הנערים והאלכוהול: "כולם שותים מכיתה ח'"
ממצאי המחקר ציירו תמונה עגומה של הרגלי השתייה בקרב תלמידי תיכון ואפילו חטיבות ביניים. "אל תעשו לנו סדנאות, כי בכל מקרה נשתה", אומר ל-ynet בן 18 מהמרכז. בת 17 מוסיפה: "התחלתי לשתות מאוחר, בכיתה י'"
מחקר שפרסמה אתמול (ג') הרשות הארצית למדידה והערכה הציג תמונה מדאיגה לגבי המתרחש בבתי הספר בכל הנוגע לאלימות מילולית ופיזית וגם הטרדה מינית בשנת הלימודים תשע"ה. עם זאת, הנתונים הבולטים התייחסו להרגלי צריכת האלכוהול של תלמידי התיכון. מהנתונים עלה כי כמעט מחצית מתלמידי התיכונים נוהגים לשתות משקאות אלכוהוליים. בקרב חטיבות הביניים עומד שיעור התלמידים השותים על 20% ובקרב תלמידי היסודי על 10%.
"אנחנו בדרך כלל שותים במסיבות שהחברים מארגנים", סיפרה ל-ynet מ', בת 17. "זה בדרך כלל בבית של מישהו או ביער. יש הרבה בשכבה שכבר בני 18 והם קונים לכולם. לפי מה שאני רואה, 95 אחוז שותים, לפחות כוס או שתיים. אנחנו יודעים שזה לא חוקי, אבל זה לא ימנע מאיתנו. אני התחלתי לשתות בכיתה י' וזה היה יחסית מאוחר כי כולם מסביבי התחילו לשתות כבר מכיתה ח'".
ב' (18) ממרכז הארץ טוען שהסדנאות שמעבירים בבית ספר ואמורות ללמד את התלמידים שאסור לשתות לא משפיעות על בני נוער. "עדיף שיעשו לנו סדנאות על איך לשתות נכון ולא להגיע למצבים שמסכנים את הבריאות, כי אנחנו במילא נשתה", הוא אומר. "זה שזה לא חוקי לדעתי גורם לאנשים לשתות יותר, כי זה נראה להם מגניב".
ד' (18) מספרת שהיא התחילה לשתות בכיתה י'. "אני יזמתי את זה", היא מספרת. "הייתי בבית ואמרתי לאימא שלי שאני רוצה לנסות. שאלתי מה היא מעדיפה: שאני אעשה את זה ברחוב או בבית? והיא אמרה שעדיף בבית. אני לא שותה הרבה בדרך כלל. השנה שאני כבר בי"ב כן עליתי בכמויות, אבל עכשיו זה כבר חוקי בשבילי".
המדען הראשי של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, ד"ר יוסי הראל פיש, התייחס לנתונים: "הרשות עוקבת בצורה שוטפת אחרי מגמות השימוש באלכוהול וסמים בקרב בני נוער בכלל ובקרב תלמידי מערכת החינוך בעזרת סקר בינלאומי של ארגון הבריאות העולמי המתבצע בישראל כל שנתיים. בהתאם לממצאי הסקר המייצג משנת 2014, שהקיף 14 אלף תלמידים בכיתות ו'-י"ב, עולים נתונים דומים למחקר של משרד החינוך. לאור הממצאים הנ"ל במהלך השנים האחרונות, מאז הטמעת התוכנית הלאומית לצמצום צריכה מופרזת של אלכוהול, חלה ירידה משמעותית בשימוש לרעה באלכוהול בקרב תלמידי בתי הספר".
יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, אליאב בטיטו: "כנציגי הנוער אנו יכולים להעיד כי הדו"ח מגמתי ואינו משקף את התמונה המלאה. בשנים האחרונות חלה תופעה חיובית של ירידה מתמדת בצריכת האלכוהול בקרב בני הנוער. אנו פועלים רבות על מנת למגר את התופעה. אנו קוראים למשרדי הממשלה לגלות אחריות ולסייע במאבק בתופעות מסוג זה ולהגביר את האכיפה בבתי הספר".
בשנת הלימודים תשע"ה, שאליה מתייחס המחקר, נרשמה עלייה באחוז התלמידים בכל שכבות הגיל שדיווחו על אלימות מילולית כלפיהם. ביסודי מדובר על 38%, בחטיבה 39% ובתיכון 27%.
גם באשר לאלימות המתונה התמונה לא מעודדת: רבע מתלמידי כיתות ד'-ו' חוו אלימות מתונה מצד חבריהם לספסל הלימודים בשנת תשע"ה. בכיתות ז'-ט' ובכיתות י'-י"א עומד שיעור זה על 18% ו-11% בהתאמה.
כמו כן, 23% מתלמידי בתי הספר היסודיים דיווחו כי הם חווים אלימות חברתית. בכל שכבות הגיל העידו 3% מהתלמידים כי הם נמנעים מהגעה לבית הספר מחשש שיפגעו בהם.