שתף קטע נבחר

 

הסיכוי למלחמה ומנהרות חיזבאללה: הערכוֹת צה"ל לסכנה בגבולות

מלחמה יזומה לא צפויה לפרוץ בקרוב, אבל בצה"ל סבורים שאירוע נקודתי בגבול עלול להבעיר את האזור עד כדי מערכה קשה כולל שבויים. על גל הטרור: "פוטנציאל להסלמה". ובנוגע להסכם הגרעין עם איראן? איזנקוט אמר שיש בכך הזדמנות. בצה"ל אומרים: "יש גם יתרונות"

 

גבול הצפון. המלחמה הבאה תתנהל גם מתחת לאדמה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
גבול הצפון. המלחמה הבאה תתנהל גם מתחת לאדמה(צילום: אביהו שפירא)

בצה"ל מעריכים שהסבירות שתפרוץ מלחמה יזומה בשנה הקרובה נותרה נמוכה הן בשל הטלטלה במזרח התיכון, שמעסיקה חלק גדול מאויבי ישראל, והן על רקע ההרתעה הישראלית. עם זאת, גדל הסיכוי שאירוע חמור בגבולות יוביל להסלמה ואף מלחמה, ובצבא מעריכים את סבירותו "בינונית". זאת בשל העלייה ברגישות לאורך הגבולות, בדגש על הצפון וליד רצועת עזה, וריבוי אמצעי הלחימה במרחבים אלה.

 

למרות זאת, בישראל סבורים שחיזבאללה וחמאס, כמו גם ארגונים ג'יהאדיסטיים אחרים על הגבולות, שחלקם קרובים עד כדי כמה מאות מטרים מהסעות תלמידים בגולן, מורתעים מצה"ל שנתפס כשחקן "אגרסיבי ובלתי צפוי".

 

בהמשך לדבריו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט לפני כשבוע, שלפיהם חיזבאללה הוא האיום המרכזי על צה"ל, ההערכה הצבאית גורסת שמלחמה בצפון תכלול בנוסף לירי רקטות גם נפילת שבויים ופגיעה בספינות חיל הים. "המלחמה הבאה תהיה שונה מהמלחמות שראינו ב-30-20 השנים האחרונות. העימות יהיה מורכב מאוד", אומרים בצה"ל. "חיזבאללה הפך את מרבית 200 כפריו השיעיים בדרום לבנון למוצבים גדולים. הם משקיעים יותר בדיוק הרקטות ובגודל ראשי הקרב, והולכים יותר ללחימה תת-קרקעית והעברת המלחמה לשטחנו. חיזבאללה חפר עוד לפני חמאס, ומנהרת לחימה שאפשר לחפור בכפר לבנוני, אפשר לחפור גם בגבול. אבל יש לנו ידע ויכולת לפגוע בחיזבאללה. הכפרים הללו ייפגעו ויובילו לפליטים רבים".

 

חיזבאללה, ששקוע עמוק בעימותים בסוריה ובעיראק למען משטר אסד, ספר עד כה 1,300 הרוגים – פי שניים מאשר במלחמת לבנון השנייה – ו-10,000 פצועים. עם זאת, בצה"ל מזהים שבניין הכוח שלו מתוכנן עם הפנים דרומה – לישראל. סדר העדיפויות של הכוחות שלו הוא פריסה מול ישראל לפני שליחה למערכה בסוריה.

 

סיור בנקודת המגע עם חיזבאללה    (צילום: אלי סגל, עריכה: רונה פפר)

סיור בנקודת המגע עם חיזבאללה    (צילום: אלי סגל, עריכה: רונה פפר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לוחמי חיזבאללה בסוריה (צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE) (צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE)
לוחמי חיזבאללה בסוריה(צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE)

יחד עם זאת, השינויים המתחוללים אצל הפטרון האיראני כבר מחלחלים לשורות חיזבאללה. ההערכה הצה"לית גורסת שנשיא איראן רוחאני קיצץ כ-10% מהתקציב השנתי של הארגון (כמיליארד דולר), שכשני שלישים ממנו מגיעים מדי שנה מטהרן. הקפאת התקציבים פוגעת בתפעול השוטף של חיזבאללה.

 

הזדמנות נוספת שמזוהה בצה"ל, משמעותית יותר, נוגעת להסכם הגרעין עם איראן. "יש יתרונות בהסכם הגרעין", אומרים בצה"ל. "אפשר היה להגיע להסכם טוב יותר, ויש פה מידת מה של תסכול כי ההסכם לא מטפל במעורבות האיראנית באזורנו. אבל הפגיעה בכמות החומר המועשר וההפחתה הדרמטית בצנטריפוגות זה דבר שאי-אפשר להתווכח איתו".

 

בצה"ל מסמנים את החודש הקרוב כקריטי לגבי עתידה של איראן. בעוד כחודש ייערכו הבחירות לפרלמנט, המג'לס, ולמועצת המומחים הבוחרת את המנהיג הרוחני הבא. 12 אלף מועמדים נרשמו, אבל ועדת הבחירות פסלה 40% מהם והשאירה רק 30 מועמדים מתונים מתוך 5,000. "רוחאני יצא נגד ההחלטה הזאת וזה משמעותי", אומרים בצה"ל. "רוחאני אומר 'אז למה לעשות בחירות? אפילו ליהודים ולנוצרים יש ייצוג בפרלמנט'. העם האיראני רוצה יותר חופש ופתיחות למערב ופחות דתיות".

 

לצד אלה אומרים בצה"ל כי הסכומים שיופשרו לאיראן בעקבות הסרת הסנקציות מוערכים בכמה עשרות מיליארדי דולרים, שחלקם יכסו חובות עבר, כך שחילוצה של איראן מהמשבר הכלכלי עדיין מוטל בספק: "איראן לא ויתרה על הרצון להגמוניה אזורית, מממנת את חמאס, חותרת להשפיע ביהודה ושומרון ומכווינה ומשלמת לתשתיות טרור בגולן הסורי".

 

ברמה אסטרטגית, ניכרת התקרבות בין רוסיה לארצות הברית בפתרון הבעיה הסורית, וזה כרוך גם בפתרון בעיית אוקראינה ונושאים נוספים. מעורבות המעצמות מייצבת את האזור ולא נותנת לקיצונים להשתלט. הרוסים לא מחמשים את חיזבאללה, אבל מדברים עם הארגון השיעי, בזמן שהם אומרים לישראל שזה לטובתה שיש קו פתוח בין רוסיה לחיזבאללה.

 

לא טוב שהציר הרדיקלי ינצח את דאעש

בנוגע למלחמה של הקואליציות בדאעש, בצה"ל אומרים בזהירות כי מתגלים סימנים ראשונים לדעיכה במדינה האיסלאמית: "העולם החליט שהוא נלחם בדאעש, זה הכיוון, ועלינו ללכת עם העולם. גם אם ייחתם הסכם על סוריה בז'נבה או בווינה, ספק גדול אם הוא יתורגם לשטח. סיום לא טוב עבורנו הוא שהציר הרדיקלי ינצח את דאעש ויחוש חזק. עלינו להשפיע כדי שזה יקרה אחרת. דאעש הוא ארגון סתגלני, וצריך לחכות עוד רבעון בנוגע למגמת הירידה בכוחו".

 

בצה"ל העריכו כי שניים-שלושה פיגועי ענק נוספים באירופה כמו פיגועי תופת במשחקי כדורגל יובילו ל"סוג של מלחמת עולם שלישית במובן של שינויים בהרגלי החיים של האירופאים". בצה"ל התייחסו גם למחבל מדיזנגוף נשאת מלחם ואמרו כי הוא "ינק השראה מדאעש, ופעילי דאעש ראו מה הוא עשה ויונקים ממנו השראה בחזרה מבלי שכלל היו בקשר איתו, וזה מחזק אותם בסוג של גלגל".

 

בנוגע לזירה הפלסטינית, חרף הדקירה הקטלנית בבית חורון אתמול, בצה"ל מזהים ירידה גדולה בכמות הפיגועים ובהפרות הסדר. "קבוצות בוגרות מסעיר שבאזור חברון נפגשו עם בוגרים מקבאטיה שליד ג'נין לטכס עצה יחד כיצד מונעים מצעירי הכפר לצאת לפיגועים. יש המון נשק בשטח ולא ראינו שימוש רב בו לפיגועי ירי. כל לילה אפשר לעשות שמונה פיגועי ירי בציר 60 וזה לא קורה.

כחלון עם איזנקוט בחצרים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
כחלון עם איזנקוט בחצרים(צילום: דובר צה"ל)

"קשה לנו לראות שדמות חזקה תחליף את אבו מאזן והסיכוי הגבוה יותר שהחבורה תהיה זו שתשלוט אחריו, אבל יעד שלילי מבחינתנו הוא שחמאס ישלוט אחרי אבו מאזן".

 

בנוגע לסיכויים להסלמה בגדה אמרו בצבא: "יש פוטנציאל גבוה להסלמה ביו"ש אם לא תהיה התערבות מרגיעה כמו מרסנים כלכליים, דוגמת היתרי העבודה בישראל לכ-100 אלף פלסטינים והמשך התיאום הביטחוני עם ישראל".

 

במקביל, שר האוצר משה כחלון ביקר היום עם הרמטכ"ל גדי איזנקוט בבסיס חיל האוויר בחצרים. כחלון אמר: "אמרתי שלא אוכל לקבל את השיח האלים נגד משרתי הקבע וכוחות הביטחון ואני שמח שבחודשים האחרונים יש שינוי בשיח הציבורי. עשינו תיקון עוול היסטורי בהעלאת שכר חיילי החובה ב-50%, נושא שהוזנח במשך שנים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים