שתף קטע נבחר

לשווק לתיירים את ירושלים - של מלטה

משרד התיירות קיים הקרנות טרום-בכורה לסרט "Risen" בפני מנהיגים נוצרים ברחבי אמריקה, וזאת "על מנת לחשוף אותם לישראל". אלא שנופי ירושלים והכנרת שמופיעים בדרמה התקופתית על ישו צולמו בכלל במלטה וספרד. "זה לא שחזור מדויק ונאמן למקור", מבהיר מעצב ההפקה ל-ynet. בינתיים יש מי שמזהיר: יש בסרט אלמנטים אנטישמיים

ישו חי וקיים! כך זה נראה לפחות בבתי הקולנוע בארצות הברית שמארחים בשנים האחרונות יותר ויותר סרטים נוצריים מהסוג המטיף, המבקשים לבסס את האמונה באלוהים ובבנו ישו. להפתעת המפיצים, הסרטים הללו זכו להצלחה קופתית והניעו מחדש את הז'אנר שנשאר רדום לאורך תקופה ארוכה, ופתאום קם לתחייה גם על המסך הגדול. הקהל האוונגליסטי הגיב בחיוב ובעקבותיו התעוררו גם האולפנים בהוליווד שראו את הפוטנציאל הגדול שלפניהם: הפקות זולות שיכולות להניב מיליונים בזכות הכוכב הנוכח-נפקד שלהן - ג'יזס קרייסט סופרסטאר.   

 

מהשגשוג הזה ביקשו ליהנות גם במשרד התיירות הישראלי, שהשתלב לאחרונה בקידום הדרמה התקופתית "Risen" העוסקת בתעלומת תחייתו המסתורית של ישו לאחר צליבתו על ידי הרומאים. בחודש פברואר האחרון, ערב יציאתו של הסרט בהפצה מסחרית רחבה בארצות הברית, קיים משרד התיירות הקרנות טרום בכורה מיוחדות בעשר ערים ברחבי צפון אמריקה, וזאת כדי לקדם את התיירות הנוצרית לישראל, ולטפח את המשיכה של הקהל הפוטנציאלי לירושלים - עיר הקודש, שבה מתרחשת עלילת הסרט. אלא שיש רק בעיה אחת: הסרט צולם רובו ככולו במלטה וספרד. לישראל הצוות לא הגיע.

 

ג'וזף פיינס וטום פלטון ב"Risen". מזהים את החומה? ()
ג'וזף פיינס וטום פלטון ב"Risen". מזהים את החומה?

על פי ההודעה מטעם משרד התיירות, הוא ערך "הקרנות טרום בכורה לכ-1,500 מנהיגים נוצריים בעשר ערים שונות, על מנת לחשוף אותם לישראל ולעודד אותם להוביל את הקהילות שלהם לביקורים וסיורים בארץ". ההקרנות נערכו בניו יורק, וושינגטון, לוס אנג'לס, דאלאס, שיקגו, סנט לואיס, שארלוט ועוד בפני נציגים של כ-600 כנסיות "המונות ביחד עשרות אלפי מאמינים, אשר רובם לא ביקרו בארץ מעולם". בנוסף נערכו הרצאות של נציגי משרד התיירות ושל חברות תיירות שונות, וכן הוקרנו סרטוני פרסומת על ישראל. עם זאת, המנה העיקרית - "Risen" ונופי ישראל שבו - הם בכלל נופי מלטה וספרד.

 

מצאו את ההבדלים. כך ירושלים נראית ב"Risen" ()
מצאו את ההבדלים. כך ירושלים נראית ב"Risen"

 "הלוקיישן היה צריך להיות מושלם כי רצינו שזה ירגיש אותנטי, והשקענו הרבה בתחקיר והמון זמן כדי לגרום למלטה להרגיש כך", אומר ל-ynet פיט שיאלימון, מפיקי הסרט, "למלטה יש משהו מיוחד וזו הסיבה שהלכנו לשם". לצד הצילומים במלטה שדימתה את ירושלים, נדד הצוות גם לספרד - שם שימש החוף של מחוז אלמריה ככנרת מאולתרת, בעוד שהארמון של פונטוס פילאטוס שוחזר במבצר אלקסבה בעיר מלאגה, שהוסב על ידי מעצב ההפקה סטפנו אורטולני למבנה מזרח תיכון מאותה התקופה. "נראה אם יש מישהו שיחשוב שזה לא אמיתי", אמר הבמאי קווין ריינולדס.

 

ובכן, במשרד התיירות ככל הנראה התרשמו בעצמם מעבודתו של התפאורן האיטלקי הוותיק, כך שהם הציגו את נופי ירושלים לתיירים הפוטנציאלים מארצות הברית ככאלו שאמורים למשוך אותם לבירת ישראל, לא מלטה. "כיוון שמלטה נמצאת במרכז הים התיכון, האור שיש בה בקיץ מזכיר את ישראל, וצבעי אבן הגיר והנופים דומים. המבנים הצבאיים העתיקים אל-זמניים והתגלו כרקע טוב לתפאורות שלי", מסביר אורטולני בראיון ל-ynet, "כשהמקומיים הבינו עד כמה הרעיונות שלי ברורים ועד כמה השיטות שלי מהירות ויעילות, המטרה הושגה בקלות. הכל הלך חלק".

 
שיחזור ירושלים. כך זה נראה על הסט ()
שיחזור ירושלים. כך זה נראה על הסט
 

בניגוד לדרמות הנוצריות השגרתיות והדידקטיות אליהן הורגל הקהל האמריקני לאחרונה, "Risen" מבקש לאתגר את התבניות העלילתיות של סיפור הצליבה והתחייה של ישו, ולעצבו כמותחן בלשי. הגיבור הוא קלאביוס - איש צבא רומאי שהיה מעורב בלכידת ישו, ואחרי מותו נשלח לאבטח את קברו, כדי לוודא שגופתו תישאר שם. זאת על רקע שמועות שמי שהכריז על עצמו כמשיח קם לתחייה - שמועות שאם לא יופרכו, עלולות לעורר מרד בקרב היהודים שרק הסגירו אותו לשלטונות. 

 

מובן שקלאביוס הקשוח (בגילומו של ג'וזף פיינס) מגלה כי גופתו של ישו אינה מונחת יותר במקומה, וכשהוא יוצא לחקור את נסיבות היעלמותה, הוא מגלה תגליות מפתיעות שהופכות אף אותו לנוצרי מאמין. בסרט מככבים גם טום פלטון (המוכר כדראקו מלפוי מ"הארי פוטר") כעוזרו של קלאביוס, פיטר פירת' כמושל הרומאי פונטוס פילאטוס, קליף קרטיס כישו וסטפן גרייף ככהן היהודי קאיפאס. 

 

ג'וזף פיינס כקלאביוס ב"Risen" ()
ג'וזף פיינס כקלאביוס ב"Risen"
 

מעצב התפאורה אורטולני היה שותף בעבר להפקות גדולות כמו "הכשרון של מר ריפלי" של אנתוני מינגלה, "כנופיות ניו יורק" של מרטין סקורסזה ו"עמוק במים" של ווס אנדרסון. ב-2006 שימש כמעצב הפקת "סיפור הולדת ישו", שצולמה באיטליה ומרוקו בסיוע יועצים מנצרת. אפשר להגיד שאת הקריירה הקולנועית שלו התחיל האיטלקי בישראל. בשנת 1979 התייצב בבאר שבע כחלק מהפקת חיקוי טראשי ל"מלחמת הכוכבים" בשם "The Humanoid", בו כיכב הענק ריצ'רד קיל. מאז לא שב לישראל, אולם זה לא הפריע לו לשחזר את ירושלים המדומה שלו במלטה.

 

כשהוא נשאל איך צופים ישראלים שמכירים את ירושלים, יגיבו לסטים שבנה עבור הסרט, מבקש אורטולני להזכיר כי מדובר בסרט עלילתי - לא מדויק. "אני מקווה שהם יאהבו את התפאורה. עם זאת, מלכתחילה לא התכוונתי ליצור שחזור מושלם ומדויק, שהוא נאמן באופן מיוחד למקורות ההיסטוריים והארכיאולוגים שלו. הכוונה היתה להיות קרובים יותר למציאות של התקופה, או לאיך שנראה לנו שהיא היתה, ומעל הכל - לשרת באופן פונקציונלי את העלילה והרגשות שבה".

 

לוח השרטוט של סטפנו מריה אורטלני. ירושלים על הנייר ()
לוח השרטוט של סטפנו מריה אורטלני. ירושלים על הנייר

כאן בונים מבצר רומאי ארץ ישראלי ()
כאן בונים מבצר רומאי ארץ ישראלי

ממתינים לטופס אכלוס ()
ממתינים לטופס אכלוס
 

היוזמה להקרין בטרום בכורה את "Risen" נועדה לשלב את קידום התיירות למקומות הקדושים לנצרות עם יחסי הציבור של הסרט ההוליוודי, שלמשרד התיירות הישראלי לא היה שום קשר להפקתו. "סיפורו של ישו הופך את ישראל למקום בעל משמעות רבה בעיני מאמינים נוצרים רבים ברחבי העולם", הסבירו במשרד התיירות את הסיבה לפרויקט הנרחב, "ישראל היא ארץ בעלת משמעות גם לדת הנוצרית ולכן אנחנו פועלים גם כדי להפוך את ישראל ממקום מרוחק בעיני מאמינים רבים, ליעד תיירותי אטרקטיבי ונגיש לכלל האוכלוסיות".

 

המטרות של אורטולני וצוות ההפקה והשיווק של הסרט עצמו הן כמובן שונות בתכלית. "Risen", שלא יופץ בישראל, פונה לאותו קהל אמריקני של נוצרים אדוקים - במטרה לגרום להם לקנות כרטיס לקולנוע. בינתיים זה עובד לא רע עם הכנסות של יותר מ-25 מיליון דולר מאז יציאתו ב-19 בפברואר.

 

כשהוא נשאל האם צופי הסרט יתאכזבו כשיגיעו ארצה כתיירים ויגלו ירושלים שונה לגמרי מזו שנתגלתה בפניהם ב"Risen", מסביר אורטולני כי המצב הזה חוזר על עצמו בכל ההפקות הגדולות העוסקות בארץ הקודש של פעם. "החלק הגדול של הסרטים התנ"כיים ב-30 השנה האחרונות צולמו במקומות אחרים. למשל 'הבשורה על פי מתי' של פייר פאולו פאזוליני או 'הפסיון של ישו', ואפילו הרימייק של 'בן חור' צולמו בדרום איטליה".

 

"אני לא יודע מה הסיבה האמיתית לכך, אבל אני חושב שהשחתה של האתרים הארכיאולוגיים המקוריים בעולם העכשווי שלנו הופכת את הצילומים במקומות עצמם לבלתי אפשרית כמעט. זה בלתי אפשרי באותה מידה לצלם ברומא או באתונה. בכל מקרה, הקסם של ארץ הקודש אין שני לו, וכל תייר שיבקר בירושלים יגלה עד כמה היא יותר יפה במציאות מאשר על המסך. האמינו לי". 

 

בעקבות מל גיבסון

"Risen" מצטרף לרשימה של סרטים נוצריים שהקימו לתחייה את הז'אנר - הפקות זולות שסחפו את הקהל הדתי לבתי הקולנוע וגרפו מיליוני דולרים בקופות. בראש הלהיטים הללו בולטים "בן האלוהים", "God's Not Dead" ו"Heaven Is For Real" שעשו זאת בענק ב-2014. "Risen", סרט ההמשך של "God's Not Dead" ו"בן חור" המחודש בו משתתפת גם איילת זורר (שמופיעה גם בדרמה התקופתית "Last Days in The Desert" לצד יואן מקגרגור שמגלם את ישו) - הם נציגי הדור הבא והשאפתן יותר מבחינה קולנועית. אבל כולם רוצים להיות "הפסיון של ישו" - שובר הקופות הנוצרי האולטימטיבי.

 

מתוך "הפסיון של ישו". דם, יזע ומים קדושים ()
מתוך "הפסיון של ישו". דם, יזע ומים קדושים

הסרט הפרובוקטיבי של מל גיבסון היה להיט אמיתי ב-2004 וגרף יותר מ-600 מיליון דולר מסביב לעולם. הצופים הנוצרים נהרו לבתי הקולנוע, אלו היהודים וגם האתאיסטים פחות התלהבו. כזכור הסרט גולל את סיפור צליבתו של ישו ובגידת היהודים בו באופן אלים וגרפי במיוחד. גיבסון וסרטו הוגדרו כאנטישמים.

 

למעשה, סטיב מירקוביץ', שסייע לגיבסון בעריכת "הפסיון של ישו", לוהק גם כעורך "Risen". ואכן, על פי הביקורות בארצות הברית, יש בסרט אלמנטים דומים, גם אם מרוככים של הגישה הריאליסטית. יש אפילו מי שמזהה בו אנטישמיות, כמו למשל בסצנה הפותחת של הסרט, כשהגיבור קלאביוס טובח בקבוצת מורדים יהודים. 

 

היהודים משתוללים מול ישו הצלוב. "Risen" ()
היהודים משתוללים מול ישו הצלוב. "Risen"
 

"כמו קודמו שהואשם על ידי כמה מבקרים על היותו אנטישמי, 'Risen' גם מתמודד עם שאלות בנוגע לתיאור הבעייתי של כמה מהדמויות היהודיות שלו", נכתב בסקירה בכריסטיאן פוסט.

במפגש של המפיק ריץ' פלוסו עם עיתונאים, במהלכו הוקרנו קליפים מן הסרט, הוטחו לעברו האשמות מצד עיתונאית יהודייה. "ראינו קטעים מאוד גרפיים של הצליבה, אבל אין בהם שום דבר שמראה שמישהו אחראי לכך מעבר לכמה יהודים קריפיים שרוצים את דמו", אמרה.

 

לטענת פלוסו, זהו קלאביוס וחבריו הרומאים שערכו מצוד אחרי ישו ומוצגים כאחראים העיקריים למותו, והוא סיפר שהסרט קיבל הכשר מרבנים אמריקנים. הדוברת מצדה קבעה: "אני לא יודעת איפה הרבנים, ומי מהם אמר שזה בסדר, אבל אני חושבת שאלו קליפים מאוד מעליבים. הם לא נערכו ברגישות לדעתי. אני חושבת שהיית עושה לעצמך טובה, אם היית מביא לנו קליפים של מצוד או כאלו שמראים שהגיבור היה אחראי, ולא יהודי מפחיד בעל תלבושת מוזרה".

 

סטפן גרייף ככהן הנכלולי קאיפאס ב"Risen" ()
סטפן גרייף ככהן הנכלולי קאיפאס ב"Risen"

להאשמות הללו הצטרפו גם מבקרי קולנוע שצפו בסרט, ביניהם ג'סטין צ'אנג מוראייטי, שמדווח כי "לא ברור אם הסרט לועג לגישות האנטישמיות או מאדיר אותן כשפילאטוס מדבר על 'קאיפאס וקבוצת היהודים הקולניים שלו'". ג'ורדן הופמן מהגרדיאן מספר כי "הדמות של קאיפס גורמת אפילו למל גיבסון להסמיק". נראה שאי אפשר לצאת מזה כשמדובר בסיפור המקור של ישו, שמציג את היהודים באור שלילי בכל מקרה. האם זוהי אנטישמיות? הכל בעיני המתבונן. מה גישת המנהיגים הנוצרים שנכחו בהקרנות המוקדמות שאירגן להם משרד התיירות? זאת נדע אולי כשיגיעו ארצה כתיירים, אם בכלל. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים