שתף קטע נבחר

סלמונלה בביצים שכבר הגיעו לבתי הצרכנים

מדובר ב-330 אלף ביצים עם סימון ES וכן חותם לסר וקוד ES5236. תאריך לשיווק - 6 בפברואר ותאריך במקרר - 6 במרס. הביצים, מספרד, כבר לא נמכרות ברשתות אולם תוצאות הבדיקה הגיעו אחרי שהן נקנו. מדובר בזן אלים של החיידק. מיקי לסר: "הספק אושר על-ידי השירותים הווטרינריים"

גילוי מאוחר? משרדי הבריאות והחקלאות הודיעו הערב (ה') כי מצאו חיידק סלמונלה בביצים מספרד הנושאות את הסימון ES עם חותם תחנת המיון לסר, קוד ES5236 תאריך לשיווק - 6 בפברואר ותאריך במקרר (לשימוש) - 6 במרס. מכירת הביצים לצרכנים הסתיימה לפני כשבוע.

 

 

"הביצים אינן אמורות להימצא במועד זה בחנויות וברשתות השיווק אולם, עשויות להימצא בבתי הצרכנים", נמסר מהמשרדים. "אנו קוראים לציבור לא להשתמש בביצים אלו ומבקשים להמשיך ולהימנע מאכילת ביצים שאינן מבושלות היטב".

 

330 אלף ביצים במכולה

מדובר במכולה שהגיעה מספרד ב-20 בינואר, במסגרת היתרי ייבוא הביצים שנתנה הממשלה לספקי הביצים, כדי למנוע מחסור בביצים, בשנה לא פשוטה למגדלים.

 

משרד החקלאות מסר כי עצר מיידית את המשך ייבוא והפצת הביצים הנושאות את הסימון ES, מהמקורות שנמצאו נגועים. בחברת שיווק הביצים מ.לסר ביטלו עקב כך את ההתקשרות עם הספק ועצרו 14 מכולות עתידיות. כל מכולה כזאת מכילה 330 אלף ביצים ששוויין 200 אלף שקל.

 

מיקי לסר: הביצים ירדו מהמדפים לפני 5 ימים

מיקי לסר, מבעלי מ. לסר, מסר בתגובה: "ב-20 בינואר הגיעו לארץ שלוש מכולות מאותו ספק. נאמר לנו היום שבאחת מהמכולה נמצא חיידק הסלמונלה. הוחלט לאסור על ייבוא מאותו ספק וביטלנו את כל ההזמנות העתידיות באותו הרגע.

 

"פעלנו לפי ההנחיות של השירותים הווטרינריים הישראלים שאישרו את הספק והווטרינר שלנו שמאשר את הביצים. אנחנו מכבדים את החלטת משרדי הממשלה".

 

ברשתות השיווק כבר אין ביצים כאלה, אבל יש בבתי הצרכנים. 

"אין לנו ביצים בשום נקודת מכירה. הן היו צריכות לרדת מהמדפים לפני 5 ימים".

 

יש בעיה עם ייבוא מספרד?

"ספרד מייצרת 50 מיליון ביצים ביום ומייצאת לכל העולם. יש 30 חברות ספרדיות שמייצאות לישראל".

 

הייבוא מספרד לישראל אושר בשל חוסר שקיים בשוק המקומי בגלל מחלות ומזג אוויר חם שהביא לירידה בהטלה. המשווקים מייבאים גם ממדינות כמו איטליה ואוקראינה. הייבוא נבדק ביתר קפדנות לעומת הביצים המקומיות, שלעתים לא נבדקות כלל. הבעיה היא שתוצאות הבדיקה מגיעות לאחר שהביצים כבר הגיעו לבתי הצרכנים.

 

מדובר בזן אלים

גורמים בשוק מסבירים שהבדיקות נעשות מפני שבדצמבר גילה משרד הבריאות זן אלים של סלמונלה בביצים, ומנסים לאתר את מקורו. רוב זני הסלמונלה לא מסוכנים לאדם גם אם עשויים לגרום לחולי. עקב כך נעשות בדיקות מדגמיות (סקר).

 

גם זן הסלמונלה שנמצא בביצים מספרד הוא זן אלים, למרות שהוא שונה מהזן אותו מחפש משרד הבריאות.

 

אי אפשר לבדוק את הביצים במהירות, משום שתוקף הביצים קצר - 14 יום לשיווק ו-30 יום בבית. משך הבדיקה גם הוא עומד על 14 יום. אם היו מתנים את המכירה של הביצה בחנות בתוצאה של הבדיקה, לא היה נשאר זמן לשיווק הביצים. "לכן בשום מדינה בעולם, גם הבטוחה והזהירה ביותר, לא מבצעים את הבדיקות שעושים כרגע", כך טוענים בענף.

 

לטענת הגורמים, "יש פה סיכון שהוא מזערי אבל קיים. המגדלים בספרד נמצאים בתוכנית של האיחוד האירופי. גם בתוכנית הזאת לא בודקים אותם כל הזמן, כי אלו עלויות מטורפות. בודקים פעם בשנה ואז בתחנות המיון בספרד, ולא בודקים אחר כך כמו בישראל, בבדיקות סקר. זו המציאות הגלובלית. יש פה סיכון אבל מדינות חיות איתו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים