צמצום הונאות בכרטיסי אשראי בישראל? לא לפני 2017
תקן האבטחה EMV בעסקאות בכרטיסי אשראי, הקיים בכל העולם המערבי ואמור היה להיכנס באופן רשמי לתוקף גם אצלנו, בחודש יולי הקרוב, נדחה לתחילת 2017. בבנק ישראל טוענים כי הם מודעים לחשש של "נדידת" זייפנים לישראל, אך לדבריהם השוק עוד לא מוכן לכך
בנק ישראל הודיע כי כניסת תקן האבטחה EMV בעסקאות בכרטיסי אשראי המתבצעות בבתי העסק, תידחה בשישה חודשים - לתחילת 2017.
- מגהצים אשראי? תתחילו לשנן את הקוד הסודי
שלשום פרסם הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל הוראות חדשות המסדירות את מערך סליקת כרטיסי האשראי והתנהלות חברות האשראי מול בתי העסק ובתוך כך הודיע כי התוכנית להטמעת תקן האבטחה הקיים למעשה כבר בכל העולם המערבי, תידחה.
EMV הוא תקן בינלאומי (ראשי תיבות של 3 חברות כרטיסי האשראי הבינלאומיות Europay MasterCard Visa שפיתחו אותו) לביצוע עסקאות בכרטיס אשראי חכם – כרטיס בעל שבב אלקטרוני.
מסוף התשלום הנמצא בבית העסק קורא את השבב האלקטרוני שעל גבי כרטיס האשראי כתחליף לקריאה בקורא כרטיסים מגנטי. עסקה במכשיר זה, דורשת הכנסת כרטיס האשראי לקורא EMV בעמדת המוכר בקופה והקשת קוד סודי (בדומה למשיכת כספים בכספומט) וזאת , על מנת לאמת את זהות בעל הכרטיס.
השימוש בתקן זה מצמצם באופן משמעותי ביותר את הסיכוי להונאות בכרטיסי אשראי, היות ולא ניתן לרכוש עם כרטיס אשראי גנוב מבלי לדעת את הסיסמה של הכרטיס (מדובר ברכישות פיזיות בבית העסק ולא ברכישות אונליין). המציאות מראה כי באירופה למשל, היקפי ההונאות צנחו ביותר מ-80% מאז החלו ליישם את הטכנולוגיה.
המציאות בה כמעט בכל המדינות המערביות התקן הזה קיים, למעט ישראל, יוצרת חששות לפיהן ינדדו גורמים העוסקים בזיוף והונאה, לישראל.
כך למשל הנתונים מראים כי מאז החלו בבריטניה (שהיתה בין האחרונות באירופה ליישם את התקן) לעבוד בתקן EMV, חלה ירידה דרמטית בהיקפי ההונאות, בה בעת שבספרד, שהיתה המדינה האחרונה באירופה ליישם את התקן, היקפי ההונאות זינקו.
בבנק ישראל טוענים כי הם מודעים לבעיה, אך לדבריהם השחקנים בשוק אינם ערוכים לכך בשלב זה ולא צפוי שינוי משמעותי בחודשים הקרובים. על פי ההוראה החדשה החל מינואר 2017 כל מסוף חדש בבית עסק יהיה מחויב לעבוד בתקן ה EMV.
כדי לדרבן את בתי העסק ולמעשה את התעשייה כולה לבצע את המעבר, נקבע כי במקרה שבו התרחשה הונאה או זיוף, מי שיישא באחריות הוא בעל הטכנולוגיה הנמוכה ביותר. המשמעות היא שאם בכרטיס מותקן שבב אלקטרוני אך המסוף בבית העסק אינו תומך בתקן החדש, בית העסק יישא באחריות. מנגד, אם הכרטיס מכיל רק פס מגנטי ללא שבב המותאם לקורא EMV, מנפיק הכרטיס (חברת האשראי) יישא באחריות.
יש לציין כי מזה חודשים רבים כמעט כל כרטיסי האשראי שמנפיקות החברות, מכילים כבר שבב אלקטרוני.