שתף קטע נבחר

עד לא ידע: מתי שתיית אלכוהול מנוגדת לחוק?

התחפשתם, חגגתם ברחוב, והשוטר הופיע מולכם בדיוק ברגע שרציתם לקחת שלוק מבקבוק הוויסקי. מה אומר החוק? ולמה הוא תלוי בשעה ובמקום?

 

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

פורים. משנכס אדר מרבין בשמחה, וגם בשתיית אלכוהול עד לא ידע. אתם במסיבת רחוב ואחרי השעה 21:00 מצאתם את עצמכם עם משקה אלכוהולי. שוטר ניגש אליכם. מה עושים עכשיו? אילו סמכויות יש לו? ומה בכלליות אומר החוק על תופעת השכרות?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

נפתח בכך ששכרות אינה עבירה על החוק, ולשוטר אין סמכות לעצור או לעכב אדם רק כי הוא שיכור, אלא אם הוא עבר עבירה כשהוא בגילופין.

 

עם זאת, באפריל 2013 עבר בכנסת "חוק המאבק בתופעת השכרות", המסמיך כל שוטר להשמיד משקה משכר (גם אם רק הריח שלו מרמז שהוא מכיל אלכוהול), אם יש לו יסוד סביר להניח כי שתיית אלכוהול במקום ציבורי ואפילו החזקת המשקה בכוונה לשתות אותו, עלולה להביא להפרת הסדר הציבורי או לפגיעה בשלום הציבור וביטחונו. החוק חל גם על אדם שיושב ברכב במקום ציבורי.

 

מחזיקים בקבוק פתוח בפארק?

משמעות הדבר היא כי אם שוטר סבור ששתיית האלכוהול עלולה להפר את הסדר הציבורי, הוא רשאי "להשמיד" את המשקה (לרוקן או להשליך את המיכל). יש להדגיש כי שוטר יפעל כאמור אך ורק אם מדובר במשקה משכר המצוי בכלי פתוח, דוגמת כוס או בקבוק פתוח, ואסור לו להשמיד או להחרים משקה שלא נפתח כלל.

 

עד כאן דובר בסמכותו של השוטר עד לשעות הערב. המצב שונה כאשר מדובר בשעות הלילה (בין 21:00 ל-6:00), שלגביהן מורה החוק לשוטר לצאת מנקודת הנחה שאדם שמסתובב עם משקה משכר פתוח במתחם ציבורי הוא בהכרח מפר סדר, אלא אם הוכח לו אחרת – לפי שיקול דעתו.

 

כלומר, אם למשל שוטר ראה אותך ואת חבריך בפארק הציבורי שבשכונה בשעה 23:00 עם בקבוקי אלכוהול פתוחים הוא רשאי "להשמיד" אותם ללא היסוס.

 

איפה מותר לשתות?

בכל מסעדה, בית קפה או עסק למכירת משקאות משכרים המוגשים לצריכה במקום (כדוגמת פאב או מועדון). בבית מלון, פנסיון, אכסניה, מופעים (גם פתוחים), קולנוע, תיאטרון, דיסקוטק, יריד שאינו במבנה קבע, כלי שיט לעינוג ציבורי ואולמות אירועים. כמובן שכל זה נכון רק אם העסק פועל עם רישיון למכירת משקאות משכרים ואינו מגיש אותם לקטינים.

 

ומה לגבי קטינים ואלכוהול?

קטין רשאי לשתות משקה משכר בנוכחות מי שאחראי עליו (הורה, אפוטרופוס, או מחזיק במשמורת על הקטין), אולם במקרה שהוא מחזיק משקה משכר שלא בנוכחות אחראי, המשטרה מונחית להפעיל "נוהל השמדת משקה" ללא צורך בקיומו של יסוד סביר להניח שיביא להפרת הסדר הציבורי ובכל שעה משעות היממה.

 

ואגב, אם בלהט המסיבות וברוח החג מישהו ביקש ממך שתרכוש בשבילו אלכוהול, שים לב: ייתכן מאוד שמדובר בקטין, ואם נענית – עברת על החוק וצפה למאסר של עד 6 חודשים. יותר מזה, גם אם לא קנית את המשקה ואתה "רק" מעודד אותו לשתות, צפוי לך עונש של עד 3 חודשי מאסר.

 

ובנימה אישית ללא קשר לחוק: אם מבחינתכם המסיבה נגמרה ואתם שיכורים, תדאגו לחזור הביתה במונית. אז, צאו, תיהנו ובעיקר, שמרו על עצמכם. חג פורים שמח.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: הילה אסייג
עו"ד ליבת אביטל אזולאי
צילום: הילה אסייג
מומלצים