
שקד סיפקה מספר דוגמאות. "סעיף אחד מדבר על הקמת רשם שכירויות ארצי. אני כמובן לא אסכים לזה - זאת השיטה של רגולציה ובירוקרטיה גם על אזרחים וגם על רשויות מקומיות", טענה, "הממשלה הזאת ואני בתוכה עובדים כל הזמן לפשט את הבירוקרטיה והרגולציה, ואנחנו לא רוצים עכשיו להקים עוד נציבות, עוד עובדי מדינה, ועוד הליכים בירוקרטים ורגולטורים".
לדבריה, "אנחנו כן בודקים אפשרות שכל רשות מקומית בצורה וולנטרית, במידה והיא מעוניינת, תוכל להקים מרשם כזה אצלם, ולזה משרד הפנים מתנגד. הוא לא רוצה שהרשויות ייקחו את זה על עצמן ולכן בעצם לכל הנושא הזה כרגע יש התנגדות בין משרדי הממשלה".
נושא נוסף שעליו דיברה שקד הוא מתן הנחה במס שבח על הקפאת שכר דירה לתקופה מסוימת. "מי שיקפיא, למשל, את שכר הדירה לתקופה של 3 שנים, אז לכשימכור את הדירה בעוד 10-20 שנה יוכל לקבל איזושהי הנחה. גם זה הליך רגולטורי לא פשוט מכיוון שצריך להחזיק רישום של החוזים, וההנחה תהיה רק בעוד כך וכך שנים, ולכן זהו נושא סבוך", ציינה.
ח"כ שפיר: "השרה שקד מפגינה ניתוק"
בעקבות דבריה של שקד מהבוקר, הגיבה היום ח"כ סתיו שפיר על הדברים. "השרה שקד מפגינה ניתוק מהמצב בשוק השכירות הישראלי וחוסר בקיאות בחקיקה הבינלאומית בנושא", היא אמרה, "אני וח"כ פולקמן כבר הגענו להסכמות מול משרד האוצר והמשפטים לגבי חוק השכירות, שלא כרוך בפיקוח אלא בתמרוץ בעלי הבית לחוזי שכירות הוגנים בתמורה להטבות במס שבח".
לדברי שפיר, "שקד מתנהלת כרדופת שד וחוזרת על אותן ססמאות, ובסרבנותה מפקירה שני מיליון שוכרים בישראל שאין להם הגנה מינימלית מהמדינה. אני מציעה לה להצטרף אליי לביקור בדירה שכורה ולהקדיש כמה דקות מזמנה כדי לשמוע על מצוקותיהם של מאות אלפי שוכרים צעירים ליד המכללה בתל חי, ליד מכללת ספיר בשדרות, בבאר שבע ובתל-אביב - ולהבין כמה כסף הם נאלצים לשפוך על הדירות השכורות שלהם, מתי הם נדרשים לצאת למסע המייגע של חיפוש דירה חדשה ובמה זה כרוך להחליף שכונה פעם בשנה כשיש לך שני ילדים בגן".
שפיר המשיכה: "שוק השכירות בישראל הוא שוק פרוץ וכאותי, ובשום פנים ואופן לא חופשי. לא בכדי בחרו כל מדינות העולם המערבי להסדרי ולטפל בשוק הזה, רובן באמצעים הרבה יותר נוקשים מהצעת החוק שמונחת על שולחן הכנסת. ברוב המדינות הללו ישנו פיקוח על עליית שכר הדירה, הוקמם רשם שכירויות, ולעתים ישנו שכר דירה מקסימלי שאסור לעלות ממנו".
לדבריה, "בחלק מהמדינות רשאית העירייה להיכנס לנכס ולבחון את תקינותו, וישנם בתי דין המיועדים ספציפית לטיפול בבעיות בין שוכרים למשכירים. מדובר בחוסר אחריות שמשרד ממשלתי אחד מאשר הצעה ועומד מאחוריה, תוך שיגור מסרים ברורים לציבור השוכרים והמשכירים, אך עם החילופים במשרד כל הנחות היסוד המקצועיות מושלחכות לפח כדי לשרת את תפיסת עולמה האידיאולוגית של השרה החדשה".
"התהליך הזה מביא לעוד בלאגן בשוק מבולגן ממילא, ואף להעלאת מחירים", סיכמה שפיר, "בוצעה פה עבודה מקצועית, הן בכנסת והן בממשלה, במשרדי המשפטים והאוצר, ואני מצפה ביחד עם שני מיליון שוכרי הדירות בישראל שהממשלה תעמוד מאחורי הצהרותיה לציבור".
איזון בין זכות הדייר למגורים לזכות הקניין של בעל הבית
נזכיר כי ביולי 2015 אישרה ועדת השרים לחקיקה את תמיכת הממשלה בהצעת חוק שכירות הוגנת להסדרת שוק הדירות למגורים בשכירות. מדובר בהצעת החוק פרטית, שביקשה במקורה לפקח על שכר הדירה ולהגביל את עלייתו במשך 3 שנים. המציעים נסוגו מרעיון הפיקוח לאחר שיחות עם גורמים מקצועיים, לרבות עם שרת המשפטים, איילת שקד. במקום הוסכם על יצירת איזון בין זכות הדייר למגורים בתנאים נוחים, לשמירת זכות הקניין של בעלי הדירות.
לפי עקרון זה ייבחנו מתן תמריצי מס למשכירי הדירות לטווח ארוך של לפחות 3 שנים, בתנאי שבתקופה זו שכר הדירה לא יעלה. על פרטי התמריצים הוסכם לדון במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית במושב הבא של הכנסת.
לפי הצעת החוק יוקם מנגנון דיווח על דמי השכירות לרשם לענייני שכירות שיפעל במשרד המשפטים. הוא יחייב כל משכיר דירה להעביר לרשם את פרטי חוזה שכירות תוך חודש ממועד החתימה (בעיקר כתובת הדירה, תיאורה ודמי השכירות). נתוני החוזה ייכנסו למאגר מידע שיהיה שקוף ופתוח לעיון הציבור. המאגר יאפשר לשוכרים לכלכל את צעדיהם בהשוואה עם הסכמי שכירות קודמים שנעשו בדירה ובדירות הסמוכות באותו אזור.
הצעת החוק כוללת גם סעיפים רבים שמטרתם להבטיח תנאי דיור הולמים בדירה (שירותים חיבור לרשות המים העירונית) נוכח המצב שבו מושכרות היום דירות שאינן ראויות למגורים. בין השאר מחייב החוק את משכיר הדירה לתקן פגמים שהתגלו בדירה ונזקים שלא נגרמו בידי השוכר, תוך 3 ימים מגילוי הנזק.
הקשר בין הח"כים שפיר ופולקמן נוצר מיד אחרי הקמת הממשלה, בהכרת היתרון הפוליטי שבהצעת חוק משותפת של סיעות האופוזיציה והקואליציה. שפיר אמרה כי מצאה שפה משותפת עם ח"כ צעיר כמוה כשהתברר להם שהם חולקים גם רעיונות דומים לשיפורים בשוק הדירות, ובמקרה זה "להפוך את הג'ונגל בתחום הדיור בשכירות לשוק הוגן עבור השוכרים ובעלי הדירות".