פורעים הלוואה מוקדם יותר? תשלמו פחות עמלות
החל מהחודש הקרוב יושוו תנאי הפירעון המוקדם בהלוואות שאינן לדיור לתנאים בהלוואות המשכנתא. המשמעות: הקלה ללווים המבקשים להחזיר את ההלוואה לפני מועד הפירעון והוזלה בעמלות
פחות עמלות על פירעון מוקדם: החל מהשבוע יוגבלו העמלות שגובים הבנקים על פירעון מוקדם של הלוואה שאינה לדיור.
את עמלת הפירעון המוקדם אולי חלקנו מכירים בהקשר של החזרי המשכנתא לבנק, אולם עמלה כזו גם נגבית במקרה של הלוואה רגילה שהוחזרה לפני מועד פירעונה.
- חלון ההזדמנויות נסגר: האם כדאי למחזר את המשכנתא?
ואמנם, ההוראות המאפיינות את העמלה והקובעות את האסור והמותר מבחינת הבנק, אינן זהות בין שתי סוגי ההלוואות. בהלוואות שאינן לדיור, המרחב של הבנק גדול יותר ופועל לא מעט לרעת הלקוח.
החל מאפריל ייכנס לתוקף מנגנון אחיד לחישוב הריבית בפירעון מוקדם של הלוואות אלו וכלל ההגבלות הקיימות על שיעור העמלות יהיו זהות לפיקוח הקיים בפירעון מוקדם על הלוואת המשכנתא.
כך לדוגמה, כיום, ניתנת אפשרות לפירעון מוקדם של הלוואה שאינה לדיור שסכומה נמוך מ-750 אלף שקל וכן שניתנה למשך 6 חודשים לפחות. מאפריל, לא תהיה הגבלה על הסכום והבנקים יחויבו לאשר פירעון מוקדם ליחידים או עסקים שמחזור הפעילות שלהם קטן מ- 10 מיליון שקל וזאת ללא קשר לגובה הסכום או לתקופת ההלוואה.
בנוסף, נכון להיום הבנק יכול לדרוש מלקוח המבקש לבצע פירעון מוקדם, לפרוע לפחות 25% מגובה ההלוואה. על פי התיקון ניתן יהיה לפרוע גם 10% מסכום ההלוואה.
עוד נדרש הלווה כיום להודיע לפחות 30 יום מראש לבנק, על רצונו לבצע את הפירעון ובמקרה בו ההודעה ניתנה בפרק זמן קצר יותר, הלקוח מחויב גם בעמלה נוספת בשיעור 0.25% מהסכום הנפרע.
התיקון קובע בהקשר זה כי ניתן יהיה להודיע לבנק עד 10 ימים מראש ואם הודיע הלקוח בפרק זמן קצר יותר, הוא ישלם עמלה נוספת שלא תעלה על 0.1%.
נציין כי זכות הבנק לגבות עמלת פירעון מוקדם קיימת רק בהלוואות בריבית קבועה. עמלה זו באה "לפצות" את הבנק על נזק שנגרם לו בעקבות הפסד הריבית הגלומה בתשלומים העתידיים של הלווה, שעל בסיסה הסכים לתת את ההלוואה.
עם זאת, הבנק אינו רשאי לגבות עמלת פירעון מוקדם בהלוואות על בסיס הריבית המשתנה (פריים). בהלוואות אלו ניתן לגבות עמלת תפעול בלבד העומדת על כ-60 שקל