שתף קטע נבחר
 

הנה עוד תמרור אזהרה לכלכלה העולמית

השקעה באגרת חוב מדינה נתפסת כבטוחה אך לאחרונה נרשמות ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות ברחבי העולם וגם האג"ח הבטוחות ביותר נראות פחות אטרקטיביות כאשר המחיר שלהן עולה. מה מוביל את התשואות מטה והאם זה עוד סימן לסיכון?

איתות אזהרה לכלכלה העולמית? תשואות האג"ח בעולם נפלו לשפל. המדד הבודק את התשואות של האג"ח הממשלתיות בעולם מצביע על צניחה לרמה של 1.3% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה במדד זה מזה כ-20 שנה. 

 

לכתבות נוספות בנושא:

הבנק המרכזי בארה"ב מבלבל את המשקיעים?

כמה כסף מושקע בתעשיית ניהול התיקים?

 

האג"ח הממשלתיות מייצגות בדרך כלל השקעה הנתפסת כחוף מבטחים עבור המשקיעים - ככל ששוק המניות יותר מסוכן יש בריחה מצד המשקיעים לאגרות החוב הבטוחות. המדד העוקב אחר תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מתייחס לאג"ח של המדינות המפותחות (הנחשבות הבטוחות ביותר) ומראה על ירידה לרמת שפל של כ-20 שנה ועל פי הערכת הכלכלנים שהוצגה ב"בלומברג", מדובר באיתות לעלייה בסיכון. 

 

מה מסמנת הירידה החדה בתשואות? המשמעות היא עלייה במחירי האג"ח הממשלתיות (קיים יחס הפוך בין התשואות למחיר האג"ח), עלייה המשקפת את התפיסה של המשקיעים כי האינפלציה העולמית תישאר נמוכה והאטה כלכלית תמשיך להעיב.

 

על רקע הירידה בתשואות והעלייה במחירי האג"ח הממשלתיות בעולם, נראות כעת גם האג"ח הבטוחות ביותר פחות אטרקטיביות. התשואה על האג"ח ל-10 שנים בארה"ב רשמה ירידה בימים האחרונים לרמה של 1.7% ונסחרת כעת ברמה הנמוכה ביותר מאז אמצע פברואר. גם באירופה נרשמו ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות ותשואת האג"ח של גרמניה רשמה ירידה לרמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2015.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מה הוריד את התשואות? הירידה בתשואות האג"ח מדינה באה על רקע החששות מעליית הסיכון לכלכלה העולמית, חששות שאותם תדלקה בימים האחרונים קרן המטבע הבינלאומית כאשר הצביעה על הסיכון הטמון בבורסות בשווקים המתעוררים ובראשם סין.

 

הירידות בתשואות הוחמרו כבר בשבוע שעבר על רקע דבריה של ג'נט ילן, נגידת הבנק המרכזי בארה"ב, שכיוונה לגישה זהירה ושמרנית יותר עם דחיית המהלך של העלאת הריבית בעקבות האטה עולמית. הבנק המרכזי בארה"ב כבר סימן את הסיכונים המאיימים כיום על הכלכלה העולמית ובראשם האטה בסין וצפי להמשך ירידה במחירי הסחורות. לצד זה האינפלציה העולמית הנמוכה מדאיגה.

 

סיבה לדאגה?

למרות השיפור שמציגה ארה"ב, היא לא תוכל לחלץ את הכלכלה העולמית ולבלום הידרדרות וגם הכלכלה הגדולה בעולם מתמודדת עם בעיות משלה. שתי הבעיות המרכזיות היום בכלכלה האמריקנית הן האטה בייצור ועלייה מתונה יחסית ברמות השכר. למרות ששוק התעסוקה האמריקני מתאושש ונוספות משרות חדשות במשק מדי חודש, עדיין שוק העבודה האמריקני לא הגיע לתעסוקה מלאה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

באירופה נמשכת האטה הכלכלית ומדינות גוש האירו מתקשות להציג צמיחה וסין ממשיכה להיות המוקד לדאגה בעולם והחודש חתכה את יעד הצמיחה שלה.

  

המגמה בתשואות האג"ח מדאיגה? יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס התייחס למדד תשואות האג"ח ואמר כי הירידה בתשואות לא בהכרח מסמנת עלייה בסיכון והיא נובעת בעיקר מהציפיות הנמוכות בקרב המשקיעים להעלאת ריבית.

 

"אומנם הצמיחה בעולם מדשדשת אך לא מדובר במיתון והמצב היום לא דומה ל-2008. אף אחד לא חושש כגע מגל של פשיטות רגל בעולם וזו לא אותה נקודה שממנה פרץ המשבר. כרגע אין שום צפי להעלאת ריבית באופק וזה בעיקר מה שמוביל את תשואות האג"ח הממשלתיות מטה", מסביר חברון ומעריך כי ברגע שהאינפלציה תעלה מעט, התשואות של האג"ח הממשלתיות יחזרו לעלות ומחירי האג"ח יחזרו לרדת.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים