יעלון הורה: לחקור אם חיילים מסרו מידע מסווג לשוברים שתיקה
שר הביטחון הנחה את צה"ל לפתוח בחקירה, בעקבות תחקיר שטען כי אנשי שוברים שתיקה פעלו להשיג מידע מבצעי רגיש על צה"ל
שר הביטחון משה יעלון הנחה הבוקר (יום ו') את צה"ל לפתוח בחקירה לבדיקת הוצאת מידע מסווג מחיילים משוחררים על תקופת שירותם בצה"ל, זאת בעקבות תחקיר ערוץ 2 שלפיו ארגון שוברים שתיקה פעל להשיג מידע מבצעי רגיש על צה"ל. בחקירה יהיו מעורבים הפרקליט הצבאי הראשי, מחלקת ביטחון מידע והמשטרה הצבאית.
בתחקיר נטען כי ארגון שוברים שתיקה פעל להציב את אנשיו ביחידות מסווגות בצה"ל כדי לאסוף מידע שישמש אותו בפעולתו נגד הכיבוש, וכן ראיין יוצאי צבא בנושאים שאינם נוגעים לזכויות אדם אלא לסודות צבאיים.
"המחלקה של המרגמות, הם יושבים בתוך כאילו, המתחם של המחסום?", "הפלוגה שיושבת שם לא עושה כאילו משימות גדר?", "מה היו המשימות שם?", "מה זאת אומרת עבודות על המנהרות?", "זה מבצעי או שזה כזה בניסוי?" - אלו חלק מהשאלות שנשמעו בתחקיר מפיו של רון זיידל, מנהל תחום איסוף עדויות בשוברים שתיקה. "הדברים שאנחנו שואלים זה כאילו... זה בשביל הידע שלנו. פשוט, אתה יודע, בשביל הידע המקצועי שלנו, ובשביל זה.. ודברים שלפעמים יש להם חשיבות שקצת קשה לראות אותה, ושאלות שייראו לך לא רלוונטיות", הוא טען.
מ"שוברים שתיקה" נמסר בתגובה כי הם אינם אוספים חומר מסווג על צה"ל וציינו שמדובר בחומרים ממוחזרים שאספו אנשי ארגון הימין "עד כאן": "כל החומרים שנאספים על ידינו עוברים דרך הצנזורה הצבאית ואין לנו כל כוונה להעביר את החומרים האלה לגוף שלישי או למדיות זרות. כמו כל גוף שמבצע תחקיר, גם אנחנו נחשפים לעתים למידע מסווג, אבל אנחנו יודעים לשמור על החומר אצלנו, חומר שלעתים עוזר באימות מידע אחר. חמור בעינינו ששר הביטחון וראש הממשלה משתמשים בכלים שניתנו להם בשביל אינטרסים פוליטיים".
בעקבות התחקיר גם ראש הממשלה הצהיר כי הארגון "חצה קו אדום". בתגובה מסרו בארגון כי "ראש ממשלה שהופך את שירותי הביטחון של ישראל לכלי פוליטי - זו חציית הקו האדום האמיתית והמסוכנת, ואת זה צריך לחקור". עוד מסרו כי אין לאנשיהם מה להסתיר או ממה לחשוש, "אבל הנסיון של ראש הממשלה נתניהו לסגור את שוברים שתיקה ולפגוע בחיילים ולוחמים שמתנגדים לכיבוש - צריך להדאיג את כל מי שחרד לעתיד מדינת ישראל".
שרת המשפטים, איילת שקד, הגיבה אף היא: "חמור ביותר שארגון נוטל לעצמו סמכויות איסוף מודיעין טקטי על פעילות מבצעית של יחידות צה"ל, תוך ניצול חיילים על ידי שאלות המוצגות כתמימות. ברור כי מי שאוסף מידע מסוג זה וטוען שעושה זאת למען זכויות אדם - משקר. מי שאוסף מידע מסוג זה מנסה לפגוע במדינתו באמצעים לא כשרים, באופן שיכול אפילו להזכיר פעולות ריגול".
ראש השב"כ לשעבר, אבי דיכטר, ואלוף פיקוד המרכז לשעבר, אבי מזרחי, מתחו ביקורת נוקבת על התנהלות הארגון. "הבאתה של חיילת כדי לדלות מידע על הנעשה בצבא היא אירוע חמור", אמר מזרחי. "אם התרחשו עוד מקרים שכאלה הדבר חמור בהרבה".
בעבר כבר הנחה שר הביטחון יעלון לעצור שיתופי פעולה של צה"ל עם הארגון.