בריטניה אבלה: "רצח הפוליטיקאית - מתקפה נגד הדמוקרטיה"
הרוחות בממלכה סוערות לאחר רצח חברת הלייבור ג'ו קוקס, שבוע לפני משאל העם ההיסטורי על הישארות באיחוד האירופי. הרצח מציב שאלות קשות בנוגע לשיח האלים במדינה, אף שמניעיו עדיין לא הובהרו. הקמפיינים הופסקו בינתיים: "אנחנו מזועזעים, זו מתקפה על כל תומכי הדמוקרטיה"
"הדמוקרטיה הבריטית נמצאת תחת מתקפה". רצח חברת הפרלמנט הבריטי ג'ו קוקס, ממפלגת הלייבור, תפס אתמול (ה') את תושבי הממלכה בהלם, אף שבשבועות האחרונים חלה הסלמה חמורה בהתבטאויות בין שני מחנות משאל העם שיתקיים בשבוע הבא – הן מאלה התומכים בהישארות באיחוד האירופי והן מאלה התומכים ביציאה מהאיחוד (Brexit). ונראה שההשלכות הפוליטיות של הרצח המזעזע כבר נותנות אותותיהן: בעוד אתמול בבוקר דווח כי אחוז התומכים ביציאה מהאיחוד עומד על 53%, שעות ספורות אחרי הרצח כבר התהפכו היוצרות בסקרים והראו כי 64% בעצם תומכים בהישארות.
התנודה הרבה בסקרים לקראת משאל העם הקצינה עוד יותר את השיח במדינה. המחנות תוקפים אחד את השני ללא הרף, והמתיחות הרבה במדינה הולכת ומתעצמת – וייתכן כי אתמול הגיעה לשיא שלילי ומדמם, אף שהמניע הרשמי לרצח עדיין לא פורסם.
קוקס, "כוכבת מפלגת הלייבור" שהתגוררה עם בעלה ושני ילדיה על סירה בנהר התמזה, הייתה ידועה כתומכת נלהבת בהשארתה של בריטניה באיחוד, וזמן קצר לפני שנורתה שוחחה על כך עם בוחרים בעיירה בירסטול שבמחוז מערב יורשייר – האזור שבו נולדה, גדלה ולבסוף נרצחה. באחד מציוציה האחרונים בטוויטר אף כתבה כי "נושא הגירה הוא דאגה לגיטימית, אבל זו לא סיבה טובה לעזוב את האיחוד האירופי".
נסיבות תקיפתה של קוקס עדיין אינן ברורות לגמרי. חברת הפרלמנט ככל הנראה נקלעה לוויכוח אלים בין שני גברים בנוגע לעתידה של הממלכה באיחוד. עדי ראייה סיפרו לכלי תקשורת במדינה כי שני הגברים התעמתו ברחוב, ואז הגיעה קוקס למקום. לאחר צעקות, ובהן "קודם כול בריטניה", סיסמה המזוהה עם מחנה עזיבת האיחוד, נורו כמה יריות וקוקס נפלה את הקרקע. עדי הראייה הוסיפו כי בעוד נותרה מדממת על המדרכה המשיך התוקף לבעוט בה.
החשוד ברצח, טומי מאייר בן 52, נעצר בסמוך למקום. המשטרה מסרה כי אין חשודים נוספים במעשה. בכמה כלי תקשורת בבריטניה דווח כי מייר ככל הנראה סובל ממחלת נפש ופעל על דעת עצמו.
אף שלא נמסר רשמית כי הרצח אירע בצל משאל העם, הקמפיינים של שני המחנות, בעד ונגד יציאה מהאיחוד, הושהו מיידית. ממחנה ה"אין" התומך בהישארות באיחוד באירופי נמסר כי גם מחר הקמפיין יושהה.
"נרצחה בלב העשייה הדמוקרטית"
חברת הפרלמנט המנוחה נחשבה לאחת מהכוכבות העולות של מפלגת הלייבור, ועל פי ה"גרדיאן" הבריטי לא מעט אף ראו בה בתור "הרכש המבטיח ביותר" מבין המחוקקים החדשים שנבחרו לכהן ב-2015. במהלך השנים הפכה קוקס לעובדת סיוע במדינות מתפתחות, ובהמשך גם לראש מחלקת המדיניות הגלובלית בארגון הסיוע הבינלאומי אוקספם. במקביל היא גם עבדה כיועצת לשרה בראון, אשתו של ראש הממשלה לשעבר גורדון בראון. במסגרת פעילותה למען פליטים ברחבי העולם ביקרה גם במחנות הפליטים בעזה.
בשנה שעברה נבחרה לפרלמנט הבריטי והביעה את תמיכתה בג'רמי קורבין בדרכו לראשות מפלגת הלייבור. אך בסופו של דבר הצהירה כי היא מתחרטת על תמיכתה בקורבין, הידוע בדעותיו והתבטאויותיו הקיצוניות, והצביעה עבור ליז קנדל.
The death of Jo Cox is a tragedy. She was a committed and caring MP. My thoughts are with her husband Brendan and her two young children.
— David Cameron (@David_Cameron) June 16, 2016
ההנהגה הבריטית עדיין מנסה לעכל את הבשורות הקשות של היום הזה. ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אמר כי מותה של ג'ו קוקס "הוא טרגדיה. היא הייתה מחויבת לעם והייתה נציגה אכפתית בפרלמנט. איבדנו כוכבת ענקית, הייתה לה חמלה ענקית ולב גדול". אך גם במחנה הקורא ליציאה מהאיחוד מיהרו להשתתף בצער על מותה של קוקס. "אני בהלם מהחדשות הנוראיות על הרצח", אמר בוריס ג'ונסון, העומד בראש המחנה התומך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. "אני מזועזע מכך שחברת פרלמנט נרצחת בזמן שהיא עושה את הטוב ביותר עבור בוחריה".
מנהיג מפלגת הלייבור, ג'רמי קורבין, שקוקס חזרה בה מתמיכה בו לראשות מפלגתה, מסר לאחר ההודעה על מותה של קוקס: "איבדנו אישה נהדרת, איבדנו חברה נהדרת בפרלמנט, אבל על הדמוקרטיה להמשיך הלאה. בעוד אנחנו אבלים על זכרה, נפעל למען זכרה כדי להגיע לעולם הטוב יותר שהיא ניסתה להשיג כל חייה. ג'ו נהרגה בזמן שעשתה את עבודתה הציבורית בלב הדמוקרטיה שלנו – היא הקשיבה לאזרחים".
Sad & shocked to hear of Jo Cox's death. Appalling a MP should lose her life simply doing her best for constituents. Thoughts w/ Jo's family
— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 16, 2016
ברנדן קוקס, בעלה של חברת הפרלמנט שנרצחה, מסר הודעה לתקשורת בעקבות מותה. "ג'ו האמינה בעולם טוב יותר ונלחמה על כך כל יום בחייה עם אנרגיה ותשוקה לחיים שהיו כנראה מעייפים את רוב האנשים", מסר. "היא הייתה רוצה שילדינו יורעפו כעת באהבה, ושנתאחד כולנו כדי להיאבק בשנאה שהרגה אותה".
גם ברחבי העולם הזדעזעו מהרצח של קוקס. מנהיגים מצרפת, הולנד, סקוטלנד, ארה"ב ומדינות רבות נוספות שיגרו אגרות תנחומים לממשלה הבריטית. "הרצח של ג'ו קוקס בזמן הקמפיין לקראת משאל העם על הישארות באיחוד האירופי הוא מתקפה נגד כל תומכי הדמוקרטיה", אמר מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי. "זהו עצב גדול לראות מחוקקת צעירה, שהייתה מוכשרת מאוד, נרצחת בלב העשייה הדמוקרטית שלה".
שאלה "פשוטה" עם השלכות כלכליות אדירות
תושבים רבים בבריטניה שרויים באווירת נכאים לאור הסיכוי הממשי כי משאל העם יסתיים בהחלטה של בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי. אתמול הזהירו ראשי מערכת הבנקאות בבריטניה מפני ההשלכות הכלכליות החמורות, לדבריהם, שהיציאה מהאיחוד תביא עמה. אחרי חודשים ארוכים של תמיכה רבה בהישארות באיחוד, התהפכו הסקרים בשבועיים האחרונים והבוקר הם אף חזו ניצחון למחנה התומך בעזיבת האיחוד האירופי.
החשש הוא כי תקרית הירי נגד חברת הפרלמנט תשפיע על ההצבעה הבריטית במשאל. יש הטוענים כי התקרית האלימה תגרום למתלבטים רבים להצביע בעד הישארות באיחוד האירופי, שכן המתקפה נתפסת כתקרית אלימה מצדם של המתנגדים. עם זאת, מוקדם מדי לדעת כיצד תשפיע התקרית על דפוסי ההצבעה במשאל.
הוועדה המוניטארית בבנק המרכזי בבריטניה קבעה שנטישת האיחוד האירופי - משמעותה סיכויים קטנים יותר לצמיחה וסיכויים גבוהים לאינפלציה. לכן החליטו להשאיר את שיעור הריבית ברמה הנמוכה של חצי אחוז בלבד.
הסקרים האחרונים המצביעים על רוב לתומכי עזיבת האיחוד הובילו בימים האחרונים לירידות חדות בבורסות העולם ובעיקר באירופה. גם היום נרשמו ירידות בבורסות אירופה. מדד פוטסי הבריטי ירד בכ-0.3%, מדד הדאקס בגרמניה ירד בכ-0.6% ומדד הקאק הצרפתי ירד בכ-0.5% בקירוב. כמה כלכלכנים אף מזהירים מפני קריסה בבורסות בימים שלאחר משאל העם, אם אכן תכריע בריטניה בעד עזיבת האיחוד האירופי.
נשיא האיחוד האירופי, דולנד טוסק, אמר אתמול כי "אין היגיון" בעזיבת האיחוד. לפני ימים אחדים אף אמר כי מהלך שכזה עלול "להיות תחילתו של מהלך הרסני לא רק לאיחוד האירופי, אלא לתרבות המערבית כולה".
טוסק הוסיף בראיון לעיתון הגרמני "בילד" כי האיחוד כולו יפסיד כלכלית מנטישת בריטניה. "כל משפחה יודעת שגירושים הם טראומתיים לכולם. כולם באיחוד האירופי, אבל בעיקר הבריטים עצמם, יפסידו מזה כלכלית", הזהיר.