האישה הזהירה: "טייס דיכאוני" במטוס נתניהו
האם עימות משפחתי בין בני זוג השפיע על ביטחונו של רה"מ? במסגרת סכסוך גירושים פנתה אשתו של טייס למעסיקיו וטענה: "הוא עומד להטיס את נתניהו לחו"ל אף שהוא סובל מדיכאון". הפרשה הסתיימה בתביעה
כך הגיע סכסוך גירושים בין טייס ואשתו עד לנושא ביטחונו של ראש הממשלה ופמלייתו: כשהתברר לגרושה שבעלה לשעבר עומד להטיס את בנימין נתניהו לחו"ל, היא פנתה לבכירים בחברת התעופה וציינה כי בשל דיכאון שממנו הוא סובל, ותרופות פסיכיאטריות שנטל בעבר – הוא מסכן את ביטחון הנוסעים. האירוע התרחש לפני למעלה משנה, וראש הממשלה נחת כמובן בשלום, אבל הסכסוך בין בני הזוג לשעבר הגיע לבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, שקבע שעל האישה יהיה לפצות את הגרוש שלה בכ-100 אלף שקל בשל פגיעה בשמו הטוב.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- הבנות הן שלי: זוג הומואים ניצח את המדינה
- תבע את חמותו: "תחזירי לי 3.15 מיליון שקל"
- ערך הדירה עלה? הגרושה תבעה לקבל אותה
- אי שליטה בסוגרים? הקץ לעוקץ הסיעודיים
יש לציין שהסכסוך התנהל חודשים לפני שהטייס אנדראס לוביץ', שסבל מדיכאון, ריסק מטוס "ג'רמן ווינגס" בהרי האלפים ורצח 150 בני אדם.
כבר ב-2013 הגיש הגרוש, טייס במקצועו, תביעה על סך 200 אלף נגד אשתו לשעבר, בטענה שפגעה בפרטיותו וגרמה לו נזק רב. בתביעה הוא טען, כי גרושתו איימה שתפנה לחברת התעופה שבה הוא עובד ותודיע כי הוא חולה נפש ויש להפסיק את עבודתו כקברניט. בבית המשפט הגיעו השניים להסכמה כי התביעה תימחק, וניתן צו האוסר על שניהם להטריד זה את זו או לפגוע בשם הטוב או בפרטיות האחד של השנייה.
ובכל זאת, ב-2014, לאחר שלטענתה גילתה שהגרוש אמור להטיס את ראש הממשלה ופמלייתו, היא הגישה מכתב לבכירים בחברת התעופה וציינה כי העסקתו מסכנת את חיי הנוסעים בשל מחלת נפש ודיכאון קליני. אולם החברה השיבה כי נערך בירור מקיף ולא נמצאו ממצאים בעייתיים. נחושה בדעתה היא המשיכה לשלוח מכתבים ואף איימה כי תעביר לרשות התעופה האזרחית במדינת היעד מידע רפואי בנוגע לבעלה לשעבר.
בין השאר כתבה למעסיקיו: "חרף המידע שסיפקתי לכם לעניין התרופות האנטי-חרדתיות שהוא נטל, אבחונו בזמן העסקתו אצלכם כטייס כסובל ממחלות נפש ודיכאון קליני, המוכיחות בעליל שאין הוא כשיר לטיסה... נחרדתי לשמוע עתה כי בדעתכם להפקיד בידיו את הטסתו של ראש הממשלה ופמלייתו... אין צורך לפרט את ההשלכות האיומות שעלולות, חלילה, לנבוע מהתנהגות מופקרת זו".
במכתב אחר ציינה: "ראיתי בטלוויזיה לא אחר מאשר את הקברניט אשר קיבל בברכה את ראש הממשלה למטוס אשר הטיס את ראש הממשלה... לי ידוע ויש לי הוכחות לכך, שהקברניט אינו כשיר לטוס, ושיקר בהצהרות הבריאות".
הפניות שלה לא עברו בשתיקה. בדצמבר 2014 הגיש נגדה הגרוש תביעה נוספת, הפעם לצו מניעה ולפיצוי בסך חצי מיליון שקל. מעבר לכך, הוא ביקש לקנוס אותה על הפרת ההסכמות מהתביעה מ-2013.
הגרושה טענה בתגובה שפנתה לרשויות מתוך דאגה לציבור, כיוון שהתובע טס תחת השפעת תרופה אנטי-חרדתית ("זנקס") מבלי לדווח על כך. לטענתה התובע לוקה בדיכאון קליני חשוך מרפא, ואסור לאפשר לו להטיס נוסעים. היא סיפרה כי הוא ניסה להתאבד בעבר, ואף בישר לה על רצונו להתרסק עם מטוס.
התובע השיב כי גרושתו אינה "אזרחית מודאגת", אלא אישה המעוניינת לנקום בו ולהרוס את שמו הטוב ואת מקור פרנסתו. בנוסף הוא תמה איך היא מאפשרת לילדיהם לטוס איתו אם הוא כל כך מסוכן.
לגבי התרופה הוא הסביר שב-2008, בעקבות המשבר בנישואיהם, הוא נטל "זנקס" במינון נמוך לתקופה קצרה, ועד למועד הצהרת הבריאות בחברה בסוף השנה הוא כבר לא היה צריך לדווח על כך, מה גם שהרופא שנתן לו את המרשם אמר שאין בעיה מבחינת עבודתו.
רשעות וזדון
השופט קיבל את התביעה. הוא הסביר שהנתבעת דיווחה על מצב התובע אף שהפסיק ליטול את התרופה לפני כשבע שנים ומבלי שהיה לה כל מידע על מצבו הנפשי מאז, וזאת תוך הפרת ההסכמות ביניהם.
במהלך החקירה הנגדית הודתה הנתבעת שלדעתה התובע הוא טייס מצוין. מכאן עולה שכל כוונתה הייתה לפגוע בשמו, פרנסתו ובפרטיותו של התובע, תוך חשיפת עברו הרפואי והנפשי לקולגות שלו בעבודה. בהתנהלות זו, קבע השופט, יש חוסר תום לב משווע, רשעות וזדון, ולכן יהיה עליה לשלם לתובע פיצויים בסך 100 אלף שקל.
מעבר לכך הוציא השופט צו מניעה האוסר על הנתבעת לפנות לכל גוף בטענות הפוגעות בתובע, בפרטיותו, בשמו הטוב או בעיסוקו או להטרידו בכל דרך. בנוסף, על כל הפרה עתידית של פסק הדין הנתבעת תיקנס ב-5,000 שקל, ובינתיים תשלם לבעלה לשעבר הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 20 אלף שקל.
הפסיקה משתלבת במגמת בתי המשפט למשפחה להשתמש בדיני הנזיקין גם בהקשר של סכסוכים משפחתיים. דוגמא לכך ניתן לראות בפסיקת פיצויים על רקע החזרת ילדים חטופים לפי אמנת האג ובמקרי סרבנות גט.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד שמואל מורן
- ב"כ הנתבתעת לא צוין בפסק הדין
- עו"ד איתן ליפסקר עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק