ארה"ב הטילה סנקציות חדשות על איראן בגלל תוכנית הטילים הבליסטיים
הסכם הגרעין ההיסטורי בין איראן למעצמות הוביל להסרתן הלילה של הסנקציות הבינלאומיות על טהרן. אלא שזמן קצר אחרי שהאמריקנים ששוחררו מהכלא האיראני עזבו את טהרן בטיסה, הודיע משרד האוצר האמריקני על סנקציות חדשות על הרפובליקה האיסלאמית
המטוס עם האסירים האמריקנים עזב את טהרן - ואז הגיעו העיצומים החדשים: משרד האוצר האמריקני הודיע היום (יום א') על הטלת סנקציות על 11 חברות ואישים בגין אספקת ציוד וטכנולוגיות לתוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית. זמן קצר קודם לכן קיים נשיא איראן חסן רוחאני קיים מסיבת עיתונאים ראשונה מאז הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל ארצו - אותן סנקציות שנגעו לתוכנית הגרעין - והבהיר כי למרות הסכם הגרעין והסרת העיצומים, איראן וארצות הברית לא יחדשו את יחסיהן הכלכליים במלואם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מפיסטוקים עד זהב: כל ההטבות לאיראן
הנשיא האיראני אמר שכל מי שהיה סקפטי לגבי הסכם הגרעין בין טהרן לבין שש המעצמות "טעה". "שעות ספורות בלבד לאחר כניסתו לתוקף של הסכם הגרעין נפתחו יותר מאלף קווי אשראי על ידי בנקים שונים. דבר שמראה שכל הסקפטים טעו", הוא אמר והוסיף שטהרן זקוקה להשקעות חיצוניות כדי לחזק את כלכלתה ושהכלכלה האיראנית תצמח בחמישה אחוזים בשנה האיראנית הבאה שתחל בחודש מרס.
רוחאני גם תקף את האויבת הגדולה בריאד ואמר שסעודיה היא מקור הבעיותי של מדינות עם איראן, וקרא לה לשנות את התנהגותה. לדבריו, יש להשתמש בהסכם הגרעין כדוגמה לפתרון סכסוכים אזוריים. "אפשר להשתמש בהסכם הגרעין כדוגמה לפתרון בעיות אזוריות. אנחנו רוצים יחסים קרובים עם השכנים שלנו. סעודיה היא מקור הבעיות ביחסים בינינו", אמר רוחאני.
"ההסכם - עמוד זהב בספר ההיסטוריה האיראני"
ארה"ב והאיחוד האירופי הודיעו אמש על הסרת הסנקציות אחרי שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) פרסמה דו"ח רשמי הקובע כי איראן עמדה בהתחייבויות שנתנה במסגרת הסכם הגרעין, שנועד להרחיק אותה מהשגת יכולת לפתח נשק גרעיני.
בהתבטאותו הראשונה על הסרת הסנקציות מעל ארצו אמר רוחאני כי "כולם שמחים על ההסכם חוץ מישראל, מחרחרי המלחמה באזור והשמרנים בקונגרס". הוא כינה את המהלך "עמוד זהב בספר ההיסטוריה האיראני", והסביר כי הוא אף יעצים את הביטחון העצמי הלאומי של המדינה. "זוהי נקודת מפנה בכלכלתה של איראן", אמר.
מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר זמן קצר לאחר ההודעה על הסרת הסנקציות כי "גם לאחר חתימת הסכם הגרעין, איראן לא זנחה את שאיפתה להשיג נשק גרעיני, והיא ממשיכה לפעול לערעור היציבות במזרח התיכון ולהפיץ טרור בעולם תוך הפרת מחויבויותיה הבינלאומיות. על המעצמות וסבא"א לעקוב מקרוב אחר הפעילות במתקני הגרעין של איראן ובאתרים אחרים כדי לוודא שהיא לא ממשיכה לפתח בחשאי נשק גרעיני".
"האמריקנים ששוחררו מהכלא עזבו את טהרן"
בזמן שרוחאני ערך את מסיבת העיתונאים בטהרן סיפרו גורמים אמריקניים שהאמריקנים ששוחררו מהכלא האיראני במסגרת הסכם חילופי אסירים עם ארה"ב עלו על טיסה בדרכם הביתה. האמריקנים עלו על טיסת שכר מטהרן לשווייץ ומשם הם אמורים לעלות לטיסת המשך לארה"ב.
אולם, לפי שעה לא ברור אם כל הארבעה ששוחררו מהכלא האיראני עזבו את הרפובליקה האיסלאמית, כפי שטוענת איראן, או רק שלושה, כפי שטוענת ארה"ב.
הגורמים האמריקניים אמרו שכתב "וושינגטון פוסט" ג'ייסון רזאיאן, איש המארינס לשעבר אמיר חקמאתי והכומר סעיד עבדיני היו על המטוס שעשה את דרכו לשווייץ, אך האסיר המשוחרר נוסראתוללה חוסראווי-רודסארי לא עלה עליה. אלא שאיראן טוענת גם כי האחרון עושה את דרכו לשווייץ. על פי הדיווחים בסוף השבוע האחרון, איראן שחררה את הארבעה בתמורה לשבעה אסירים איראנים שישוחררו מהכלא האמריקני.
"אלה שרצו לעזוב את איראן עשו זאת", אמר גורם אמריקני בכיר. המו"ל של "וושינגטון פוסט" פרדריק ג'יי ראיין ג'וניור פרסם הודעה שבה נמסר: "הוקל לנו שהסיוט שעבר על ג'ייסון ומשפחתו במשך 545 ימים נגמר". משפחתו של חקמאתי מסרה: "קשה לומר במילים מה המשפחה שלנו מרגישה ברגע זה".
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר שעסקת חילופי האסירים הושגה לאחר 11 או 12 מפגשים עם האיראנים. היו פעמים, הוא אמר, שהאמריקנים חשבו שהכול סגור, אולם בסוף נתקעו בגלל פרטים כאלה ואחרים. אלא שבימים האחרונים הוגברו המאמצים לסיים את הפרשה ושתי המדינות הגיעו להסכם. קרי אמר שהסכם הגרעין שנחתם בין איראן לבין שש המעצמות בקיץ האחרון בווינה נתן את הדחיפה העיקרית להשגת הסכם חילופי האסירים.
ממש לפני ששר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף הכריז ביחד עם שרת החוץ האירופית פדריקה מוגריני ב-14 ביולי על הסכם הגרעין עם המעצמות, העלה קרי שוב את סוגיית האסירים האמריקנים. מזכיר המדינה האמריקני אף תועד משוחח בנושא עם זריף ועם אחיו של נשיא איראן, חוסיין פריידון.
קרי: פועלים לשחרור יתר האמריקנים הכלואים
השיחות בין שני הצדדים התקדמו משמעותית בחודש נובמבר בוועידה בווינה בנושא מלחמת האזרחים הסורית. אז, לראשונה, השתתפה איראן בשיחות הבינלאומיות בנושא הסורי. קרי וזריף נפגשו בשולי הוועידה ודנו בסוגיית האסירים. "למעשה לחצנו ידיים במחשבה שהגענו להסכם", אמר קרי. "חשבתי שזה היה גמור". אלא שהעסקה נתקעה בטהרן ולא התקדמה, "אז חזרנו לעבודה על זה", אמר מזכיר המדינה האמריקני. הוא סיפר שהבהיר לאיראנים שארה"ב לא תיענה לדרישות שנתפשו כבלתי מקובלות על ידי וושינגטון כמו שחרור פושעים כבדים כמו רוצחים מורשעים או אדם עם עבר של סחר בסמים.
קרי אמר שעדיין נותרה לו עבודה לגבי שחרור האמריקנים שעדיין כלואים ברפובליקה האיסלאמית. עסקת חילופי האסירים לא כללה את סיאמק נמאזי, איש עסקים איראני-אמריקני שתמך בקשרים טובים יותר בין איראן לבין ארה"ב ושעל פי הדיווחים נעצר באוקטובר. אמריקני נוסף שנמצא בכלא האיראני הוא סוכן ה-FBI לשעבר רוברט לווינסון, שנעלם באיראן ב-2007 במסגרת משימה שבה השתתף ללא אישור של סוכנות הביון המרכזית, ה-CIA. כשמזכיר המדינה קרי נשאל אם לווינסון מת או חי, הוא השיב: "אין לנו מושג".
לווינסון, אב לשבעה, פרש מהבולשת הפדרלית ושימש כסוכן פרטי כשנחטף באי קיש שבמפרץ הפרסי ב-8 במרס 2007. לדברי משפחתו, הוא הגיע לשם במסגרת חקירה בנושא הברחת סיגריות.
בארה"ב העריכו שהוא נעצר בידי סוכני מודיעין איראנים ונחקר על מנת לשמש קלף מיקוח במשא ומתן עם וושינגטון, אך בחלוף הזמן איראן הכחישה מעורבות בהיעלמותו, ורבים בארה"ב האמינו שהוא כנראה מת.