שתף קטע נבחר

 

דילמת הזיקה: ללדת עם הנגיף או ללכת לכלא

בארבע מדינות באמריקה הלטינית ביצוע הפלה הוא עבירה פלילית. בעוד נגיף הזיקה מתפשט וגורם נזק מוחי לתינוקות, שנולדים עם גולגולת קטנה, האו"ם קורא לחסוך מנשים הרות את הבחירה האיומה: "תנו להן להפיל". והלילה: תחילת הקרנבל בברזיל, עם מיליונים ברחובות וחשש מעקיצות ומחלות

נציבות האו"ם לענייני זכויות אדם קראה היום (ו') למדינות שבהן התגלה נגיף הזיקה - הגורם נזקים מוחיים קשים לתינוקות, כולל תופעת מיקרוצפליה שבה תינוקות נולדים עם גולגולת קטנה - לאפשר לנשים לעבור הפלה. בדבריו מתכוון האו"ם למדינות קתוליות אדוקות שבהן הפלה עדיין מוגדרת עבירה על החוק.

 

"החוקים והמדיניות שמגבילים גישה של נשים לשירותים ולייעוץ הנוגעים לפריון חייבים להיבחן מחדש בהתאם למחויבות כלפי זכויות אדם, כדי להבטיח את הזכות לבריאות לכול", נמסר בהודעת הנציב העליון של האו"ם לענייני זכויות אדם, זייד רעד אל-חוסיין.

 

מדינות באמריקה הלטינית שנכון להיום אוסרות על נשים לבצע הפלות, כולל עונש אפשרי של כמה שנות מאסר, הן צ'ילה, הרפובליקה הדומיניקנית, אל-סלבדור וניקרגואה.

מרססים נגד יתושים בסאו פאולו, ברזיל (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מרססים נגד יתושים בסאו פאולו, ברזיל(צילום: Gettyimages)

תינוק בן חמישה חודשים מרסיפה, ברזיל, הסובל ממיקרוצפליה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תינוק בן חמישה חודשים מרסיפה, ברזיל, הסובל ממיקרוצפליה(צילום: Gettyimages)

הדוברת של הנציב, ססיל פוילי, נשאלה בתדרוך לגבי מדינות כמו אל-סלבדור, שבהן ביצוע הפלה הוא עבירה פלילית, והשיבה: "זו הסיבה לכך שאנחנו מבקשים מהממשלות האלה לבדוק את עצמן מחדש ולשנות את החוקים האלה. לא ברור לנו איך אפשר לבקש מהנשים האלה לא להיכנס להיריון, אבל בה בעת לא לספק להן מידע ראשוני ואפשרות להפסיק את ההיריון אם הן רוצות בכך".

 

מומחים מצאו קשר בין נגיף הזיקה לעלייה הדרמטית במספר מקרי המיקרוצפליה בברזיל ובמדינות נוספות באמריקה הלטינית. בשבועות האחרונים התפשט הנגיף כבר ליותר מ-20 מדינות, והשבוע הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום גלובלי.

הנגיף מועבר על-ידי יתוש, ומקרים שלו התגלו כבר בארה"ב ובכמה מדינות באירופה. ארגון הבריאות העולמי הזהיר בימים האחרונים את האיחוד האירופי כי עליו להיערך להתפשטות של הנגיף ביבשת.

צעדי מנע נגד יתושים באל-סלבדור. ומה עם הזכות להפיל עובר עם נזקים קשים? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעדי מנע נגד יתושים באל-סלבדור. ומה עם הזכות להפיל עובר עם נזקים קשים?(צילום: רויטרס)

ובצל הדאגה, בברזיל – המדינה שנפגעה הכי קשה מהנגיף עד כה – ייפתח הלילה הקרנבל המסורתי. למרות הדאגה מהתפשטות הזיקה צפויים מיליונים לצאת לרחובות ריו דה ז'ניירו וערי המדינה כולה ולערוך את מסיבת הרחוב הגדולה בעולם, כולל צעדות ססגוניות ותחרויות סמבה.

 

כמו ערים אחרות בברזיל, ריו דה ז'ניירו מנסה להרגיע את התושבים, והם מצדם משתוקקים כבר לצאת לחגוג ולשכוח מהבעיות, שכוללות לא רק את הזיקה אלא גם המיתון הקשה ביותר שידעה המדינה מאז שנות ה-30. "הקרנבל נועד להשכיח את כל זה", אמרה תרזה קורי, בת 61, שמוכרת תחפושות בשכונה בעיר העתיקה של ריו. "אנחנו צריכים שמחה", אומרת אנגלה פסניה, שמגדירה את עצמה "משוגעת על קרנבלים", "וקרנבלים הם הדרך הקלה ביותר".

ההכנות לקרנבל בברזיל (צילום: AP) (צילום: AP)
ההכנות לקרנבל בברזיל(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כחמישה מיליון בני אדם, בהם כמיליון תיירים, צפויים להשתתף במסיבות הקרנבל בריו. בינתיים מנסות הרשויות בברזיל להילחם בנגיף בעזרת ריסוס נגד היתושים שמעבירים אותו. חיילים נפרסו ברחובות כדי לסייע לאנשי רשויות הבריאות לעבור בכל פינה

אפשרית וללמד אנשים כיצד לסלק מים עומדים, המושכים יתושים ומגדילים את הסיכוי להידבקות.

 

ריו נפגעה מהזיקה באופן הרבה פחות חמור מאשר האזורים

העניים בצפון-מזרח ברזיל, אבל מומחים מזהירים שהקרנבל - עם מיליוני בני אדם ברחובות והרבה איברי גוף חשופים – עשוי להפוך ליעד תקיפה מרכזי של יתושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
התינוק דויד אנריקה פריירה, בן 5 חודשים, שנולד עם מיקרוצפליה
צילום: Gettyimages
מומלצים