שירות צבאי כטכנאי מזגנים גרם למחלת ריאות
שופט דחה חוות דעת של מומחה רפואי, שקבע שמחלה שממנה סובל חייל משוחרר לא נגרמה מהשירות. נקבע שהמסקנה לא מחייבת בפן המשפטי
בית משפט השלום בחיפה קיבל לאחרונה פנייה של חייל משוחרר שהיה טכנאי מזגנים בצה"ל, וקבע שמחלת ריאות שממנה הוא סובל נגרמה מהשירות הצבאי. בכך דחה השופט אורי גולדקורן חוות דעת של מומחה רפואי וקבע שמסקנותיו לא מחייבות בפן המשפטי.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- תביעת אפליה: "בהריון אתן הופכות למפלצות"
- הגרוש תבע: "לה יש דירה, נשארתי עם מזומן"
- הנאשם לא הורשע כדי שיוכל להמשיך במג"ב
- הקריחה בגלל החלקה יפנית - הסַפָּר ישלם
בינואר 2010 התגייס החייל לצה"ל לאחר שנקבע לו פרופיל רפואי 65. כשנה לאחר מכן הוא נחשף לחומרים מסוכנים ואושפז והונשם במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים רמב"ם בחיפה בעקבות שיעול וקוצר נשימה. זמן קצר לאחר מכן נקבע לו פרופיל 21, והוא שוחרר מהשירות.
תביעה
מעשן כבד מת מסרטן ריאות והוכר כחלל צה"ל
עו"ד שלמה רכבי ושלמה ציפורי
בעת שירותו נגרמה לחייל טראומה בעקבות מעורבות באירוע רב נפגעים, שלאחריה עישן 3 קופסאות מדי יום. אשתו תקבל תגמולים ממשרד הביטחון
במרס 2011 הוא הגיש בקשה לקצין התגמולים במשרד הביטחון בבקשה שיכיר במחלתו כפגיעה צבאית המזכה בגמלאות. ביולי 2012 הוא הופנה למומחה שקבע כי מחלותיו – דלקת ריאות קשה וברונכיוליטיס אובליטרנס (מחלה ריאתית כרונית) – פרצו במהלך שירותו הצבאי.
עם זאת הסיק המומחה כי המחלות בעיקר הוחמרו בשירות ולא נגרמו בעקבותיו. לכן הוא הכיר בהחמרה בשיעור של 75% על חשבון השירות, כשיתרת האחוזים ישויכו לנטייה קונסטיטוציונלית – מחלה רדומה המתפרצת בנקודת זמן מסוימת. במקרה ספציפי זה, קבע, המחלה התפרצה בעת השירות הצבאי. בנובמבר 2014 קיבל קצין התגמולים את מסקנתו של המומחה במלואה.
בתגובה פנה החייל לשעבר לוועדת הערר שבבית משפט השלום בחיפה לפי חוק הנכים בטענה שהמומחה שגה כשהפחית 25% משיעור ההכרה בנכותו. הוא הסביר כי בית המשפט הכיר בעבר בקשר מלא בין השירות הצבאי להתפרצות מחלות, בין אם הנטייה הייתה ידועה או לא. משכך, גם אם הייתה לו נטייה ללקות במחלה, יש לייחס לשירות קשר של גרימה ולא של החמרה (המפחית את אחוזי הנכות ובהתאם את הגמלה).
יו"ר הוועדה, השופט אורי גולדקורן, התבסס על חוות דעתו של המומחה שלפיה לא מדובר בהחמרת המחלה, אלא במחלה קונסטיטוציונלית שהתרחשה בעת ובעקבות השירות. כאן, קבע השופט, מסתיים חלקו החשוב של מדע הרפואה, ונכנס לפעולה עולם המשפט.
השופט קבע כי הצעתו של המומחה להכיר באופן חלקי בלבד ב"תרומתו" של השירות למחלה היא מסקנה רפואית שאינה מחייבת את בית המשפט, מה גם שלא נקבעה על פי מבחן רפואי.
משכך הגיע השופט גולדקורן למסקנה כי בין תנאי השירות של המערער לבין מחלתו שהתפרצה בשירות מתקיים קשר של גרימה ולא החמרה, לכן קיבל את הערעור וביטל את החלטת קצין התגמולים.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערער: עו"ד גיא מרצקי
- ב"כ המשיב: עו"ד מראם עילבוני
- עו"ד עומר יעבץ ממשרד עוה"ד עומר יעבץ - צחי ביטון , עוסק בייצוג נכי צה"ל ומשפט צבאי
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים