מה צריך לדעת כדי להצליח בבורסה?
תוכניות החיסכון של הבנקים לא מציעות תשואה אטרקטיבית ודוחפות יותר חוסכים לעבר השקעה בכלים המניבים תשואה טובה יותר. השקעה בבורסה יכולה להבטיח כסף שיתווסף למשכורת החודשית וישדרג את המצב הכלכלי של משקי הבית. האם מטרה נכספת זו דורשת למידה ידע רב בשוק ההון?
על פי מחקרים בישראל ובמדינות מפותחות בעולם, לאזרח הממוצע יש ידע פיננסי מועט מאוד והוא אינו יודע לנהל את כספו באופן המיטבי ביותר. התפיסה הרווחת היא שענייני שוק ההון מורכבים מדי ולמביני עניין בלבד. האם נדרשת למידה מעמיקה כדי להיפגש עם שוק ההון בפעם הראשונה?
לכתבות נוספות בנושא:
ההימור המסוכן שמושך משקיעים צעירים
כמה כסף מושקע בתעשיית ניהול התיקים?
לאור סביבת הריבית הנמוכה, תוכניות החיסכון והפיקדונות שמציעים הבנקים רחוקים מלהיתפס כהשקעה טובה שיש תשואה נאה בצידה. כאשר הבנקים לא מבטיחים תשואה מתעורר בקרב הציבור הצורך להכיר אפיקי השקעה חדשים שיובילו לתשואות טובות יותר ויסייעו לשפר את המצב הכלכלי.
כדי להצליח להשיג תשואה יפה מהשקעה במניות, אג"ח, קרנות נאמנות או תעודות סל, יש צורך להכיר את כללי המשחק בשווקים הפיננסיים ולדעת בראש ובראשונה שהפסיכולוגיה משחקת תפקיד נכבד בבורסה. ספיגת הפסדים מהשקעה בבורסה עלולה ליצור אצל המשקיע המתחיל תחושה קשה של פחד. במצב רגשי כזה המשקיע עלול להירתע ולהתרחק ממחשבה צלולה ורציונאלית כאשר הוא מונע בעיקר מהפחד מסיכון.
עלו על המגמה
כדי להיכנס לבורסה צריך להכיר בעובדה ששיטת המסחר המושלמת כנראה לא קיימת וכי כל שיטות המסחר הקיימות כרוכות בסיכון כזה או אחר. התנהגות המשקיע בסביבה של חוסר ודאות דורשת ממנו היערכות שאינה קשורה בידע - התמודדות מנטאלית עם סיכונים. אופן ההתמודדות של המשקיע יקבע האם הוא ישרוד במסחר בבורסה והאם הוא גם יוכל לשגשג לקצור רווחים.
ידע בשוק ההון טוב לרווחים? מאמר שפורסם באתר הכלכלי "מרקטווץ'" התייחס להשקעה בקרב אנשים שלא רכשו ידע או כלים בשוק ההון ושם נכתב כי משקיעים שסוחרים רק לפי המגמה המסתמנת בבורסה, עשויים דווקא להרוויח משיטה זו.
זיהוי של מגמת עלייה או ירידה בבורסה לא כרוך בידע רב, הבנה בסיסית מאוד תספיק לצורך זיהוי של מגמה, השיטה שלפייה קופצים על המגמה וסוחרים יחד איתה עשויה להיות רווחית ועל פי המידע שפורסם כדי למדוד את הצלחת השיטה יש לבדוק את מספר הפעמים שבהם הקפיצה על המגמה הניבה רווחים המגמה לעומת מספר המקרים שבהם שיטת מסחר זו גרמה להפסדים. על פי המאמר, השיטה מתגלה כמוצלחת כאשר הרווח גדול מההפסד כיוון שיש בכך הקלה גדולה שמסייעת למשקיע להתמודד עם ההפסד מבחינה פסיכולוגית.
תובנות ששוות כסף
המצדדים בלימודי שוק ההון סבורים כי ידע מעמיק שכזה הוא חיוני למי שרוצה להבטיח את עתידו ואיתנותו הפיננסית לאורך זמן. "במקום לשים את הכסף בפק"מ בבנק, אפשר לבקש מיועץ ההשקעות הבנק שישקיע באגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות בדירוג גבוה מאד ולהרוויח יותר על החסכונות, אבל כדי לעשות זאת, חייבים שיהיה לנו ידע רחב יותר בתחום ושפה משותפת עם יועץ ההשקעות וכאן נכנסים הלימודים", מסביר ליאור ברק, מרצה בכיר במכללת פסגות ללימודי שוק ההון, נדל"ן ויזמות עסקית.
מעבר ליתרון של יצירת שפה משותפת עם יועץ ההשקעות בבנק, מציין ברק כי רכישת ידע בשוק ההון תבטיח למשקיע תובנות שיעזרו לו להחליט האם כדאי להשקיע במניה כזו או אחרת, האם המחיר של המניה הוא גבוה מדי או נמוך והאם כדאי ללכת דווקא על השקעה בקרנות נאמנות.
"פעמים רבות שוק ההון נראה כנושא מורכב ללמידה, אבל אלו שיעזו ויקדישו לנושא זמן ומשאבים – ימצאו עולם מרתק של אפשרויות שיכול לשפר מהותית את איכות חייהם בהיבט הפיננסי. ידע בשוק ההון יכול גם לעזור לנו להבין יותר לעומק את פצצת הפנסיה שרלוונטית לכל אחד ואחת מאתנו ולתת לנו את הכלים כיצד להתמודד אתה נכון ולנסות להגיע לגיל הפרישה עם משאבים כספיים מספיקים", ממשיך ברק.