שתף קטע נבחר

 
צילום: רועי עידן, בראל אפרים

חורף קטלני ליחידת החופרים של חמאס

לא רק המנהרה שנחשפה: אחרי לפחות 9 קריסות ו-15 הרוגים, בחמאס מנסים להבין אם ישראל אחראית או שמא תנאי השטח. ומה הייתה האמירה של האלוף פולי מרדכי שלא הוסיפה לשקט?

 

פעילי חמאס במנהרות. המחסור בסחורות הוביל לאלתורים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעילי חמאס במנהרות. המחסור בסחורות הוביל לאלתורים(צילום: רויטרס)

חורף קטלני ליחידת העילית של חמאס: בחודשים האחרונים עלה באופן משמעותי מספר הקריסות של המנהרות שחופרת הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה. מבדיקת ynet עולה כי מדובר בקריסה של לפחות תשע מנהרות שגבו את חייהם של 15 חופרים, מה שהעלה את הסוגיה לכותרות לא רק בשיח התקשורתי בישראל כי אם גם בזה הפלסטיני.

 

עוד על חשיפת מנהרה בישראל: 

הותר לפרסום: מנהרה התקפית של חמאס נחשפה בשטח ישראל

פרשנות: פריצת דרך מתחת לאדמה

אחרי צוק איתן: נתניהו איים על חמאס "לא מציע לכם לנסות אותנו"

 

עבודות צה"ל להריסת המנהרה    (צילום חטיבת דובר צה"ל)

עבודות צה"ל להריסת המנהרה    (צילום חטיבת דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השלטון בעזה ניסה בתחילה להסתיר ולהטיל איפול מוחלט על העניין, אולם אירועי הקריסות הודלפו החוצה באמצעות הרשתות החברתיות. בחמאס הבינו במהירות שהם אינם יכולים לשלוט במידע, בעיקר כאשר מדובר בקריסות שיש בהן הרוגים. ייתכן שבארגון הצליחו להסתיר קריסות נוספות של מנהרות.

 

ככלל, ברצועת עזה שלושה סוגים של מנהרות:

 

• ההתקפיות – מנהרות שמתחילות בשטח הרצועה ונחפרות לכיוון ישראל במטרה לחדור לשטחה, כמו זו שנחשפה על-ידי צה"ל. מנהרות אלה נחפרות לעומק שבין 20-30 מטרים ולעיתים אף יותר. כאשר מדובר במנהרה התקפית חמאס חופר לעיתים את הנתיב המרכזי של המנהרה מהרצועה, ובזמן שהיא מגיעה אל מתחת לשטח הישראלי הוא מפצל אותה לשתי מנהרות או יותר שפונות לכיוונים שונים (בדומה לצורה של כוכב). ברוב המקרים פתח היציאה לא נחפר והוא נעשה רק זמן קצר לפני שישנה כוונה להשתמש באותה מנהרה.

 

• הגנתיות – מנהרות שנחפרות בתוך שטח הרצועה והן לא חודרות לשטח ישראל. מטרת המנהרות הללו היא לנייד כוחות של חמאס מתחת לפני השטח במקרה של לחימה קרקעית מול צה"ל. כמו כן, הן משמשות לצורך העברת מסרים בין מפקדי שטח בכירים וזוטרים שלא באמצעים טכנולוגיים מחשש ליירוט החומר על ידי המודיעין הישראלי.

 

• הברחה – מנהרות שנמצאות בגבול רצועת עזה ומצרים ובפאתיה של העיר רפיח שמחולקת בין הצד הפלסטיני לצד המצרי. לאורך השנים עברו בהן סחורות רבות שהוברחו ללא מפריע לרצועת עזה. החל ממוצרי אוכל וכלה בדלק שעבר בצינורות, בעלי חיים, מנועים למכוניות ועוד. במקביל, יש ברפיח מנהרות צבאיות המיועדות להעברת אמצעי לחימה לרצועת עזה וממנה לגורמים קיצוניים בסיני. ישנה הפרדה מוחלטת בין המנהרות האזרחיות למנהרות הצבאיות. מאז ההפיכה הראשונה במצרים החל הצבא המצרי לפעול להריסת המנהרות ברפיח. תהליך זה התגבר עם עלייתו של נשיא מצרים הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי לשלטון. מ"תור הזהב" של מנהרות ההברחה ברפיח נותר כיום רק זיכרון נוסטלגי בעזה. מנהרות ההברחה ברפיח עדיין פעילות אך במספר קטן ומצומצם בהרבה ממה שהיה שם רק לפני חמש שנים.

 

יד ישראלית או תוצאה של אדמה בוצית?

בעקבות ריבוי קריסת המנהרות, פתחה הזרוע הצבאית של חמאס בחקירה פנימית בשל חשש שלישראל יש יד בדבר. מי שהוסיף בצורה מתוחכמת אש למדורה היה מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב פולי מרדכי, אשר אמר בתשובה לאחד מכלי התקשורת הפלסטינים ששאל אותו זאת, כי "רק אלוהים יודע" אם ישראל מעורבת בקריסות או לא. כמה ימים אחר כך נשא סגן מנהיג חמאס איסמעיל הניה נאום חשוב שבו סיפר כי אנשי הזרוע הצבאית הצליחו למצוא חיישנים ומצלמות מתחת לאדמה, אשר לדבריו נועדו לסייע לישראל באיתור המנהרות. למרות זאת, הניה לא הציג שום הוכחה ממשית לטענותיו.

 

חמאס על הגדר: הארגון מתעצם מיום ליום

חמאס על הגדר: הארגון מתעצם מיום ליום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא חייבים להפליג למחוזות הקונספירציה בנוגע לקריסת המנהרות ולא מן הנמנע כי הסיבה לקריסתן פשוטה הרבה יותר. רצועת עזה יושבת על אדמה חולית ורכה, בשל כך השתמשה הזרוע הצבאית של חמאס בשנים של טרום מבצע צוק איתן בבטון לדיפון המנהרות כדי שלא יקרסו. בשל ההגבלות החמורות להכנסת סחורות מישראל בעקבות המבצע מצד אחד, ובשל ''סגירת הברז'' של מנהרות ההברחה

 מרפיח בידי צבא מצרים מצד שני, נשאר חמאס עם מחסור חמור במלט. כתוצאה מכך החלו אנשי יחידת המנהרות של הזרוע הצבאית להשתמש באילתורים כמו לוחות עץ לחיזוק דפנות המנהרות ואף בבוץ מיוחד שעבר תהליך ייבוש, אשר הקשה אותו והפך אותו לסוג של לבנה. בנוסף, מרבית הקריסות התרכזו בחודשי החורף הגשומים אשר יוצרים טופוגרפיה רכה אף יותר אשר עשויה להביא לקריסתן של המנהרות.

 

מאז שהחל גל הקריסות פתחה הזרוע הצבאית של חמאס במבצע יחסי ציבור אגרסיבי שנועד לפאר ולהלל את יחידת חופרי המנהרות, שמונה על פי הערכות שונות כאלף בני אדם. הוא כלל מפגני ראווה וטקסים לכבוד אנשי המנהרות ופרסומים המהללים את יכולותיהם ברשתות החברתיות ובערוצי הטלוויזיה שסרים למרות הארגון ומזוהים איתו. החשש של חמאס היה מפני מוטיבציה ירודה וגל עזיבות בשל הסיכון הרב הכרוך בעבודה זו וקשיים בגיוס של פעילים חדשים.

 

בתוך כך, בימים האחרונים טענו גורמים במנגנוני הביטחון הפלסטינים כי לאחרונה נמלט מרצועת עזה גורם בכיר במערך המנהרות של הזרוע הצבאית של חמאס. לדבריהם מדובר במחמוד אל-עטאונה (28), תושב ג'באליה. על פי הגורמים הביטחוניים, אל-עטאונה חצה את הגבול לישראל ב-13 באפריל סמוך לרפיח. הם לא ידעו לספר אם אל-עטאונה נמלט מהרצועה ללא תיאום או לחילופין הסגיר את עצמו לידי כוחות הביטחון בישראל. עם זאת, אין אישור לטענות אלה מגורמים ישראלים.

 

היום, לאחר הפרסום על חשיפת המנהרה בישראל, אמר גורם בכיר בזרוע הצבאית של חמאס כי המנהרה שהתגלתה היא מנהרה ישנה וכי אף נעשה בה שימוש במבצע צוק איתן.


פורסם לראשונה 18/04/2016 10:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מנהרות חמאס. מחכות להפעלה
צילום: רויטרס
מומלצים