מבחן לתוכנית המפכ"ל: טיפול ברעש - לפני פשיעה חמורה
רב-ניצב רוני אלשיך הודיע כי הוא בוחר לשים דגש על "רצונות האזרח" לפני "השיטור הגבוה" כדי להשיג את אמון הציבור במשטרה. בכירים לשעבר בארגון מפרגנים: "צריך לשים את הסטטיסטיקות בצד ולהתייחס לאנשים"
בכירי המשטרה לשעבר מברכים על תוכניתו של המפכ"ל רוני אלשיך, שהוצגה הבוקר (ד') בנאומו בכנס לשכת עורכי הדין באילת. על-פי התוכנית, שנקראת אמו"ן (אסטרטגיות מניעה ומיקוד ניהולי), המשטרה תתמקד יותר בהבנת רצונותיו של האזרח, ותתבסס פחות על הישגי "השיטור הגבוה", העוסקים בפשיעה חמורה, שעל-פי אלשיך משפיעה פחות על אמון האזרח בארגון.
המשמעות היא שכל תחנת משטרה תמפה את הצרכים שלה בהתאם לבעיות הנקודתיות שמפריעות לאוכלוסייה שעליה היא אחראית. הציבור ישתתף בתהליך, והמשטרה תקיים שיח עם מינהל שכונתי, מנהלי מתנ"סים, קבוצות ווטסאפ רלוונטיות ועוד. בסוף התהליך יסומנו בכל טריטוריה שלוש בעיות עיקריות שיש לפתור.
ההנחה היא שיהיה שוני רב בין הצרכים של התחנות, ומכאן גם אופי הפעילות שלהן והנושאים שבהן יתמקדו. "אם באזור מסוים אזרח מוטרד מהקמות רעש, באזור אחר זה לא מטריד אותו כי הוא שומע ירי", אמר רב-ניצב אלשיך. "אם המשטרה רוצה שציבור ספציפי, שחי במקום ספציפי, ירגיש שאנחנו שם בשבילו - היא צריכה לטפל במה שמטריד אותו במקום בו הוא חי".
עקרון מרכזי נוסף שהציג המפכ"ל הוא "המניעה המצבית". כשמדובר בעבירות קלות, שמבוצעות על ידי אזרחים נורמטיביים ולא על ידי עבריינים, עדיף למקד את המאמצים יותר בשינוי הנורמות החברתיות מאשר באכיפה. "המטרה היא להעלות את נורמת הציות לחוק ולקבוע ש'את זה לא עושים יותר', גם אם זה מקובל בחברה הישראלית - לחסום מעבר, לתפוס חניה, לעשות רעש ב-23:00 בלילה", אמר.
"אפשר להביא אזרח נורמטיבי לציות לחוק, לפעמים באמצעות לחץ חברתי. אזרח נורמטיבי מתבייש לעבור על החוק, וזה בסדר. ניקח דוגמה ממקום אחר לגמרי: אם שקיות האשפה שקופות, לא נעים לשים בהן בקבוק חד-פעמי וקרטון חלב. בארה"ב יש נורמה שלא חונים ליד ברז כיבוי ולא עוקפים אוטובוס של תלמידים". עם זאת, המפכ"ל אלשיך לא פירט באיזה אופן "תחנך" המשטרה את הציבור הנורמטיבי להימנע מעבירות קלות.
מה שהבין אלשיך
אף שאלשיך הגיע "מבחוץ" (שב"כ), התוכנית הזאת מזכה אותו בתשבוחות בקרב בכירים לשעבר בארגון. "הרבה מאוד זמן לא היה מוח כל כך יצירתי בקומה החמישית של המטה הארצי", אמר ל-ynet ניצב בדימוס אריה עמית, לשעבר מפקד מחוז ירושלים. "הוא מבין מה המהפכה האמיתית שהמשטרה צריכה לעבור. יצא לי לשוחח איתו ולהקשיב לו. אני לא ממהר לפרגן לאנשים, אני בכלל מעדיף חיות, אבל אני באמת חושב שהוא מנתח את המצב, הצרכים והדרך הנכונה שבה המשטרה צריכה לעבוד, בצורה שאותי מרשימה מאוד".
עמית התייחס לעקרון שהציג אלשיך, שלפיו המשטרה תהיה יותר מוכוונת לצרכים ולבקשות של האזרח הפשוט: "הוא מיהר להבין שלמשטרה אין שום זכות קיום בלי הציבור. החוק קובע שתפקיד המשטרה הוא להגן על האזרח, על שלומו, רכושו, לתת לו תחושת ביטחון, וזה מה שהוא רוצה לעשות. אם אזרחים חוששים ללכת על המדרכות כשילדים טסים על האופניים החשמליים, ובפירוש מסכנים את שלום הולכי הרגל, וזה מה שמטריד אותם, אז המשטרה צריכה להפנים את זה ולטפל בזה".
- זה אומר שהמשטרה תפסיק לטפל בסוחרי סמים ובמשפחות הפשע?
"לא, צריך לתת לו קרדיט שהוא לא יסגור מחר את להב 433 ולא יפסיקו לטפל בדברים הסמויים מהעין שצריך לטפל בהם. אבל כאשר ניידות הסיור, הבילוש המשימתי ושוטרי התנועה יוצאים לשטח, הם צריכים להיות מוכוונים למה שמעניין את האזרחים.
"דבר נוסף שהוא עלה עליו הוא שהשירותים שמבקש תושב באר שבע הם לא בהכרח אותם שירותים שיבקש תושב רמת אביב ג', וצריך להקשיב לשניהם, להבין את ההבדלים, ללכת לקראתם ולתת להם את השירות שהם מצפים לקבל מהמשטרה".
מנגד, המפכ"ל לשעבר אסף חפץ מברך על דבריו של אלשיך, אך טוען שאין בהם שום חידוש: "תמיד פה ושם נקטו בשיטה של קבלת משוב מהאזרחים וסקרים כדי לחוש מה האזרח רוצה. גם המפכ"ל הקודם הלך לכיוונים האלה, וכבר בתקופתי הוקם השיטור הקהילתי, שזו משטרה שעובדת לפי סדרי קדימויות בשיתוף פעולה עם הקהילה ועם הרשות המקומית. זה מתחיל מראש העיר ומגיע אל האזרח בשכונה שלו. אני מסכים איתו שצריך לשים את הסטטיסטיקות בצד ולהתייחס לאנשים".
חפץ התייחס לחשש שהמשטרה תתמקד בדברים יומיומיים שמעניינים את האזרחים ותזניח את הפשיעה החמורה: "צריך גם לטפל בפשיעה וגם באזרח, זה לא אחד על חשבון השני. הוא צריך למצוא את הפשרה והאיזון המתאים, ואני מניח שהוא מבין את זה".
המפכ"ל לשעבר יעקב טרנר מסכם: "מה שעושה אלשיך זה דבר שיש בו היגיון וטעם. האזרחים יחוו את דעתם, וכך במקום לטפל בדברים שבעיניהם הם שטויות, יטפלו בדברים שמעניינים אותם וחשובים להם, שמא המשטרה לא העריכה זאת נכון. יכול להיות שבשכונה מסוימת העדיפות תינתן לגניבות רכב, ובשכונה אחרת לרעש של ילדים".