חייל שלקה בדיכאון יפוצה באופן רטרואקטיבי
בתחילת העשור שעבר שוחרר צעיר משירות עקב פסוריאזיס, שבהמשך הובילה אותו לדיכאון שמקשה עליו להתפרנס. בית המשפט נחלץ לעזרתו
בית משפט השלום בחיפה קבע לאחרונה שחייל ששוחרר בתחילת העשור שעבר משירות צבאי בגלל מחלקת הפסוריאזיס, ובעקבות זאת לקה בדיכאון, יקבל מהמדינה פיצוי רטרואקטיבי.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- פנתה לבית הדין: קיבלתי טבעת, אני נשואה?
- ניהל רומן עם הפסיכיאטרית – ואז תבע אותה
- "גידלתי גראס כדי לא להתעסק עם עבריינים"
- תביעה: מכר בית בת"א, הבין שהפסיד מיליונים
התובע שוחרר לפני 16 שנים משירות חובה, ושש שנים לאחר מכן קבעה ועדה רפואית כי בשל תגובה דיכאונית הקשורה למחלה הוא סובל מ-64% נכות. בהתאם, אגף השיקום של מחוז חיפה קבע ב-2007 שהוא לא מסוגל לעבוד בעבודה מפרנסת לצמיתות.
מדריך
מחלה נפשית התפתחה בצבא - מה מגיע לי?
עו"ד שלמה צפורי ושלמה רכבי
חיילים שלקו במהלך שירותם במחלות שונות, פיזיות ומנטליות, תבעו לקבל קצבאות ממשרד הביטחון ופתחו בהליך משפט ארוך ומתיש
בחלוף שנה וחצי פנה הצעיר אל קצין התגמולים במשרד הביטחון בבקשה לקבל גמלת "נצרך" –המוענקת למי שאינו מסוגל לפרנס את עצמו. אולם בקשתו נדחתה לאחר שוועדת נצרכות של אגף השיקום סברה שהוא מסוגל לעבוד בהיקף של חצי משרה.
ב-2011 הוא הגיש ערעור על ההחלטה, ואכן ועדת הערעור התרשמה כי הוא אינו כשיר לעבוד, ואישרה את זכאותו לקבלת תגמול נצרך החל מ-2009. שנתיים לאחר מכן הוא ערער על ההחלטה וטען שמאז שחרורו לא היה כשיר לעבוד, ולכן הוא זכאי לתגמולים רטרואקטיביים מאז.
משרד הביטחון התנגד והסביר שתגמול נצרך אינו משולם באופן רטרואקטיבי, אלא רק לאחר שנקבע כי הוא אינו מסוגל להשתכר למחייתו. בהתאם נטען שהמערער זכאי לתשלום החל מ-2009, שכן רק במועד זה הוחלט למעשה על הפסקת ניסיונות השיקום שלו.
זכאי, אך רק מיום הבקשה
השופט אורי גולדקורן הסביר כי על מנת לקבל "תגמול נצרך", על מבקש הגמלה – נכה שדרגת נכותו אינו פחותה מ-50% – ישנה חובה להוכיח שאין לו הכנסה מספקת, וכי אין וגם לא תהיה לו היכולת לעבוד ולהתפרנס למחייתו.
השופט ציין כי למעשה, המערער הוכיח כי אינו כשיר לעבודה כבר ב-2007, ולכן לא ניתן לקבל את עמדת משרד הביטחון, שלפיה זכאותו קמה רק ב-2009, שבה הסתיימו הניסיונות לשיקומו.
עם זאת, השופט לא יכול היה לקבל את בקשת המערער לפסוק לו תגמולים על 16 שנה, וקבע כי נקודת הזמן המוקדמת ביותר שממנה ניתן לשלם תגמולים לנכה היא מיום הגשת הבקשה לתגמול, ובמקרה הזה, שנת 2008.
לפיכך קיבל השופט את הערעור באופן חלקי, והורה למשרד הביטחון לשלם למערער את ההפרשים המגיעים לו בהתאם לפסק הדין.
- לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערער: עו"ד מישאל גרשון
- ב"כ המשיב: עו"ד טל אברמוביץ
- עו"ד יאיר מאק ממשרד כהן מאק עוסק בייצוג נכי צה"ל
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים