גילוי המנהרה: "מערכה עמומה תותיר את חמאס בפאניקה"
מערכת הביטחון משקיעה מאמצים רבים בחשיפת מנהרות חוצות גדר, אך האם די בכך כדי להבטיח את שלומם של תושבי עוטף עזה? ומה מתרחש בתוככי הרצועה, כשחמאס משקיע יותר במנהרות ופחות בתושבים? דיון באולפן ynet
חשיפתה של מנהרה חוצת גבול בעוטף עזה מעידה על השקעת המשאבים הגדולה של מערכת הביטחון בתחום. ירון בלום, בכיר שב"כ לשעבר, אמר באולפן ynet כי "פעילות ענפה של שב"כ וכוחות הביטחון מובילה לכך שחמאס בהיסטריה. קורסות להם מנהרות ונופלים חללים. לכן שלטון החמאס בבעיה קשה מאוד".
בלום הוסיף כי "המנהיגות הצבאית שמה פס על זו השלטונית. מוחמד דף ואחרים עושים מה שהם רוצים, והרבה מהמשאבים הכספיים שאמורים להגיע לתושבי עזה - לא מגיעים אליהם. המעשר שמשאירים לתושבים הוא מועט מדי. אנשים רוצים לעבוד ורוצים לחיות אבל חמאס משאיר רק מעשר מהבטון. השאר - למנהרות".
בלום העריך כי "המערכה שמתחת לפני הקרקע מאוד רצינית ומשמעותית. ישראל משקיעה משאבים רבים בפיתוח ובניסיון גילוי, ועובדה שמגלים. המערכה הזו צריכה להישאר עמומה כדי שהצד השני יהיה בפאניקה, וכדי שיפילו את השלטון הזה כמה שיותר מהר".
שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ סבור כי המנהרה "מעידה על כך שצה"ל קבע סדרי עדיפויות חדשים, וכי עושים הכול כדי לייצר מצב שבו נשלוט פחות או יותר במצב שבו מנהרה מתחילה לחצות את הגבול. אבל עדיין יש עבודה גדולה לפני שנדע שהגבול כולו מוגן".
הוא התריע כי בלא מהלך מדיני כולל, "לא מדובר בשינוי מגמה. סיר הלחץ הולך ומתחמם, והעובדה שאחנו מטילים על צה"ל להיות שסתומים פותרי לחץ, זה לא פוטר את הדרג המדיני לנסות לכבות את הלהבה".
ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני) מתח ביקורת על הממשלה: "יש עליות ויש ירידות, אבל לצערנו זה יימשך הרבה זמן, עד שממשלת ישראל תיזום שינוי מעבר לתגובות שלאחר כל אירוע. לדוגמה, בעוטף ירושלים - להשלים את הגדר. כמה זמן אפשר לדבר על זה? כך גם בדרום הר חברון. המדיניות של הממשלה היא מדיניות פסיבית שלא יוזמת, לא בצד הצבאי ולא במדיני. כל היוזמה נמצאת בצד השני, אם זה החמאס ואם זה הפלסטינים ביו"ש".
הוא הוסיף כי חשיפת המנהרה מהווה "השג טכני, אבל אי אפשר להשתית עליו את כל המדיניות. ובכל מה שקשור לחמאס אין לממשלה מדיניות".