שתף קטע נבחר

הלו, זה השיר שלי! האם יתוקן חוק המבצעים?

ברקע השינוי הטכנולוגי עלתה דרישה לתקן את חוק זכויות המבצעים. עד יישמרו זכויות היוצרים? מתי ישלמו על הופעה חיה? זו הצעת החוק

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כפי שכותבים ומלחינים זכאים לתמלוגים, לקרדיט ולהגנה, גם לזמרים ומבצעים אחרים יש זכויות על ביצועיהם. לאחרונה פרסם משרד המשפטים הצעה לשינויים בחוק זכויות מבצעים ומשדרים, ולפחות אחד מהם משמעותי מאוד לחייהם. תזכיר החוק מציע לערוך תיקונים במטרה להתאימו למציאות של ימינו וכן להשוות חלקים ממנו לכללים שנקבעו לגבי יוצרים בחוק זכויות יוצרים מ-2007.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

החוק שחוקק בשנת 1984 עבר כמה שינויים במהלך השנים, אולם כעת ככל הנראה הגיע הזמן לתיקונים משמעותיים יותר.

 

בתזכיר נכתב כי הצורך לשינוי החוק נובע מהתפתחויות רבות בארץ ובעולם, הן בעולם הטכנולוגי והן במצב המשפטי, למשל אמנת בייג'ינג העוסקת בביצועים חיים, ואמנת רומא, שעליה ישראל חתומה.

 

הופעות חיות – מותר להשמיע?

ההצעה מעלה כמה עדכונים, ואחד העיקריים שבהם הוא התאמת זכויות המבצעים לעידן המודרני. כך מוצע לחדד ולהבהיר אילו זכויות חלות לגבי ביצוע חי ואילו לגבי ביצוע שהוקלט – שנקרא בעגה המשפטית ביצוע "מקובע".

 

לדוגמה, מוצע לעדכן את ההגדרה בחוק כך שהעמדת ביצוע לרשות גולשים ברשת תיחשב גם היא כ"העמדה לרשות הציבור" שמזכה בתשלום תמלוגים. עוד הוצע להבהיר בחוק שלמבצע יש זכות למנוע השמעה או הצגה של ביצוע חי בציבור, במישרין או באמצעות מכשיר, למשל על ידי הצבת רמקולים שמעבירים הופעה שלו אל מחוץ לאצטדיון.

 

כמו כן הוצע לעדכן את סעיפי הזכות המוסרית העוסקים במתן קרדיט למבצע, להבהיר מהי הזכות המוסרית ביחס לביצוע, ולקבוע שלא יסולף באופן הפוגע בכבודו ("הזכות לשלמות").

 

חמישים שנה לך תזכור

עדכון נוסף וחשוב הוא ההצעה להאריך את תקופת ההגנה על זכויות המבצעים על ביצועיהם, כך שתישמר למשך 70 שנה במקום למשך 50 שנה לפי המצב היום. אין ספק שתיקון זה מוצדק ומבורך, שכן זכויות יוצרים ודיני הקניין הרוחני בכלל נועדו לאזן בין זכויותיו של האמן להתפרנס מיצירתו לבין מתן האפשרות לציבור ליהנות מנכסי התרבות שלו.

 

כך למשל, מצד אחד נותנים לאמן ולמשפחתו את האפשרות ליהנות מתמלוגים, ומצד שני מגבילים אותה בזמן, שהרי אין זה הגיוני שיותר מ-200 שנה אחרי מותו של מוצרט, הציבור עדיין יצטרך לשלם לצאצאיו כספים. צודק ונכון יותר שיצירתו תיהפך לנחלת הכלל. כמו בתחומי משפט נוספים, יש פה עניין של מידתיות ואיזון בין אינטרסים שונים.

 

בעניין זה, חשוב לציין כי 50 שנה אכן אינן זמן רב. אין כל הצדקה, למשל, שזמר שביצע שיר בגיל 25 יפסיק ליהנות מזכויות על הביצוע בהגיעו לגיל 75, במיוחד במדינה קטנה כמו ישראל, שבה רבים מאמני ישראל לא זוכים לפרנסה מכובדת, וחלקם אף מגיעים לפת-לחם.

 

באופן כללי, ניתן לומר כי ההצעה באה לספק הגנות ראויות למבצעים ולחדד היבטים נוספים של הנושא, והכל במטרה להסיר את האבק מהחוק הקודם ולמלא חוסרים משפטיים שיצרה המציאות המודרנית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים