שתף קטע נבחר

 

אבו מאזן חושש מאינתיפאדה פנימית חברתית

יו"ר הרשות חושש כי המצוקה הכלכלית תוביל להתקוממות נגדו, ומתמקד בנאומיו בנושאים חברתיים. בחמאס מייחלים ליום שבו הרשות תתמוטט אף שההדף יכול להפיל גם אותם. פרשנות

אבו מאזן במוקטעה. בעיות הפנים תופסות כותרות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן במוקטעה. בעיות הפנים תופסות כותרות(צילום: EPA)

בשבועיים האחרונים נשא אבו מאזן באופן חריג שני נאומים אחרי תקופה ארוכה שבה לא השמיע את קולו ומיעט להיראות בציבור. במוקטעה דאגו לייצר הרבה רעש ולפזר רמזים מעומעמים באשר לחשיבות הנאומים, כדי שיזכו לתהודה תקשורתית ולאחוזי צפייה מקסימליים בקרב הפלסטינים.

 

את הנאום הראשון נשא היו"ר ביום האחרון של 2015, לציון יום השנה ה-51 לייסוד תנועת פתח. כמה ימים אחר כך נאם אבו מאזן בבית לחם. 

 

לכאורה היה ניתן להניח שהנאומים יתרכזו בעניינים המדיניים הבוערים ובהסלמה הנוכחית, אלא שלמרבה ההפתעה אבו מאזן הקדיש חלק ניכר מדבריו לסוגיות תעסוקה ודיור לצעירים. הוא פנה לצעירים ואמר כי הם "המחר והעתיד של פלסטין" וכי הוא מבין ללבם ולרגשות הזעם והמצוקה שלהם נוכח הכיבוש הישראלי והעדר האופק המדיני.  

 

"אנחנו איתכם כדי להפוך את הזעם הזה לאנרגיה חיובית וכדי להמשיך בבנייתן ובפיתוחן של המולדת והחברה שלנו", אמר. הוא הפליג בדברים על טיבו של הדור הצעיר ועל הצורך לבנות לו עתיד ואופק תעסוקתי, והודיע באופן חגיגי על הקמת קרן לאומית לתמיכה בתעסוקת צעירים. בנאומו בבית לחם הציג את חזונו לדיור לזוגות צעירים ולצורך והמאמצים שנעשים לבניית יחידות דיור לדור העתיד.

מהומות ליד שכם. הסלמה שנובעת מייאוש? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהומות ליד שכם. הסלמה שנובעת מייאוש?(צילום: AFP)
 

דבריו של אבו מאזן לא באו יש מאין. שבועיים קודם לכן פרסם המרכז הפלסטיני לחקר סקרים ומדיניות, שבראשו עומד הסוקר הפלסטיני המוערך חליל שקאקי, סקר מדאיג שביטא הקצנה הולכת וגוברת בקרב הציבור הפלסטיני באשר ליחסו להסלמה מול ישראל. שני שליש מהנשאלים הביעו תמיכה במאבק מזוין מול ישראל וסברו כי הוא ישרת את הסוגיה הפלסטינית טוב יותר ממשא ומתן מדיני.

 

הפעם האחרונה שבה היה רוב שתומך באינתיפאדה חמושה היה בשנת 2004. שקאקי העריך כי תוצאות הסקר משקפות ניכור משמעותי של הצעירים הפלסטינים מההנהגה, וכי להבנתם המערכת הפוליטית איננה לגיטימית יותר.

 

באותו יום שבו פורסם הסקר התייחס אבו מאזן להסלמה ואמר כי היא מוצדקת, ואף הסביר שהיא התגברה כתוצאה מהייאוש שבו שרוי הדור הפלסטיני הצעיר.

במקביל, מכון מחקר פלסטיני אחר, הזוכה לאמינות רבה, פרסם סקר שערך בין פלסטינים בני 35-16, ובו נחשפו ממדי התסכול של הדור הצעיר. 84% מהם סברו כי עתידם אפוף סכנה, ומספר דומה השיב כי בפני הדור הצעיר לא עומדות אפשרויות מניחות את הדעת בעתיד. שני שליש מהנשאלים סברו כי הרשות הפלסטינית ממלאת תפקיד לא חיובי באירועי ההסלמה.

 

לאלה מתווספים אחוזי אבטלה גבוהים בקרב הדור הצעיר בגדה, העומדים על 30% בממוצע. כך שלמעשה סטודנט פלסטיני שסיים תואר נחשב באוניברסיטה בגדה יכול לראות את עצמו בר מזל אם הצליח למצוא עבודה בתור טייח. רבים אחרים נשארים עם תואר ביד ועם הרבה מאוד תסכול בלב.

ד"ר שקאקי: הקצנה בעמדות הפלסטיניות    (צילום: יוגב אטיאס ואורי דוידוביץ')

ד"ר שקאקי: הקצנה בעמדות הפלסטיניות    (צילום: יוגב אטיאס ואורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


מהומות בבית לחם. האם החרב תתהפך לכיוון ההנהגה הפלסטינית? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהומות בבית לחם. האם החרב תתהפך לכיוון ההנהגה הפלסטינית?(צילום: רויטרס)
 

הסקרים הללו, שמצביעים על חוסר שביעות רצון ואכזבה של הדור הצעיר מההנהגה, בצירוף נתוני האבטלה המבהילים, התקבלו בהנהגה ברמאללה כאגרוף בבטן. בעקבותיהם גבר החשש במוקטעה מכך שהחרב עלולה בשלב מסוים להתהפך ולהיות מופנית כלפי הרשות הפלסטינית עצמה. האסימון נפל לאבו מאזן אחרי יותר משלושה חודשים של מיני-אינתיפאדה, וגרם לו לשנות את הטון ולנסות למצוא פתרון לבעיה האמיתית שעומדת לפתחו, בזמן שהסדר מדיני מול ישראל בעתיד הנראה לעין הוא בגדר מדע בדיוני.

 

המחאה שמדאיגה את חמאס

בינתיים חמאס עושה ככל שביכולתו כדי להצית את האש בגדה, אך שומר בקנאות וגם באלימות כשצריך מפני ניצנים של מחאה נגדו בעזה. המצב ברצועה קשה מאוד. אם לצעירי הגדה יש אפשרות לצאת ממנה לחיים חדשים בעולם הגדול, הלוקסוס הזה לא קיים עבור בני הדור הצעיר בעזה. שיעור האבטלה בקרבם עומד על 50%. הרוב המכריע של המועסקים בסקטור הפרטי מרוויחים בממוצע 740 שקל בחודש בלבד. פלסטינים מעטים שיצאו לאחרונה מהרצועה סיפרו על מחנק נוראי, ואפילו נשמעים בחדרי חדרים קולות מחאה נגד חמאס. הם העידו כי אידיאולוגיה ופוליטיקה לא מעניינות שם איש. ספק אם מישהו מהם יחזור מרצונו לרצועה בזמן הנראה לעין אחרי שהצליח לקבל את אישור היציאה הנכסף.  

הנייה. נראה בציבור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנייה. נראה בציבור(צילום: EPA)
 

בעקבות לחשושים רמים יותר או פחות, עצרו לאחרונה מנגנוני חמאס כמה בלוגרים ואקטיביסטים שכנראה היו ביקורתיים מדי כלפי הממשל בעזה. נראה כי

חמאס מודאג מאוד מעניין המחאה נגדו, וזו אולי גם הסיבה לכך שסגן מנהיג הארגון איסמאעיל הנייה נראה יותר ויותר בציבור, ברחוב, בסוכות אבלים ובבתי חולים. הנייה והנהגת הארגון עושים ככל שביכולתם לשדר לציבור ברצועה: "אנחנו איתכם ואנחנו כמוכם".

 

התוכנית האסטרטגית של חמאס היא להביא למיטוט הרשות הפלסטינית, בין שעל ידי ישראל ובין שעל ידי הציבור הפלסטיני עצמו. לא ברור עד כמה מבינים בעזה שמחאת אביב ערבי בגדה המערבית, אם תפרוץ, יכולה תוך שעות או לכל היותר ימים להדביק גם את הציבור ברצועה, הקורס תחת הנטל ותחת הסגר. במקרה כזה ינסה חמאס להסיט את האש לעבר ישראל במהלך צבאי כלשהו. זה בדיוק מה שהוא עשה כשהוא הרגיש שהחבל מתהדק על צווארו בתחילת קיץ 2014 - אז החל מבצע צוק איתן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אבו מאזן. יורד אל העם
צילום: AFP
מומלצים