שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

הימר על הסוס הלא נכון. הטעות הגורלית של קמרון

דווקא ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, הפוליטיקאי בר המזל שידע תמיד ליטול את הסיכונים הנכונים, לקח הימור גדול שבסופו של דבר קבר את הקריירה הפוליטית שלו. "כלל הזהב הוא כזה - לעולם אל תערוך משאל עם, אלא אם אתה בטוח שתנצח אותו וקמרון טעה בהערכה שלו וביצע טעות נדירה"

 

קמרון מודיע שיתפטר מתפקידו

קמרון מודיע שיתפטר מתפקידו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נוהגים לומר על דיוויד קמרון שהוא פוליטיקאי בר מזל שעשה קריירה פוליטית מוצלחת - ששיאה היה בשש שנותיו האחרונות כראש ממשלת בריטניה - בזכות אינסטינקט טוב וקסם אישי. אלא שאתמול (יום ה') פג הקסם של ראש הממשלה מהמפלגה השמרנית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

ממנהיג העזיבה לר"מ? זה המועמד להחלפת קמרון

 

כשקמרון הודיע שיערוך משאל עם על עתידה של בריטניה באיחוד האירופי, הוא לקח הימור פוליטי גדול ביותר שבדיעבד - עם ההחלטה הבריטית לעזוב את גוש המדינות האירופי - התברר כזה שקבר את הקריירה הפוליטית שלו ושם את ארצו במסלול היציאה מברית בינלאומית שאליה הצטרפה לפני 42 שנים. קמרון נשא הבוקר דברים בפני כתבים במעונו הרשמי ברחוב דאונינג 10 בלונדון לאחר פרסום תוצאות משאל העם. הוא אמר שיישאר בתפקיד ראש הממשלה כל זמן שהדבר יידרש כדי לשמור על יציבות הממלכה, אך הבהיר שלא יהיה זה שינהיג את בריטניה מחוץ לאירופה. "אעשה כל שביכולתי כראש ממשלה לנווט את הספינה הזו ביציבות בשבועות ובחודשים הקרובים", אמר קמרון, "אבל אני לא חושב שזה יהיה נכון עבורי לנסות להיות הקפטן שמנווט את המדינה הזו לעבר היעד הבא שלה".

 

לקח הימור פוליטי שקבר את הקריירה הפוליטית שלו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לקח הימור פוליטי שקבר את הקריירה הפוליטית שלו(צילום: רויטרס)
ההחלטה לערוך משאל העם על יציאה או הישארות באיחוד האירופי (Brexit) הייתה טעות נדירה ביותר של פוליטיקאי שזכה למוניטין כמי שיודע לעמוד בלחצים ולשקול בתבונה את הסיכונים הפוליטיים. "אני חושב שהוא (קמרון) נדהם מהכוח של מחנה 'לעזוב'", אמר הביוגרף של קמרון ג'יימס האנינג לסוכנות הידיעות AP כמה ימים לפני ההצבע הגורלית בממלכה.

"כלל הזהב הוא כזה - לעולם אל תערוך משאל עם, אלא אם אתה בטוח שתנצח אותו, ואני חושב שקמרון חשב שהקולות המתונים ינצחו ברוב גדול".

 

קמפיין מר שאיש לא צפה אותו

הקמפיין שערכו מחנות "להישאר" ו"לעזוב" את האיחוד האירופי היה מר באופן שאיש לא צפה אותו בבריטניה ופילג את הממלכה. השיא היה לפני שבוע כשחברת הפרלמנט מהלייבור ג'ו קוקס, שתמכה בהישארות באיחוד האירופי, נורתה ונדקרה למוות על ידי מתנקש באמצע הרחוב. בעקבות הרצח של קוקס נראה היה שמחנה "לעזוב" את האיחוד האירופי מאבד את המומנטום שלו, אבל בסופו של דבר הוא הצליח לנצח במשאל העם עם 51.9 אחוזים (17,410,742 קולות) לעומת 48.1 אחוזים (16,141,241 קולות) למחנה שתמך בהישארות באיחוד.

 

"העם הבריטי קיבל החלטה ללכת בדרך נפרדת", אמר הבוקר קמרון. החלטה זו הייתה מרה במיוחד עבור קמרון, שהודיע שיערוך את משאל העם כדי לבלום את העלייה של "מפלגת העצמאות הבריטית" (UKIP) הבדלנית והאירו-סקפטית ולפייס את האגף הימני אירו-סקפטית במפלגה השמרנית שלו.

 

עם הרעייה סמנתה קמרון בדרך לנאום ההתפטרות (צילום: AP) (צילום: AP)
עם הרעייה סמנתה קמרון בדרך לנאום ההתפטרות(צילום: AP)
ויקטוריה האנימאן, מרצה לפוליטיקה בריטית באוניברסיטת לידס, אמר שקמרון ראה איך הקרבות באיחוד האירופי מרעילים את ההנהגה של מנהיג השמרנים בעבר ג'ון מייג'ור ושל ויליאם הייג ו"חשש ממלחמת אזרחים בתוך המפלגה השמרנית".

 

פצצת זמן שלא נוטרלה

המומחית הבריטית אמר שמשאל העם היה על "נטרול פצצת הזמן הזו", אבל לדבריה קמרון "עבר ממצב שהוא החזיק בפצצת זמן מתקתקת אחת למצב שבו החזיק בפצצת זמן מתקתקת אחרת".

 

כשקמרון הבטיח לערוך את משאל העם, ב-2013, הוא אמר שהדבר "יסדיר אחת ולתמיד את השאלה האירופית בפוליטיקה הבריטית". ראש הממשלה הבריטי אמר לבוחרים שהוא יביא להסכם חדש בין בריטניה לבין האיחוד האירופי שיהפוך את רעיון ההישארות באיחוד האירופי לאטרקטיבי יותר.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

במהלך פסגה שנערכה בחודש פברואר בבריסל, הצליח קמרון להשיג שינויים בהטבות רווחה שניתנות למהגרים, שלדבריו היו מצמצות את ההגירה לממלכה, ופטור לבריטניה מההתחייבות לאיחוד האירופי ל"איחוד קרוב יותר מתמיד" - ביטוי שעורר סלידה בקרב פטריוטים בריטים רבים שהתנגדו למדינת-על אירופית.

 

אלא שמצביעים רבים גילו התנגדות גדולה למסר של קמרון לפיו בריטניה חזקה יותר, בטוחה יותר ובטוחה יותר כלכלית בתוך האיחוד האירופי מאשר תהיה מחוצה לו.

 

הוויתורים שהשיג קמרון מראשי האיחוד האירופי נדחו בביטול על ידי תומכי מחנה היציאה מהאיחוד האירופי, שטענו שוויתורים אלה יעשו מעט כדי להגביל את ההגירה לממלכה ממדינות איחוד אירופי אחרות משום שהגוש האירופי מבטיח תנועה חופשית לאזרחי המדינות החברות בו. סוגיה זו הדהדה בקרב מצביעים רבים, שראו עשרות אלפי מהגרים נוהרים לבריטניה בעשור האחרון ממדינות מזרח אירופיות שהצטרפו לאיחוד האירופי. עובדה שממנה הם די התעלמו היא שגם מאות אלפי בריטים חיים בימים אלה במדינות האיחוד האירופי.

 

"אני חושבת שהוא המעיט בערך של הטבע והחוזק של התמיכה באירו-סקפטים במדינה, וכן במידת המרירות ששררה במפלגה שלו עצמו בסוגיית משאל העם על האיחוד האירופי", אמר הביוגרף של קמרון האנינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קמרון בנאום ההתפטרות שלו
צילום: רויטרס
מומלצים