שתף קטע נבחר
 

השופינג של האמריקנים לא יציל את הכלכלה

הוצאות הצרכנים בארה"ב הן מנוע הצמיחה לא רק של הכלכלה האמריקנית אלא גם של הכלכלה העולמית, אלא שלאחרונה חלה ירידה דרמטית ביכולת של האמריקנים לשאת את המשא הכבד בעיקר על רקע הבעיות הכלכליות של סין. כך ההוצאות והשופינג של האמריקנים לא יצליחו לתמוך יותר בכלכלה הגלובלית

כלכלתן של ארה"ב וסין הן הגדולות בעולם ומשמשות כבוגרות האחראיות של הכלכלה העולמית כאשר הן מובילות במונחים של צמיחה, צריכה וייבוא. לארה"ב יש את השוק הצרכני הגדול ביותר בעולם והוצאות הצרכנים מסבירות כ-70% מהכלכלה הגדולה.

 

לכתבות נוספות בנושא:

כך הירידה באוברדראפט תפיל את הכלכלה

האם בורסות העולם ימשיכו לעלות השבוע?

 

הכלכלה האמריקנית, שנשענת בעיקר על צריכה פרטית, צפויה לצמוח השנה ב-2%-2.5% - הצריכה הפרטית שלה אומנם צפויה להספיק לה אך להערכת ג'ו קווינלן, כלכלן ראשי בבנק אוף אמריקה מריל לינץ', היא כבר אינה מהווה מנוע צמיחה חזק מספיק בכדי להדוף את הלחצים הקיימים היום על הכלכלה הגלובלית ואין בכוחה לשמש קטר או עוגן בשעת משבר.

 

התרופפות ביכולת של האמריקאים לשמש כמנוע צמיחה שאחראי גם לצמיחה העולמית נובעת, להערכת הכלכלן, מהעובדה שכיום האמריקאים לוקחים נתח קטן יותר בכלכלה הגלובלית - חלקה של ארה"ב בייבוא הכלל עולמי עמד בעבר על 20% ואילו היום הוא מהווה 13% בלבד. לצד זה, בשנים האחרונות העלייה בהוצאות הצרכנים בארה"ב היא מתונה יותר בהשוואה לשנים קודמות והצרכן האמריקאי מפנה כספים גם לחיסכונות.

 

תופסים טרמפ על הצרכן

לאחרונה הוריד ארגון ה-OECD את תחזית הצמיחה למשק העולמי והזהיר כי הכלכלה העולמית נמצאת במצב מסוכן. על רקע המצב הכלכלי במדינות מחוץ לארה"ב, עולה הסברה כי הצרכן האמריקאי לא יוכל יותר להנהיג את הספינה. "העולם מחוץ לארה"ב הוא במידה רבה טרמפיסט אך הוא ייאלץ לדאוג לעצמו מעתה והלאה כי הצרכנים האמריקאים אינם מסוגלים להוביל לצמיחה", כך צוטט הכלכלן באתר "ביזנס אינסיידר".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

כאמור, הצרכן האמריקני מפנה יותר כספים לחיסכון בהשוואה לשנים קודמות וקצב העלייה בהוצאות הצרכנים היה נמוך בשנה האחרונה בהשוואה לעבר. "כדי להמשיך להיות מנוע הצמיחה של העולם, האמריקאים יאלצו ללכת בדרך מסוכנת מבחינתם שכוללת הגדלת החובות הפרטיים. לא הייתי רוצה שהאמריקאים יהיו הקטר היחיד יותר כיוון שזה עלול להקפיץ משמעותית את החוב הפרטי ובנוסף לצרכן האמריקאי תישאר פחות הכנסה פנויה להוצאות על בריאות", ממשיך קווינלן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה יוכל להחליף את השופינג של האמריקאים? על פי קווינלן, השווקים המתעוררים יצטרכו להנהיג שינויים דחופים ולקחת נתח משמעותי יותר בנטל ההובלה של הצמיחה העולמית. הצרות הכלכליות של סין מעלות מחדש חששות מפני משבר קשה שאליו עלולה להיקלע הכלכלה הענקית. כיום לא מסתמן משבר גדול כזה אך אם סין בכל זאת תיכנס למצב של מיתון, ההידרדרות של העולם כולו לא תאחר להגיע וגם ארה"ב תיגרר בתרחיש זה למיתון כאשר לאמריקאים לא תהיה שום דרך למנוע זאת, סבור הכלכלן.

 

"השופינג של האמריקאים יוכל בוודאות להחזיק את הכלכלה האמריקנית בשלב זה, אך זה לא יהיה מספיק בכדי לסייע להחזרת העולם למסלול של צמיחה בעתיד", הוסיף.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים