בית מרקחת מכר לחולה תרופה מזויפת שסיכנה את חייו
חולה בצהבת נגיפית שקיבל מדי חודש את התרופה הרבוני במשלוח באמצעות ביטוח בריאות פרטי, טען כי המשלוח האחרון הכיל תרופה שונה בצבע ובצבע האריזה ושלח אותה לבדיקה. בכיר בביה"ח איכילוב שבדק את התרופה: "בתרופה חסר אחד המרכיבים החשובים". משרד הבריאות שבודק את המקרה: היחידה לפשע פרמצבטי בודקת
האם תרופה לצהבת נגיפית שנשלחה לחולה - הייתה מזויפת? חולה במחלת צהבת נגיפית (הפטיטיס סי) שעובד באגף הלוגיסטיקה של בית החולים איכילוב, מקבל במשך שנים, באמצעות ביטוח בריאות פרטי של חברת פניקס, משלוח של התרופה הרבוני של חברת גליאד, זאת לאור העובדה שהוא לא זכאי לקבל את התרופה במסגרת סל התרופות.
אבל בשבוע שעבר התעורר חשדו לאחר שהתרופה שקיבל על ידי השליח הייתה נראית שונה מהרגיל. לדבריו, הקופסה חיצונית נראתה בדיוק אותו הדבר אולם הצבע של הכדורים היה שונה, מה שגרם לו לחשוד כי יש בעיה. החולה פנה לאחות שהכיר במסגרת עבודתו בבית החולים וזו הפנתה אותו לרופא בכיר.
מבירור ראשוני עלה שמדובר בתרופה מזויפת. "בתרופה צריכים להיות שני מרכיבים חשובים על מנת לטפל בחולה", אומר גורם בכיר בבית החולים איכילוב, "אולם בפועל התברר שקיים רק מרכיב אחד והמשמעות היא - שהתרופה לא עובדת".
המשמעות של נטילת תרופה מזויפת היא שבעוד החולה בטוח שהמחלה מעוכבת על ידי התרופה בעוד שבפועל מצבו הרפואי מידרדר והוא עלול ללקות בשחמת הכבד ואף למוות.
מחלה קשה הגורמת לזיהום
"קיים חשד סביר שמדובר פה בתרמית ענק וישנם עוד חולים רבים שקיבלו את התרופה הזו ובעצם אין להם מושג שמצבם הבריאותי מידרדר", אומר גורם במערכת הבריאות. "צריך לזכור שחולים בהפטיטיס לא מרגישים ביום יום שמצבם הרפואי נפגע".
צהבת נגיפית היא מחלה קשה שגורמת לזיהומים בגוף, סרטן הכבד ושחמת הכבד – תהליך הרס של רקמת הכבד. רוב השתלות הכבד המתבצעות בעולם נדרשות לחולים שנדבקו בנגיף ההפטיטיס C.
בלא השתלה, נחרץ דינם של רבים מהחולים והם נפטרים. בשנים האחרונות חלה התקדמות ההבנה במנגנון ההתרבות של הווירוס והחלו לפתח תרופות הפוגעות במנגנונים של הנגיף.
כיום ישנם מחקרים שמצאו שיעילות התרופות לחולי הפטיטיס סי היא גבוה מאוד בעיכוב התפתחות המחלה ואף לריפוי מלא בחלק גדול מהמטופלים.
עמותת חץ: ממליצים לחולים לדעת את מקור התרופה
בבית החולים פנו למשרד הבריאות שהחל לבדוק את המקרה על ידי היחידה לפשע פרמצבטי. חברת הפניקס שמבטחת את החולה טוענת שפנייה נעשתה לספק המורשה על ידי משרד הבריאות שסיפק את התרופה על מנת לבדוק את החשד לזיוף.
חוליו ברמן מנכ"ל עמותת חץ לבריאות הכבד, אמר בתגובה: " אנו מתריעים בפני המטופלים, שלא מקבלים טיפול במסגרת סל הבריאות, אלא דרך ביטוחים פרטיים, לגבי זיופים של תרופות שעלולים להימצא בשוק ולסכן את חיי החולים. העמותה ממליצה למטופלים לדרוש מחברות הביטוח לגלות מהו המקור ממנו נרכשה התרופה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בשבוע שעבר התקבלה במשרד הבריאות תלונה מחברת גליאד יצרנית התרופה הרבוני לטיפול בהפטיטיס, לגבי אריזה ובה כדורים בצבע שונה מהתרופה המקורית. החלה בדיקה על ידי היחידה לפשע פרמצבטי ואגף הרוקחות. הבדיקה תיערך מול היצרן וכל הגורמים המעורבים".
מחברת הפניקס נמסר בתגובה: "חברה אינה ספק תרופות ו/או מייבא ואינה יכולה ומורשת לעשות זאת על פי דין. במקרה שבו המבוטח מתקשה לרכוש תרופה בעצמו, החברה פונה לבית מרקחת המורשה לספק תרופות באופן ישיר.
"בהתאם, החברה פנתה לספק אשר הינו בית מרקחת על פי רישיון ופיקוח של משרד הבריאות והתרופה סופקה על ידו ישירות למבוטח. מיד עם קבלת המידע כי קיים חשש שהתרופה אינה תקינה דאגה החברה כי המבוטח יקבל באופן מיידי תרופה חדשה באמצעות בית מרקחת אחר.
"במקביל, פנתה החברה לספק ולבי"ח איכילוב בדרישה כי תעשה בדיקה וכי הנושא ידווח מידית למשרד הבריאות ואומנם הללו אישרו כי הדבר מבוצע. החברה מברכת על כך כי הנושא אכן בבדיקה".
מבית המרקחת קיור שסיפק את התרופה נמסר: "בטיחות המטופלים ובריאותם עומדת בראש מענייננו. אנו פועלים ופעלנו בהתאם להוראות משרד הבריאות בהתייחס לייבוא התרופה.
"התרופות אשר סופקו למטופל התקבלו מספק תרופות מורשה. ברגע שהועברה אלינו פנייתו של המטופל, פעלנו במיידית לאסוף התרופה מהמטופל, תוך עדכון משרד הבריאות בהתאם לנהלים ובמקביל לעדכון הספק בחו"ל".