שינוי באלג'יריה: כהונת הנשיא תוגבל ל-2
הפרלמנט באלג'יריה אישר רפורמות בחוקה שיזם הנשיא בוטפליקה, שנמצא בשלטון מ-1999 וכבר שינה את החוקה ב-2008 כדי להתמודד על כהונה שלישית ורביעית. אלא שעל רקע מצבו הבריאותי הרופף מבטיחות הרשויות שהמדינה הצפון אפריקנית עוברת שינוי דמוקרטי. האופוזיציה סקפטית
המדינה הצפון אפריקנית בדרך להפיכתה לדמוקרטיה אמיתית או שמדובר במצג שווא כדי להרגיע את הציבור? הפרלמנט של אלג'יריה אישר היום (יום א') את הרפורמות בחוקה שיזם הנשיא עבד אל-עזיז בוטפליקה, בהן הגבלת כהונת נשיא המדינה לשתיים והרחבת סמכויות בית הנבחרים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
גורמים בממשלת אלג'יריה אמרו שהתיקונים לחוקה שאושרו נועדו לחזק את הדמוקרטיה ומשלימים את הרפורמות שהבטיח בוטפליקה לאחר פרוץ מהפכות האביב הערבי באזור ב-2011. אלא שבאופוזיציה טוענים שהשינויים בחוקה מלאכותיים וחסרי משמעות.
499 מחוקקים אישרו את הרפורמות החוקתיות של הנשיא, שניים הצביעו נגד ו-16 נעדרו מההצבעה בבית הנבחרים באלג'יר. ההצבעה בפרלמנט מגבילה למעשה את כהונתו של בוטפליקה, והוא לא יוכל להמשיך ולהתמודד לנשיאות כפי חפצו.
הנשיא נראה לעתים נדירות בציבור
בעלי בריתו של בוטפליקה מחזיקים ברוב בשני בתי הפרלמנט האלג'יראי, וכמה מפלגות אופוזיציה החרימו את ההצבעה על השינויים בחוקה.
אישור השינויים בחוקה יוביל את הנשיא למנות ממשלה חדשה. בוטפליקה נראה לעתים נדירות בציבור מאז לקה בשבץ ב-2013, אך מצבו הבריאותי הרופף לא מנע ממנו לרוץ לכהונה רביעית ולהיבחר מחדש ב-2014.
ראש ממשלת אלג'יריה עבד אל-מאלק סלאלא הגן היום על הרפורמות ואמר שאין לו ספק שהן יאושרו ברוב הנדרש של שני שלישים בשני בתי הפרלמנט. "הפרויקט הזה מבטא את הליך הרפורמות הפוליטיות שהובטחו על ידי ראש המדינה", אמר סלאלא לקבוצה של מחוקקים. הוא גם אמר שהרפורמות יבטיחו "שינוי דמוקרטי דרך בחירות חופשיות" והבהיר שיש כמה סעיפים בחוקה שחסינים לשינויים במקרה שהאיסלאמיסטים ישיגו רוב בפרלמנט.
הרפורמות שיזם בוטפליקה נועדו להרגיע את הציבור המתוסכל במדינה הצפון אפריקנית וככל הנראה להכין את אלג'יריה למעבר שלטוני חלק על רקע החששות ממצב בריאותו של הנשיא בן ה-78.
הנשיא ומקורביו מחזיקים באחיזה איתנה בשלטון באלג'יריה מאז 1999, ובצל האפשרות שהוא יעזוב בעתיד הקרוב את כיסאו חוששים במדינה, שבה 40 מיליון תושבים, מחוסר יציבות.
ההגבלה על כהונת הנשיא לשתיים בוטלה ב-2008 כדי לאפשר לבוטפליקה לרוץ לכהונה שלישית, וכעת היא עושה קאמבק. עוד ברפורמה החדשה: הנשיא יחויב למנות ראש ממשלה מהמפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט; נשים וצעירים יקבלו זכויות נוספות; חופש ההתכנסות וחופש העיתונות יובטחו; השפה המדוברת על ידי הברברים תוכר גם כשפה הרשמית במדינה לצד הערבית.
ראש לשכתו של בוטפליקה, אחמד אוייאחייא, אמר בשבוע שעבר שהרפורמות "יחזקו חירויות ויעגנו את הפרדת הרשויות ואת העקרונות והערכים של העם האלג'יראי". מבקרי הממשלה חולקים על דבריו וטוענים שלרפורמות תהיה השפעה מועטה - אם בכלל - ולא תעשה רבות לצמצום ההשפעה של האליטה השלטת במדינה הצפון אפריקנית, שעמה נמנים גם מפלגת "החזית הלאומית" (FLN) של בוטפליקה וגנרלים בצבא. בניגוד למדינות רבות אחרות באזור, בהן שכנותיה לוב ותוניסיה, אלג'יריה שמרה על יציבות יחסית מאז פרוץ מהפכות "האביב הערבי" ב-2011. אולם כיום ניצבת המדינה בפני שורה ארוכה של אתגרים, בהם פיגועי טרור של ג'יהאדיסטים, התפרצויות אלימות אקראיות בין ברברים לבין ערבים וצניחה ברווחים ממכירת נפט בעקבות הירידה החדה במחירי הזהב השחור.