אלון חסן ומקורביו נאשמים: 22 מיליון ש' מכספי שוחד
כתב האישום נגד חסן ומקורביו, ובהם גם החברה בבעלות בני משפחתו - נאשמים כי הפיקו טובות הנאה בהיקף של מיליוני שקלים מפעילות בנמל אשדוד באמצעות ניצול מעמדו של חסן. יניב בלטר, מקורבו של חסן, נידון לשנה וחצי מאסר בהסדר טיעון
לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים - אלו חלק מהסעיפים שבהם נאשם הבוקר (א') אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר. בבית המשפט המחוזי בבאר שבע נאשמו יחד עמו גם שוקי סגיס, מנכ"ל נמל אשדוד לשעבר, וכן דוד חסן, יניב בלטר ואורי בלטר, שותפיו העסקיים של חסן.
סגיס נאשם בעבירות מרמה והפרת אמונים וכן בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. דוד חסן, יניב בלטר ואורי בלטר נאשמו בקשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון ועבירות מס. חברת "דנה לוגיסטיקה" - שבעליה הם בני משפחתו של חסן ומקורביו - נאשמה אף היא בעבירות דומות.
בעניינם של שלושת הנאשמים אורי ויניב בלטר ו"דנה לוגיסטיקה", גובשו הסדרי טיעון שלפיהם יודו ויורשעו בעבירות קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים. יניב בלטר ו"דנה" יורשעו גם בהלבנת הון ובעבירות מס.
במסגרת ההסדר ירצה יניב בלטר 18 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, חילוט רכוש בסך של 2.9 מיליון שקל וקנס של 600 אלף שקל. אורי בלטר ירצה שישה חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס של 500 אלף שקל. על חברת "דנה" יוטל חילוט של 600 אלף שקל וקנס של 100 אלף נוספים. ההסדר כפוף לאישור בית המשפט.
על פי כתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז דרום, חסן ומרבית הנאשמים האחרים הפיקו טובות הנאה אסורות בהיקף של מיליוני שקלים מפעילות תפעולית בתחומי נמל אשדוד בין השנים 2013-2010. זאת בין היתר על ידי ניצול מעמדו של חסן להשגת התקשרויות כספיות פסולות לחברת "דנה לוגיסטיקה". באותה תקופה אפשרו סגיס וחסן לחברה לפעול בתוך נמל אשדוד לקידום תועלתם הכספית והאישית של חסן ומקורביו, תוך הסוואת הקשר בין חסן לחברה.
"חסן נהנה ממעמד רב עוצמה בקרב גורמי ממשל"
חסן וסגיס פעלו על פי האישום בניגוד עניינים חריף ביחס לתפקידם הציבורי ובמרמה כדי ש"דנה" תקבל חוזים ועבודות מלקוחות מובילים בנמל. כל הנאשמים ניצלו את תלותם הכלכלית של לקוחות בנמל ובוועד העובדים, והציגו בכזב את חברת "דנה" כגורם ששכירת שירותיו הכרחית לפתרון בעיותיהם של לקוחות הנמל מול הנמל וועד העובדים שלו. התקשרויות אלה, שהלקוחות נאלצו לעשות עם "דנה", הזרימו לקופת החברה יותר מ-22 מיליון שקל, שהועברו בחלקם לחסן באמצעות עסקיו הפרטיים, ואף שימשו חלק מהחשודים לעסקאות בינלאומיות של סחר בדלק גנוב וכן להלבנת הון.
בכתב האישום מתואר חסן כמי שעמד בראש ועד העובדים הגדול והמשפיע בנמל, ונהנה ממעמד רב עוצמה אף בקרב גורמי ממשל המפקחים על הפעילות. יחסי אמון מיוחדים שררו בינו לבין סגיס, שתואר כ"שומר הסף" וכנאמן הציבור בכל הקשור לכך שהפעילות העסקית והתפעולית תיעשה כדין. אף שסגיס ידע על פעילותו של חסן, הוא נמנע מפעולה בענייניו ואף נתן ידו להעצמת פעילות החברה בתחומי הנמל, בניגוד לטובתו הכלכלית והציבורית.
כתב האישום מפרט שלוש פרשות עיקריות שבהן המעורבים אילצו את הנמל להסתייע בחברה שבבעלותם כדי לגרוף רווחים לכיסם. בפרשת "הופס" וידאו אלון חסן וסגיס שחברה למוצרי ניקיון בבעלותו תספק לנמל - תחת מסווה ובמרמה - את חומרי הניקוי באופן קבוע, בהיקף של כמיליון שקלים בין 2013-2010, תוך ביצוע עבירות מרמה והלבנת הון. כך נפגעו ספקים של הנמל וכך נפגעה גם יכולתו של הנמל להשיג התקשרויות כדאיות יותר.
בפרשות יצואני גרוטאות המתכת, "נשר" וכי"ל דשנים פעלו חסן ואחרים במרמה מול לקוחות הנמל כדי לקדם את שירותי "דנה" בתחום פיקוח ובקרה, בתמורה ל"שקט תעשייתי", להגדרתם, שיאפשר את פעילות החברות בנמל ללא שביתות ועיצומים. כך שולמו ל"דנה" עשרות מיליוני שקלים, שהועברו בחלקם לאלון חסן באמצעות עסקיו הפרטיים.
בפרשת שמן על פי כתב האישום, נתן סגיס ל"דנה" הרשאה לספק שירותים עבור מפעיל הקידוח של חברת שמן בתחומי הנמל, ללא ועדת מכרזים ומבלי שניתנה אפשרות לחברות השירותים הוותיקות בנמל להציע את הצעותיהן. כמו כן, טען סגיס בפני קברניטי שמן טענה שקרית, ולפיה נוהלי הנמל מתירים לפעול בתחומיו רק באמצעות ההתקשרות עם "דנה".
בפגישה של הנהלת שמן עם נציגי הנמל הציג עצמו חסן כיו"ר וועד העובדים והצהיר כי יעשה כל שדרוש כדי שפעילות החברה בנמל תתבצע כסדרה. חברת "דנה" הייתה היחידה שהבטיחה שתפעל ככל יכולתה כדי שהעבודה לא תופרע בשביתות או עיצומי עובדים. כדי לוודא שההתקשרות מקובלת על הנהלת הנמל, נפגש גם יו"ר דירקטוריון שמן, גבי אשכנזי, ומנכ"ל וסמנכ"ל החברה, עם סגיס. כך סיכמו על ההתקשרות עם "דנה". שמן פעלה לשכור שטחי נמל בהיקף של כ-12 אלף מ"ר, אף שהקצאת שטחים כזו מחייבת מכרז. לאחר מכן נודע לחברה כי ועדת המכרזים לא תוכל להקצות לשמן את מלוא השטחים. גם סגיס ידע שהנמל לא יוכל לעשות כן, אך הנחה את בעלי התפקידים הרלוונטיים בנמל לעשות זאת, גם במחיר רמייה. במשך כשנתיים שילמה שמן ל"דנה" כ-20 מיליון שקל.
חסן פנה בעבר באמצעות פרקליטו, עו"ד בני כץ, ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר יהודה וינשטיין, בטענה שהחקירה "מזוהמת" ודרש להקים גוף בלתי תלוי שיבדוק את התנהלות החקירה בפרשה זו. הרקע לטענותיו של חסן נוגע לפרשת עו"ד רונאל פישר. חסן פתח את החקירה כשתיעד את פישר מציע לו לסגור את תיק החקירה נגדו בתמורה לכסף. הוא חתם על הסכם עד מדינה והוביל לחקירה שבמסגרתה נעצרו עו"ד פישר ומעורבים נוספים בהם קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד ואחרים.
עו"ד בני כץ המייצג את אלון חסן: "מאז החלה הפרשה טענו שמדובר בלא פחות מאשר פרשת קו 300 של פרקליטות המדינה. הפרקליטות בחרה ביודעין לא להתערב בחקירה שטומאה מראשיתה. אנחנו מברכים על האפשרות למוטט את טענות התביעה בהליך שיפוטי נקי מניסיונות טיוח. בכוונתנו להפוך את דוכן העדים למקום בו תשמע סוף סוף האמת בפרשה הפוליטית המושחתת המכונה נמל אשדוד".
עורכי הדין דרור מתתיהו ולוליק אסל, המייצגים את סגיס, מסרו בתגובה: "אין הצדקה ראייתית ומשפטית להגשת כתב אישום נגד מרשנו, שמילא את תפקידו כמנכ"ל הנמל ללא משוא-פנים ובאופן ראוי בנסיבות העניין. הראיות והטענות שבאמתחתנו שומטות את הבסיס של כתב האישום, ונחשוף אותן במלואן בבית המשפט בעת המתאימה".
עו"ד רונן רוזנבלום ודניאל קליין שמייצגים את יניב בלטר ו"דנה לוגיסטיקה", מסרו כי לאחר שכתב אישום והסדר הטיעון ייבחנו בבית המשפט, עמדתם תועבר בהתאם.