שבועיים אחרי גילוי החיידק, ילדי הקיבוץ תקועים בבית
בהוראת משרד הבריאות נותרו בתי הילדים בניר עוז סגורים - לאחר ששמונה תינוקות נדבקו בחיידק אי-קולי לפני שבועיים. אף שכבר החלימו, כל הילדים נותרו בבתיהם, והמשמעות היא שההורים לא יכולים לצאת לעבודה. משרד הבריאות: נתחיל מהיום להחזיר את הקיבוץ לשגרה
זה יותר משבועיים שקיבוץ ניר עוז שבנגב המערבי כמעט מושבת, בעקבות הימצאותו של חיידק אי-קולי שתקף שמונה תינוקות שחלו, אחד מהם אף הוגדר במצב בינוני. הבשורות הטובות הן שכל הילדים החלימו ושוחררו לבתיהם. אך למרות זאת, מערכת החינוך עדיין סגורה בהוראת משרד הבריאות, והמשמעות היא כי הילדים נותרו בבתיהם עם ההורים - שלא יכולים לצאת לעבודה.
במהלך פסח אובחן החיידק אצל כמה תינוקות בקיבוץ שבעוטף עזה. עלה חשד כי מקור החיידק כנראה מפינת החי. בית התינוקות, שבו 14 תינוקות, נסגר בהוראת משרד הבריאות. לאחר מכן הורחב הצו והוחלט על סגירת כל גני הילדים ביישוב. משרד הבריאות ערך בדיקות בניסיון לאתר את מקור החיידק, ואם התפשטותו עלולה לפגוע בתושבים נוספים באזור.
מאז המקרה ילדי ניר עוז סגורים בבתיהם ונאסר עליהם לשהות יחד מחשש להדבקה. בקיבוץ 140 ילדים עד גיל 18. ילדי בית הספר אמנם נוסעים אליו בהסעות של המועצה - אך אינם מורשים לשהות יחד לאחר מכן, במסגרות שלאחר הלימודים.
בימים האחרונים שוחררו והחלימו כל התינוקות שנדבקו, כולל הפעוט שמצבו הוגדר בינוני. "כולם בריאים וכולם שוחררו, אין עוד ילדים או מבוגרים שחולים", סיפר תושב הקיבוץ. "ישנה תחושה שמשרד הבריאות מורח את הזמן. הילדים סגורים בבתים ומשרד הבריאות לא נותן לנו תשובות ברורות. אמרו לנו ששלחו את הבדיקות למעבדה מיוחדת בהולנד כי המעבדות בישראל לא תקינות. שמענו כל מיני סיפורים בימים האחרונים. בשורה התחתונה הגנים מושבתים, גם הגנים שלא הייתה בהם תחלואה".
לדבריו, "מאז פסח כל הילדים בבית, אי-אפשר לכנס אותם יחד כי משרד הבריאות אוסר עלינו וההורים צריכים לקחת חופש מהעבודה. מי יחזיר להם ימי חופש? המצב מאוד קשה. בינתיים לא נמצאו חריגות במים או בבקר, ולמרות זאת משרד הבריאות עדיין לא מאפשר לנו חזרה לשגרה", הוסיף.
בדף ההנחיות ששלחה הנהלת הקיבוץ לתושבים בימים האחרונים נכתב כי "בינתיים התקבלו חלק מתוצאות הבדיקות שנשלחו למעבדות משרד הבריאות, וכמה ילדים ומבוגרים נדרשו לתת דגימות נוספות. עדיין על כולנו לשמור על היגיינה ולדווח על מאפייני תחלואה. אסור לנו להניח לרגע שמדובר בווירוס או חולי חולף, כיוון שמעבר לאחריות כלפי בריאותנו מדובר כאן באחריות כלפי בריאות הציבור הסובב אותנו".
ממשרד הבריאות נמסר: "מדובר באירוע חריג של תחלואה בחלק מילדי הקיבוץ. עד כה זוהה במעבדה זן אלים של חיידק אי-קולי, שמוכר בעולם כגורם לתסמונת ולעתים קרובות נישא בבקר או בדרכים אחרות. לכן ההנחיות שניתנו כוונו למזעור של כל דרכי ההעברה האפשריות של החיידק, הן בהיבטים של היגיינה אישית והן בנושאי תברואת הסביבה ותברואת מזון. משום שכמה ימים אין מקרי תחלואה חדשה בקיבוץ, משרד הבריאות פועל כבר מהיום להחזרה של הפעילות לשגרה, במגבלות של מצב תברואי של כל האתרים הרלוונטיים (גני ילדים, רפתות, סביבת הקיבוץ) ותיקון הליקויים שנמצאו באתרים אלה".