"ממש אוכלים חיה?" 22 עצות של הורים
החלטתם להיות צמחונים או טבעונים אבל מה עם הילדים? איך מרגילים אותם לקציצת עדשים במקום שניצל ומה עושים במסיבות יום הולדת בגן? 3 אמהות טבעוניות מסבירות איך זה יכול לעבוד
מה עושים כשהילד לא מתלהב מקציצות העדשים שהכנתם בעמל רב, ומבקש רק צ'יפס וקטשופ? כיצד נעניק לילדים שלנו את התזונה הבריאה ביותר, מבלי להתפשר על הפינוק והשמחה באוכל שהוא פשוט טעים? אלה שאלות שמלוות כמעט כל הורה.
אנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו בריאים, ומודעים לכך שבילדות הם מתחילים לפתח הרגלי תזונה שילוו אותם גם בבגרותם. מצד שני, לא היינו רוצים שינשנשו פלפל או תפוח רק כדי לרצות אותנו, ויחסלו הררי ביסלי כשאנחנו בעבודה. עבור הורים צמחונים וטבעונים, לדילמות התזונתיות מתלוות גם דילמות מוסריות. מצד אחד אנו רוצים להנחיל את הערכים שלנו לילדים, ומצד שני חשוב לנו לאפשר להם בחירה עצמאית.
הנה 22 טיפים על דרכים להעביר לילדים את אורח החיים הצמחוני או טבעוני:
1. שתפו את הילדים בקניות – ילדים אוהבים צבעוניות וססגוניות. במחלקת הירקות והפירות ניתן לעשות איתם הפעלה כיפית ומהנה: לבחור את הירקות הכי יפים, לתרגל צבעים, מרקמים, צורות ושמות, להכניס את הירקות והפירות לשקיות וכך לתרגל מוטוריקה עדינה. זו חוויה שממנה כולם נהנים ומרוצים.
2. שתפו את הילדים במטבח – ילדים אוהבים משימות קטנות במטבח. התעסקות עם הכנת המזון גורמת להם להתרגש מהאוכל, לחכות לו ולאכול אותו בהנאה. תנו לילדים לסדר את הירקות במגירות לאחר הקניה, להוציא אותם לבד, לשטוף אותם ולחתוך אותם (בסכין פלסטיק) בעצמם.
3. התרכזו במסרים חיוביים – לעתים קרובות, אנשים בוגרים בוחרים בטבעונות לאחר שצפו בסרטונים או בתחקירים קשים לצפייה שאינם מתאימים כמובן לעיני ילדים. ילדים זקוקים למניע אחר – שתפו אותם במטרות החיוביות של הטבעונות, בתקווה שאורח חיים זה נותן לחברינו בעלי החיים. ספרו להם שלבעלי החיים יש יכולות ליצירת קשרי חברות ואהבה, ושגם הם, בדיוק כמונו, נהנים לחיות בחופשיות. ציירו עם ילדיכם או פסלו איתם בפלסטלינה חיות חופשיות ושמחות.
4. היו יצירתיים – עצבו את הירקות בצורות שונות: פרצופים או עצים עם ענפים. הילדים אוכלים פעם את האף, פעם את הענף ונהנים מהחוויה.
5. בחירה ולא איסור – הציגו את הטבעונות או הצמחונות כבחירה, כאורח חיים המגיע ממקום של רצון ולא ממקום של איסור. במקום לומר 'אסור לנו לאכול תרנגולת', אמרו 'אנחנו בוחרים לא לאכול תרנגולת', ותסבירו מדוע בשפה המתאימה לגיל הילדים: בעלי חיים הם החברים שלנו ואנחנו לא אוכלים חברים, וכלוב הוא לא בית של אף אחד.
6. התאימו את המסרים לגיל – חשוב שנדע לדבר אל הילד בשפתו ולפי רמת ההבנה שלו. בגיל חצי שנה הילדים מתחילים ללמוד שמות וקולות של בעלי חיים. בהמשך, חשפו אותם לסרטונים מתוקים של פרות חופשיות שרצות באחו או של חזרזירים משתובבים. נצלו את שעת המשחק בפאזלים של בעלי חיים כדי להסביר את הבחירה שלנו. למשל: בהתייחסות לתמונה של פרה, אמרו: "הנה פרה! היא אוהבת לטייל וליהנות מהחופש והמרחבים".
7. שמרו על מלאי מתוק – תמיד כדאי שיהיה משהו מתוק בבית. עם התפשטות מגמת הטבעונות, יותר ויותר חברות מספקות קינוחים, שוקולדים ומעדנים טבעונים העשויים מחלב סויה, מחלב אורז ומשלל אופציות צמחיות טעימות בשלל טעמים: שוקולד, וניל, עוגיות. בימי הקיץ, כיף להתפנק עם גלידה טבעונית.
8. חיזוקים חיוביים – מעבר לטבעונות מצריך שינוי של הרגלים, והשינוי כרוך לעתים בקשיי הסתגלות. עודדו את ילדכם לאחר שאכלו ארוחה טבעונית ותראו להם שאתם גאים בהם.
9. לשחק באוכל – אם הילד מצהיר שהוא שונא מאכל מסוים, נסו לשחק עם המרקם, עם הצבע ועם הצורה שלו כדי למצוא דרך אחרת לחבב את המאכל הזה על הילד. ילד יכול להצהיר שהוא שונא עדשים בתבשיל אבל דווקא מרק עדשים, קציצת עדשים או ממרח עדשים הוא יאהב.
10. אמצו כלב או חתול – אין כמו קרבה פיזית לבעל חיים כדי לחזק את הקשר בין ילדים לבעלי חיים, וכדי להכיר את מכלול הרצונות והיכולות שלהם. בחרו לכם שבת אביבית וסעו עם הילדים לאחת העמותות או ההסגרים העירוניים כדי להביא הביתה חבר חדש. הילדים מדברים עם החיה, מלטפים אותה ומאכילים אותה וכך לומדים שיעור חשוב לחיים – פיתוח אחריות ואמפתיה והתחשבות בצורכי הזולת.
11. סמכו על הילדים – החמלה לבעלי חיים שוכנת בילדיכם באופן טבעי, אולם היא הולכת ומתנוונת ככל שהם מקבלים מהסביבה מסרים שמצדיקים ניצול בעלי חיים. במקום להתאמץ מאוד כדי להסביר את הבחירה בטבעונות, פשוט עקבו אחרי לבם של ילדיכם וחזקו את האמפתיה שהם מגלים כלפי בעלי חיים.
12. נצלו הזדמנויות יומיומיות להנחלת הערכים – לא צריך ליזום שיחה על זכויות בעלי חיים, אפשר לנצל את החוויות היומיומיות הקטנות: מפגש אקראי עם חתול רחוב או מראה של ציפורים נודדות בנוף החולף בנסיעה משותפת הם הזדמנויות מצוינות לשיחה על הצורך לשמור על בעלי החיים.
14. הימנעו מתפיסה דיכוטומית של טוב ורע – ילדים נוטים לחלק את העולם לטובים ולרעים (כך העולם נגלה להם בתכניות ובספרי ילדים רבים). אל תעודדו את הילד לפתח תפיסה לפיה הטבעונים הם טובים ושאר האנשים הם רעים. במקום זאת, הסבירו לילד שבני אדם הם טובים במהותם אולם הם הורגלו לחיות אחרת.
15. הוו דוגמה – אנחנו רוצים לגרום לילדים שלנו לאכול מגוון של ירקות, ולכן חשוב שאנחנו כהורים נאכל מגוון ירקות לצדם ונראה להם שאנחנו נהנים לאכול סלט עשיר או תבשיל מזין. הילדים מסתקרנים ומתלהבים. גם אם אינם מתלהבים מכל ירק וירק – עם המגוון הקיים, הם בסוף יימצאו את מה שטעים להם.
16. דברו עם המשפחה המורחבת – הבחירה שלנו באורח חיים טבעוני אינה בהכרח ברורה לבני המשפחה המורחבת. חשוב לשוחח עימם בדרכי נועם, להסביר להם מה הניע אותנו לעבור לטבעונות ולשתף בערך המוסף של הטבעונות מנקודת מבט בריאותית. בקשו מהמשפחה לכבד את הבחירה שלכם ואפילו שתפו אותם בתוצאות בדיקות הדם התקופתיות. נצלו מפגשים משפחתיים כדי לחשוף את המשפחה למאכלים טבעונים מעשה ידיכם, ואולי אף תופתעו לגלות שבני המשפחה טרחו והכינו עבורכם מאכל טבעוני.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
17. דברו עם הגננת – חשוב שאנשי החינוך יהיו מודעים לאורח החיים שלכם על מנת לכבד את צו מצפונכם ולהיערך בהתאם. בנוסף, בקשו לראות את תפריט השבועי, ונסו לשלוח את הילד עם מנה דומה למנה המוגשת בגן. כך הילד לא ירגיש חריג ו"יאכל כמו כולם".
18. היערכו למסיבת יום הולדת – יוצאים למסיבת יום הולדת? גששו אם ההורים המארחים מוכנים להכין עוגה טבעונית (תתפלאו, זה עובד!). אם הדבר אינו מתאפשר, תמיד אפשר להביא עוגה מהבית. שמרו במקפיא עוגות אישיות וקחו אותן במקרה הצורך. כדאי גם לשמור במקפיא בגן עוגה אישית טבעונית – שיהיה לכל מקרה. אירועים בגן הם הזדמנות להראות להורים ולילדים כמה קל להכין עוגות ומאפינס טבעוניים – אם יש לכם זמן להכין, המטעמים שתכינו יעוררו סקרנות רבה ויגרפו מחמאות.
19. היעזרו בספרים – ספרי ילדים רבים נוהגים להציג את בעלי החיים בצורה שלילית – זאב למשל מוצג לעתים רבות, ושלא בצדק, כבעל חיים אכזר ומרושע. כדי לחזק את החמלה והרגישות של הילדים לבעלי חיים, קראו להם ספרים המעודדים גישה אמפתית שמכירה ביכולתם של בעלי החיים לחוש פחד ולהרגיש אהבה. רשימת ספרים מומלצת ניתן למצוא באתר של אנונימוס.
20. היו יעילים – בישול למשפחה גוזל זמן. על מנת להקל על מלאכת הבישול, מומלץ להשרות מראש כמויות גדולות של קטניות (שעועית, חומוס וכד'), לבשל בסיר לחץ, לחלק לשקיות ולהקפיא.
22. משחקים בדרכים – בזמן הנסיעה ברכב אפשר לשחק את המשחק 'מה אתה רוצה לאכול?' – כל אחד מבני המשפחה מציע בתורו רעיון למאכל, והשאר צריכים להגיד אם אוכלים את המאכל המוצע או לא.
עגבנייה, לחם, שולחן וקוף – בעוד שתי ההצעות הראשונות נשמעות סבירות, ההצעות האחרונות מצחיקות ואבסורדיות. כך ניתן, בצחוק, להציע לאכול גם בעלי חיים, אבל להגחיך את הרעיון הזה.
הכותבות הן אמהות טבעוניות ומדריכות באתגר22+ - פרויקט הדגל של עמותת אנונימוס, שמזמין את המשתתפים להתנסות ב-22 ימים של טבעונות, בליווי של צוות תזונאיות קליניות ומדריכים מנוסים, ללא תשלום.