הריבית באפריל נותרה ללא שינוי - 0.1%
שומרת על יציבות: הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה לשמור את גובה הריבית במשק על כנו - 0.1%, זה החודש ה-14 ברציפות. שני נתונים עיקריים שמשפיעים על מדיניות הריבית של בנק ישראל - שיעור האבטלה שעדיין נמוך יחסית וסביבת האינפלציה העתידית
בנק ישראל הותיר את ריבית חודש אפריל ללא שינוי ברמה של 0.1%, זה החודש ה-14 ברציפות, כך החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של הבנק. החלטת בנק ישראל לא מפתיעה, ולו מכיוון שאין לבנק שום סיבה לנהוג אחרת בשלב זה, והעלאת ריבית כלשהי לא צפויה לפני הרבעון הרביעי של השנה, וגם אז מדובר על העלאה מתונה מאוד לסביבה של 0.25%.
שני הנתונים העיקריים שמשפיעים על מדיניות הריבית של בנק ישראל הם שיעור האבטלה וסביבת האינפלציה העתידית. בנוגע לפרמטר הראשון המשק הישראלי עדיין מראה סימנים של חוזקה, למרות שמוקדם יותר היום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור האבטלה במשק עלה קלות בפברואר ל-5.3% ושיעור ההשתתפות בכח העבודה ירד בשלוש עשירות האחוז ל-63.9%.
אמנם החלטת הריבית עצמה התקבלה עוד לפני הודעת הלמ"ס, אבל עדיין מדובר על מספרים שחלק גדול ממדינות המערב מקנאים בהן, ומכאן שאין סיבה לנקוט במהלך כמו הורדת ריבית שאמור לעודד פעילות כלכלית ולהוריד את שיעור האבטלה. במקביל אין סיבה טובה להעלאת ריבית, שתיתן תמריץ שלילי לצריכה וההשקעה של הציבור ומכאן עשויה לגרום לגידול באבטלה. גם נתוני הצמיחה של הרבעון הרביעי של השנה שעברה, בו המשק צמח ב-3.9%, מראים שהמשק הישראל עדייין נמצא במגמת צמיחה, גם אם לא גבוהה במיוחד.
הפרמטר השני, זה של האינפלציה, הוא המורכב יותר. אחרי שנתיים של אינפלציה שלילית, השנה הנוכחית כנראה תסתיים עם אינפלציה של כמה עשיריות האחוז, כלומר עדיין מתחת לתחום היעד של 1%-3% שנקבע לבנק ישראל. לכאורה זהו מצב שאמור לעודד את הבנק להוריד ריבית מתוך הנחה שכך האינפלציה תעלה, אבל בבנק מעדיפים להסתכל קדימה ולראות שהתחזיות הן שתוך שנתיים האינפלציה תחזור לתוך תחום היעד, ולתלות את ה"אחריות" לאי העמידה ביעד בסיבות עולמיות של ריבית נמוכה וירידה במחירי הסחורות, ובעיקר הנפט, יחד עם הורדת מיסים ואגרות ממשלתיים.
כמה זמן בנק ישראל יתמיד במלחמת המטבעות?
ברקע מתנהלת מלחמת המטבעות בין הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם, שנוקטים כל אחד בתורו צעדים להחלשת המטבע המקומי כדי לחזק את הייצוא. כך לדוגמה הודיע בשבוע שעבר הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב כי הפחית את התחזית להעלאות הריבית בשנה הקרובה, הבנק המרכזי של גוש האירו הוריד את הריבית אצלו ובנקים מרכזיים נוספים נוקטים צעדים מרחיבים.
גם בנק ישראל נוקט בצעדים דומים באמצעות רכישה מאסיבית של מטבע חוץ, יחד עם מדיניות של ריבית נמוכה. השאלה היא עוד כמה זמן יוכל הבנק להחזיק מעמד במדיניות הנוכחית, והתשובה לשאלה הזו נשמרת בסוד בקרב חברי הועדה המוניטרית של בנק ישראל.
להחלטת הריבית ישנה אולי גם השפעה פסיכולוגית מסויימת, לאור החלטת בג"ץ מאתמול שדחתה את יישום מתווה הגז. אמנם אין השפעה כלכלית בין מתווה הגז לריבית לחודש אפריל, אבל מי שרוצה יכול לראות בהחלטת הוועדה המוניטרית של הבנק קריאת הרגעה.