סקר פלסטיני: ירידה חדה בתמיכה באינתיפאדה
פחות ממחצית הפלסטינים תומכים באינתיפאדה שלישית, לעומת 63% שתמכו בה בחודש שעבר. מדוע צפויה ברמאללה אנחת רווחה, אך דאגה וחשש ברצועת עזה נוכח התוצאות?
את הסקר ערך המכון הפלסטיני "אווראד", מכון מחקר נחשב הזוכה לאמינות וליוקרה ופרסומיו נלקחים ברצינות. נתון שעלה ממנו הוא ש-79% מהפלסטינים מתנגדים לפירוק הרשות הפלסטינית ולהשבת השליטה על שטחיה לידי ישראל, לעומת 14% אחוזים בלבד התומכים בכך. מדובר באיום קבוע שהושמע בשבועות האחרונים שוב ושוב על ידי בכירים שונים ברשות הפלסטינית ובהם סאיב עריקאת.
גם בבחירות לפרלמנט, אם היו מתקיימות היום, היה פתח מנצח את חמאס. על פי הסקר, 39% היו מצביעים לפתח לעומת 17% בלבד לחמאס. גם כאן מספר המתלבטים שלא החליטו או אלה שהודיעו כי לא יצביעו הוא גבוה ועומד על 34%.
נתון שצריך להדאיג את חמאס בעזה הוא ש-92% מתושבי הרצועה תומכים בקיום בחירות, דבר המצביע על חוסר שביעות רצון מצדם. עוד נתון שמחזק את הסברה הזאת היא ש-56% מתושבי הרצועה מסכימים עם טענתו של אבו מאזן שלפיה חמאס אינו מעוניין בהקמת ממשלת אחדות לאומית ובקיום בחירות.
בסקר הבהירו 58% מהפלסטינים כי הם אינם חוששים ממצב שבו אבו מאזן יתפטר מתפקידו. שני שלישים מהם סבורים כי אם יעשה כן, האופציה המועדפת היא קיום בחירות למציאת מחליף. רוב מוצק סבור גם כי צריך לחדש את משרת סגן הנשיא שאינה מאוישת היום. על פי החוקה הפלסטינית, סגן הנשיא מחליף את הנשיא אם זה התפטר, מת, או נמצא במצב המונע ממנו למלא את תפקידו.
ככלל, מרבית הנשאלים סבורים שהחברה הפלסטינית אינה פונה לכיוון הנכון. שני שלישים מתושבי הגדה העידו כי הם מרגישים שהמצב הביטחוני באזור מגוריהם הידרדר.
סקר זה אמור להתקבל באנחת רווחה במוקטעה ברמאללה, אחרי שסקר אחר של סוקר אחר – חליל שקאקי – שהתפרסם בחודש דצמבר, העלה נתונים מדאיגים על כך ששני שלישים מהפלסטינים תומכים במאבק מזוין מול ישראל, וכן על ירידה חדה בתמיכה באבו מאזן. הסקר הקודם של שקאקי זעזע את המערכת השלטונית ברמאללה ואחריו יצא אבו מאזן בשורה של הצהרות ששידרו תקווה ופנייה לדור הצעיר. בכך החליף את הייאוש שביטא בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם, שלפי חלק מההערכות היה אחד הזרזים שהובילו להתפרצותה של ההסלמה.