אלקין: חוק ההשעיה יעבור, הכנסת צריכה להפסיק להיות אימפוטנטית
יוזמת נתניהו להשעיית ח"כים נתקלת בקשיים: לאור עמדת יו"ר הכנסת, ועל רקע הביקורת של הנשיא, בוטל הדיון בחוק ההשעיה. בראיון לאולפן ynet אומר אלקין שאדלשטיין הבטיח שיתמוך ועוקץ את ריבלין: "שיחליט אם הוא מגן על זועבי או יוצא נגדה"
יו"ר הכנסת הודיע כי החוק לא יעבור כל עוד הוא מכהן בתפקידו, נשיא המדינה מתח על הצעת החוק ביקורת חריפה - וכעת גם הדיון בחוק ההשעיה בוטל. לאור עמדתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בנוגע לתיקון לחוק יסוד הכנסת החליט הבוקר (יום ג') יו"ר ועדת החוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי, להשהות את המשך הדיון בהצעת החוק בוועדה ולבטל את הדיון הקבוע להיום. שר העלייה והקליטה זאב אלקין אמר הבוקר בראיון לאולפן ynet כי אכן יש "בלבול מסוים, זה לא מצב תקין".
סלומינסקי הודיע כ הדיון יידחה עד חזרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ארצה וקבלת עמדת סיעת הליכוד באופן חד וברור בנושא. אלקין, שנמצא עם נתניהו בברלין, אמר כי הוא "יכול להבין את יו"ר ועדת החוקה בכך שהוא מצפה להבהרה ברורה מיו"ר הכנסת", אבל לדבריו, "יצאנו למהלך הזה של החקיקה רק לאחר שעדכנו את יו"ר הכנסת וקיבלנו את ברכתו. גם אתמול בערב יו"ר הכנסת היה בקשר איתי והבהיר באופן ברור ולא משתמע לשני פנים שההתנגדות שלו הייתה לנוסח הקודם והוא כן תומך בנוסח החדש".
אתמול גם הנשיא ראובן (רובי) ריבלין יצא בהתקפה חריפה נגד חוק ההשעיה שיזם נתניהו, ואמר כי הוא דוגמה להבנה בעייתית של הדמוקרטיה בישראל וכי הוא חוטא לציבור הבוחרים ולמהות הכנסת. ריבלין גם קרא לימין הליברלי להציב אלטרנטיבה רעיונית לגרסת הדמוקרטיה הצרה שהוא הגדיר "מסוכנת למדינה".
בנוגע לדברי ריבלין אמר אלקין: "אני חייב להגיד שהטענות של הנשיא מפתיעות אותי. הדברים לא מסתדרים לי עם המציאות, אני לא מצליח להבין את עיקר טענותיו. האמירה של הנשיא שהכנסת לא יכולה לקיים הליך שהוא שיפוטי היא אמירה מוזרה כי הוא הזכיר היטב בדבריו את הסמכות של הכנסת לקיים הליך שיפוטי לגבי הנשיא עצמו. אז מה שונה בין הנשיא לבין חנין זועבי? הכנסת יכולה לקיים הליך שיפוטי".
בנוגע לטענה של הנשיא שלא ניתן להדיח נבחר ציבור אמר אלקין: "גם בארצות הברית ניתן להדיח את נבחר הציבור מספר 1, את הנשיא, ושם זה ברוב של שני שליש בלבד - שזה פחות ממה שמבקשת הצעת החוק שלנו. רוב של שלושה רבעים, וגם זה בהליך מעין שיפוטי".
השר אלקין הוסיף בראיון: "היוזמה להרחיק את חברי הכנסת שעוברים את הקו האדום היא יוזמה שיש לה כבר תקופה ארוכה תמיכה רחבה מאוד של הציבור הישראלי. בסוף צריך להחליט - או שהוא מגן על חנין זועבי או שהוא יוצא נגדה כי להסתתר מאחורי גבו של היועמ"ש זה פתרון פשוט אבל זה פתרון פחדני". הוא עדיין סבור כי החוק יעבור: "הציבור מצפה מהכנסת להפסיק להיות אימפוטנטית. אסור לחברי כנסת לפחד, אסור להם להסתתר מאחורי גבם של אחרים. כל אחד יחליט אם הוא בעד חנין זועבי או נגדה והציבור ישפוט".
סערת חוק ההשעיה פרצה אחרי פרסום מפגש הח"כים של בל"ד עם הורי מחבלים פלסטיניים שביקשו לקבל את גופותיהם. על פי הצעת נתניהו, ניתן יהיה להשעות חבר כנסת מתפקידו אם פעל או הסית לטרור. לשם כך דרוש שינוי לחוק יסוד הכנסת, כדי שניתן יהיה להשעות חבר כנסת ברוב של 90 חברים.
ראש הממשלה הסמיך את השר זאב אלקין לקדם חקיקה שתאפשר לכנסת ברוב מיוחד להשעות חבר כנסת מתפקידו אם התנהגותו חרגה מכללי ההתנהגות המצופים ממנו. נתניהו אף טען כי מי שנפגש עם משפחות מחבלים לא צריך להיות בכנסת. בהצעה מתכוון אלקין לאפשר לכנסת להשעות ח"כ במקרים חמורים עד סוף הקדנציה וכניסת המועמד הבא אחריו ברשימה, שיכהן במקומו בפרק הזמן שיושעה.