דגלים אדומים מפני הונאות בשוק ההון
כל השקעה פיננסית כרוכה מטבעה בסיכונים. ואולם, השקעת כספים בהשקעות שאינן מפוקחות כפופה לסיכונים רבים ומשמעותיים יותר, שהתממשותם עלולה להביא לאובדן כל כספי ההשקעה
חדשות לבקרים אנו עדים למקרים רבים שבהם אנשים מפסידים את מיטב כספם שנחסך בעמל רב, משום שהשקיעו אותו בהשקעה פיננסית שנראתה מבטיחה במיוחד ובעלת תשואה גבוהה. בחלק מהמקרים הללו לא היה מלכתחילה סיכוי רב להרוויח, משום שבמקרה הטוב מדובר היה בהשקעה בעלת סיכון גבוה ובמקרה הרע הייתה זו תרמית בכסות של השקעה כספית. בשני המקרים ניתן היה למנוע מראש את ההפסד הכספי ואת עוגמת הנפש.
עוד בערוץ הדעות:
למחיר הכלכלי הכבד ולאובדן החסכונות שנאספו בעמל רב, נלוות גם השלכות בריאותיות ואישיות רבות כגון מתח כבד, לחץ, בעיות שינה, דיכאון ואף פירוק של מסגרות זוגיות ומשפחתיות.
הקידמה הדיגיטלית לצד סביבת הריבית הנמוכה מביאות את הציבור להתמודד עם שצף הצעות מפתות מגופים שאינם מפוקחים, להשיג רווחים גבוהים ומהירים. הצעות אלה מציפות את הציבור ברחבי האינטרנט, בניידים הפרטיים ובפרסומים אגרסיבים שונים. למרבה הצער, רבים מתפתים להצעות אלו ומתעלמים מהעובדה הנצחית שאין ארוחות חינם.
פעילות לא מפוקחת עלולה להוות קרקע פורה לפעולות מרמה ו"הונאות פונזי" (פירמידה), המביאים בסופו של דבר לאבדן כספי ההשקעה. הונאות מסוג זה ואחרות מלוות לעיתים בשימוש בכלים טכנולוגיים, במוצרים חדשניים, ובמונחים פיננסיים מורכבים, שנועדו למשוך משקיעים רבים ככל האפשר להשקיע מכספם, מתוך הבנה שמשקיעים לא מתוחכמים נוטים להיות פחות חשדניים בשל חוסר היכרות או חוסר הבנה מספקת עם המוצע להם.
אז איך אפשר בעצם להינצל מתרמיות?
אנו יכולים להימנע ממצבים אלו אם ננקוט בכמה כללי זהירות ופעולות פשוטים:
1. אל תתפתו להבטחות לתשואות דמיוניות בהשקעה כלשהי. זכרו שאם זה נראה טוב מכדי להיות אמיתי, זה כנראה באמת טוב מכדי להיות אמיתי. "אין ארוחות חינם" - גם תשואות עבר חריגות שהנן "אמיתיות" אינן מהוות הבטחה לתשואות דומות בעתיד ולעיתים אף עלולות לנבא סיכון מוחשי לאבדן כספים בשל הסיכון הכרוך בהשקעה בהן.
2. יש להיזהר מהשקעה תחת לחץ ומהצעות להשקעות היוצרות תחושת דחיפות כמו "רק היום!" ו"הזדמנות חד פעמית שלא תחזור".
3. יש לקבל החלטות בקור רוח ולא בחיפזון.
4. היוועצו בבעל רישיון ייעוץ ואל תשקיעו רק על סמך תחושות, עצות של חברים או פרסומים שונים.
5. יש לוודא שכספכם מושקע בגוף מפוקח או על ידי מורשה בעל רישיון בתוקף של רשות ניירות ערך. ניתן לבדוק זאת בקלות בכתובת www.isa.gov.il.
6. היזהרו מלהסתמך על כתבות באמצעי התקשורת. פעמים רבות המידע המוצג אינו מבוסס דיו לשם קבלת החלטת השקעה בחברה מסוימת. במקרים אחרים מדובר במידע פרסומי.
7. היזהרו מהעברת פרטים אישיים בדואר אלקטרוני כמו תעודת זהות, מספרי חשבון, מספרי אשראי, סיסמאות וקודים לאדם או לאתר אינטרנט שאינכם מכירים ושאינכם יכולים להוכיח בוודאות את מהימנותו.
8. עקבו אחר השקעותיכם.
לסיכום, כל השקעה פיננסית כרוכה מטבעה בסיכונים. ואולם, השקעת כספים בהשקעות שאינן מפוקחות כפופה לסיכונים רבים ומשמעותיים יותר, שהתממשותם עלולה להביא לאובדן כל כספי ההשקעה. במילים אחרות ופשוטות יותר, עדיף להיזהר מאשר להצטער (Better safe than sorry)
הכותבת היא הממונה על החינוך הפיננסי ברשות ניירות ערך