שופט נגד "גבעתי": הפציעה החריפה בטירונות
חייל שסבל מבעיית קרסוליים קיבל מרופא הוראה לנוח, אבל מפקדיו התעקשו שימשיך להתאמן. לימים החייל תבע, ומשרד הביטחון יחויב לשלם לו קצבה
בית משפט השלום בחיפה קיבל לאחרונה תביעה שהגיש חייל משוחרר, שטען שפעילות מאומצת שנכפתה עליו בטירונות בגבעתי – חרף ימי מנוחה שקיבל מרופא – הביאה להחרפה של בעיית הקרסוליים שלו. לפיכך נקבע שהחייל יהיה זכאי מעתה לקצבה ממשרד הביטחון,
ששיעורה ייקבע בעתיד.
לבסוף הגיע הצעיר לוועדה רפואית שהורידה את הפרופיל הרפואי שלו ל-64 ושלחה אותו לקורס נהיגה, שבסופו שובץ כנהג של מפקד הגדוד. ואולם, גם בתפקיד הזה – שבו נדרש לנהוג במשך שעות ארוכות – מצבו לא השתפר, עד שנאלץ לעבור ניתוח בכף הרגל בעקבות קרע בגיד.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- הבת ירשה 12 מיליון ש'. למה בוטלה הצוואה?
- זוג גילה יום לפני החתונה: לאולם אין רישיון
- החולה לא קיבלה הסבר. הפיצוי: כ-4 מיליון ש'
- טיפ למתגרשת: מה זו "בקשת יישוב סכסוך"?
לפני כחמש שנים התגייס התובע לצה"ל עם פרופיל רפואי 82, והחל טירונות בבסיס האימון של חטיבת גבעתי. לאחר חודשיים שבהם נדרש לפעילות גופנית מאומצת הוא החל לחוש בכאבים עזים בקרסוליים. כשהופנה לרופא החטיבה סיפר לו שסבל בעבר מכאבים בכפות רגליו, והרופא החליט להעניק לו ימי מנוחה בבסיס. אלא שלטענת החייל, המפקדים לא אפשרו לו לנוח ודרשו ממנו לבצע אימונים, שמירות ותורנויות חרף העובדה שכאביו גברו.
תביעה
שנים אחרי מסע האלונקות: חייל יוכר נכה צה"ל
מערכת PsakDin
במסגרת אימון ב-2009 נחלץ קצין מיחידה מובחרת לעזרת חייל, אך נפגע בגבו. משרד הביטחון סירב להכיר בו כנכה צה"ל, עד התערבות ביהמ"ש
ב-2012 פנה החייל לקצין התגמולים בבקשה שיכיר בהחמרה במצבו כתוצאה מתנאי השירות בטירונות, שכללו נשיאת ציוד כבד במסעות רגליים, כולל במועדים בהם קיבל אישור מנוחה. אך קצין התגמולים דחה את בקשתו לאחר שקבע שההפרעה בקרסוליים הייתה קיימת עוד לפני הגיוס.
בערעור שהגיש לבית המשפט טען הצעיר כי השירות הצבאי החמיר את מצבו ב-100%. מנגד, טען קצין התגמולים כי אם קיים קשר סיבתי בין תנאי השירות של המערער לבין מצבו, הרי שאין מקום להכיר בהחמרה מעבר לשיעור של 25%.
במהלך הדיון חיזק חברו של המערער לטירונות את גרסתו. הוא סיפר שהמערער נהג להתלונן על כאבים לאחר פעילויות שונות, ואישר שנדרש להשתתף בחלק מהתרגילים, תוך שמפקדיו התעלמו מהעובדה שהיה אמור להיות במנוחה.
השופט אודי גולדקורן קיבל את עדותם של החייל לשעבר וחברו, תוך שהעביר ביקורת על מפקדיהם בטירונות, שלא כיבדו את המלצות הרופא ולא אפשרו למערער לשהות במנוחה הנדרשת. בנוסף הבהיר כי העברת המערער לתפקיד של נהג לא סייעה לו, ויותר מזה - החמירה את מצבו, שכן במסגרת תפקיד זה הוא נאלץ להפעיל את רגליו במשך שעות ממושכות.
לאחר שעיין במסמכים הרפואיים שהציג המערער הגיע השופט גולדקורן למסקנה שההפרעה בקרסוליים אמנם החלה זמן רב לפני גיוסו, אך "מתקבל מאוד על הדעת" כי מה שעבר עם גיוסו תרם להחמרת מצבו בשיעור של 50%.
לפיכך החליט התקבל הערעור והחייל יהיה זכאי לקצבה בשל מצבו. קצין התגמולים חויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 7,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערת: עו"ד אלי סבן
- ב"כ המשיב: עו"ד אורית ברקמן
- עו"ד יונתן דייויס עוסק בייצוג נכי צה"ל
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים